Almanya'dan kurtarma paketi

Almanya'da, ''mali piyasa istikrar fonu'' kurulmasını kapsayan banka kurtarma planı bakanlar kurulundan geçti. Kurtarma paketinin tutarı 500 milyar Avro. Paketin 400 milyar avroluk kısmı bankalar için garantilerden, 80 milyar avroluk kısmı bankaların sermayelendirilmesinden ve 20 milyar avroluk kısmı da garantilerin desteklenmesinden oluşuyor.

Yayınlanma: 13.10.2008 - 09:57
Abone Ol google-news

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ''mali piyasa istikrar fonu'' kurulmasını kapsayan banka kurtarma planının bakanlar kurulundan geçtiğini söyledi.

Merkel, gazetecilere yaptığı açıklamada, kurtarma paketinin finansal sisteme istikrar kazandıracağını, finans sisteminin gözetiminde Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) rolünün güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Yaşanılan deneyimin tekrarlanmaması için güçlü bir önlem aldıklarını söyleyen Merkel, ''Vatandaşlarımız finansal krizin güçlü etkilerine karşı bu paketle korunacak. Devlet müdahale etmeseydi, vatandaşlarımız, tasarruf sahipleri ve ekonomi için sonuçları hesaplanamazdı'' dedi.

Sermaye desteği isteyen bankaların, hükümetin, yöneticilere yapılan ödemelerin sınırlanması ve küçük ve orta ölçekli işletmelere verilecek kredilerle ilgili yönergeleri kapsayan koşullarına uyması gerektiğini vurgulayan Merkel, ''Bugün, yeni finansal piyasa anayasasının ilk temel taşını koyduk'' diye konuştu.

Merkel, finansal krizle birlikte Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'nın, önceki ekonomik büyüme tahminlerini karşılamayacağını ve 2011 yılında denk bütçe hedefini tutturamayacağını da ifade etti.

 

"Kriz reel ekonomideki etkisini arttırıyor"

Maliye Bakanı Peer Steinbrueck de, banka kurtarma planıyla ilgili düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, küresel finansal piyasalardaki krizin reel ekonomide artan bir etkiye sahip olduğunu ifade etti.

Almanya'nın henüz kredi krizi deneyimi olmadığını, ancak bunun gelecekte olma olasılığını gözardı etmediğini söyleyen Steinbrueck, banka kurtarma fonunun, bankaların batık varlıklarının satın alınmasında kullanılabileceğini bildirdi. Bankaların ulusal ve uluslararası alanda daha fazla etkin denetime ihtiyacı bulunduğunu söyleyen Steinbrueck, kurtarma paketinin, ülkenin önde gelen finans kuruluşlarından Hypo Real Estate için verilen garantileri kapsamadığını belirtti.

 

500 milyar Avroluk paket

Bu arada, Maliye Bakanlığı sözcüsü Torsten Albig, banka kurtarma paketinin toplamının 500 milyar avro olduğunu açıkladı.

Albig, paketin 400 milyar avroluk kısmının bankalar için garantilerden, 80 milyar avroluk kısmının bankaların sermayelendirilmesinden ve 20 milyar avroluk kısmının ise garantilerin desteklenmesinden oluştuğunu söyledi.

Paranın yeni oluşturulan ''mali piyasa istikrar fonu''na transfer edileceği ve bankaların gelecek yılın sonuna kadar bu fondan yararlanabileceği bildirildi.
Almanya'nın banka kurtarma paketinin tutarı olan 500 milyar avro, bu ülkenin 2007 yılında 2,423 milyar avro olan gayrisafi yurtiçi hasılasının yaklaşık beşte birine denk düşüyor.

 

Almanya'da iki banka birleşmeyi düşünüyor

Almanya'da küresel finansal krizin etkilediği iki banka birleşmeyi düşünüyor. Sueddeutsche Zeitung gazetesinin haberine göre, merkezleri, ülkenin ekonomik olarak zengin bölgesi Bavyera eyaletinde bulunan Bayerische Landesbank ve Landesbank Baden-Wuerttemberg bankaları arasında bir süredir görüşmeler yürütülüyor.

Haberde, iki bankanın güçlerini birleştirebileceği, ancak herhangi bir kararın hemen çıkmasının beklenmediği ifade edildi. Bayerische Landesbank, yüksek riskli tutsat (mortgage) krizi nedeniyle bu yılın ilk altı ayında 630 milyon avro zarar etti. Banka, geçen yılın aynı döneminde 1 milyar avro kar etmişti.

Landesbank Baden-Wuerttemberg, geçen yıl 311 milyon kar ederken, finansal kriz nedeniyle 450 milyon avro zarar ettiğini açıklamıştı. Landesbank Baden-Wuerttemberg, bu yıl temmuz ayında Landesbank Rheinland-Pfalz ile birleşmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler