"Mavi Marmara'ya gitmeyin dedik"

"Gazze filosu" krizi üzerine ABD'ye giden AKP heyeti üyelerinden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı İbrahim Kalın, Jerusalem Post'a verdiği demeçte, "Gazze filosu" aktivistlerini yola çıkmaktan vazgeçirmeye çalıştıklarını belirterek, "Bu insanları ikna etmeye çalıştık. Koşullar, zorluklar ve tehlikeleri göz önünde tutarak onlara gitmeyin tavsiyesinde bulunduk" diye konuştu.

Yayınlanma: 20.06.2010 - 09:34
Abone Ol google-news

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik'in başkanlığındaki heyet üyeleri ile Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın, Ortadoğu Enstitüsü'nce düzenlenen bir konferansta yaptıkları konuşmaları aktaran Jerusalem Post Gazetesi'ne konuşan Başbakan Erdoğan'ın Başdanışmanı Kalın'ın değerlendirmeleri dikkat çekti.

Jerusalem Post, eski Tel Aviv Büyükelçisi olan Tan'ın, konferans sırasında İsrail'in, Ankara'nın, dokuz Türkün öldürüldüğü saldırı için özür talebini geri çevirirken "Aslında Mavi Marmara gemisine yardım ettiği için Türkiye'nin soruşturulması ve özür dilemesi gerektiği" söylemesini "saçmalık" olarak nitelemesine dikkat çekti.

Söz konusu toplantıdaki konuşmasının ardından Jerusalem Post'a bir demeç veren Kalın ise, Türk hükümetinin filo aktivistlerini yola çıkmamaları çağrısında bulunduğunu ancak bu çağrının dikkate alınmadığını ifade etti.

İbrahim Kalın, "Bu insanları, gitmemeye ikna etmeye çalıştık. Onları, koşullar, zorluklar ve tehlikeleri göz önünde tutarak gitmeyin tavsiyesinde bulunduk" dedi.

Bu arada, ABD Kongre üyelerinin Türk hükümetine yönelik eleştirilerini "sorumsuz" olarak niteleyen, hayal kırıklığını yarattığını da söyleyen Kalın "ABD ile Türkiye arasındaki iyi ilişkilerin korunmasından daha çok büyük kazanç sağlanacağına inanıyoruz ve bu tür tehditkar söylemler zarar veriyor" uyarısını da yaptı.

Gazete, Kalın'ın, bu çerçeve özellikle Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Gary Ackerman'ın, Washington'daki bir düşünce kuruluşunun Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na ödül verme planını gözden geçirmesi çağrısını kastettiğini de yazdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler