Barzani Türk Heyetiyle görüştü

K. Irak'a sınır ötesi operasyona yetki veren tezkerenin çıkmasının ardından diplomatik temaslar da hızlandı. Türk Dışişleri Bakanlığı heyeti, bugün Mesut Barzani ile Bağdat'ta bir araya geldi. Görüşmede Türk tarafı, güvenlik konusunda nelerin yapılabileceğini karşı tarafa iletti. Türk heyeti, Irak Başbakanı El Maliki ve Cumhurbaşkanı Talabani ile de biraraya geldi.

Yayınlanma: 13.10.2008 - 10:12
Abone Ol google-news

Türkiye'nin Irak özel temsilcisi Murat Özçelik başkanlığındaki heyetin, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesut Barzani ve beraberindeki heyetle yaptığı görüşme sona erdi. Barzani ile Türk heyeti arasındaki görüşmenin, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin Yeşil Bölge’deki ofisinde yapıldığı belirtildi. Görüşme yaklaşık iki saat sürdü.

Özçelik, görüşmenin ardından yaptığı kısa açıklamada, güvenlik konusunda nelerin yapılabileceğini karşı tarafa ilettiklerini bildirdi. Görüşmenin olumlu geçtiğini kaydeden Özçelik, daha fazla açıklama yapamayacağını belirtti. Bu arada, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimden görüşmeyle ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

 

El Maliki: Çok üzgünüz

Murat Özçelik başkanlığındaki heyet, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile de bir araya geldi. Maliki görüşmede, Hakkari'deki sınır karakoluna düzenlenen saldırıdan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, Irak yönetimi ve halkı olarak kalplerinin Türk halkı ve Türkiye ile olduğunu söyledi. ''PKK terör örgütü Irak topraklarını kullandığı için utanç duyuyoruz'' diyen Maliki, "PKK terör örgütü 'belası'ndan kurtulmak için gereği yapılmalı" diye konuştu.

 

Türk heyeti Talabani ile görüşüyor

Türkiye'den Bağdat'a giden Murat Özçelik başkanlığındaki heyet, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile bir araya geldi. Talabani, Türk heyetini, Dicle Nehri'nin kenarındaki El Selam (Barış) Sarayı'nda karşıladı. Daha önceki adı "Sindibad" olan saray, Saddam Hüseyin döneminde Saddam'ın eşi Sacide'ye tahsis edilmişti. Bağdat düştükten sonra bir süre kullanılmayan saray onarımdan geçti ve yaklaşık bir hafta önce hizmete girdi. Türk heyeti, Talabani'nin bu sarayda ağırladığı ilk yabancı heyet olma özelliğini taşıyor. Türk heyetinin Talabani ile görüşmesi devam ediyor.

 

Neçirvan Barzani'nin Türkiye ziyareti

Bu aşamada Kürt Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani’nin Ankara’yı ziyaret etmesi bekleniyor. Iraklı Kürt medyası, Mesut Barzani’nin de Kürt bölgesi ile Irak merkezi hükümeti arasındaki sorunları görüşümek amacıyla Bağdat’a gittiği, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile bir araya geleceği belirtildi.

 

"Beklentilerimiz var"

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin Barzani ziyareti ile ilgili sorularını yanıtlayan hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, Türkiye'ye yönelik terör saldırılarının büyük ölçüde Kuzey Irak'tan geldiğini, Merkezi Irak hükümeti olmak üzere tüm dünyadan beklentileri olduğunu söyledi.

Çiçek, "Terör örgütü hem Irak'la olan ilişkilerimize, hem de bölgenin istikrarına zarar veriyor" dedi.

Çiçek, beyandan çok eyleme önem verdiklerini de ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler