THKP/C Dev-Sol davası sonuçlandı

THKP/C Dev-Sol adına 69 eylemden sorumlu tutulan 25 sanıktan 2'si ağırlaştırılmış müebbet, 12'si de müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Yayınlanma: 22.06.2010 - 14:00
Abone Ol google-news

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuksuz olarak yargılanan sanıklar katılmazken avukatları hazır bulundu.

Duruşmada, esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Celal Kara, 24 Haziran 2009 tarihli mütalaasını tekrar ettiğini söyledi.

Duruşmada savunmasını yapan sanık avukatlarından Mihriban Kırdök, savcılık mütalaasını, delillere dayanmadığı için kabul etmediğini belirterek, müvekkilleri İbrahim Döğüş ve Perihan Sürücü açısından davanın zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırılmasını istedi.

Avukat Kırdök, diğer sanıklar Yeşim Taciroğlu ve Hasan Dinler'e de işkence yapıldığını gösteren raporların mevcut olması, hazırlık aşamasında sanıkların avukat yardımından yararlandırılması ve delil bulunmaması nedeniyle beraatlarını talep etti.

Son sözleri sorulan 18 sanığın avukatları, müvekkilleri hakkında beraat ve zaman aşımı nedeniyle davanın ortadan kaldırılmasını istediler.

Davayı Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin bozma kararının ardından yeniden karara bağlayan mahkeme heyeti, davanın esas dosyası sanığı Galip Aygül ve birleşen dosyadaki sanık Erkan Koç'un, ''Türkiye Anayasası’nın tamamını veya bir kısmını değiştirmeye cebren teşebbüs etmek'' suçundan, duruşmadaki hal ve tavırları ile eylemlerinin vehametini de göz önüne alarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmetti.

Mahkeme heyeti, sanıklar Hacer Arıkan, Hüseyin Atıcı ve Filiz Karayel ile birleşen dosyaların sanıkları Özden Bilgin, Erol Çam, Dursun Bütüner, İsmail Yiğit, Yeşim Taciroğlu, Hasan Dinler, Hüseyin Tut, Süleyman Gülbahar ve Suna Ökmen'in ise aynı suçtan kişilikleri, sosyal durumları, işledikleri suçların yoğunluğu ve cezaların şahsileştirilmesi prensibini de göz önüne alarak müebbet hapisle cezalandırılmalarına karar verdi.

Sanıklardan Kamil Öcalan'ın yasa dışı örgüte üye olmak suçundan 6 yıl 3 ay hapisle cezalandırılmasına hükmeden mahkeme heyeti, sanıklar İbrahim Döğüş, Abdurrahman Kaykan, Perihan Sürücü, Alişan Yalçın, Rıza Demirel, Caferi Sadık, Harun Kartal hakkında çeşitli suçlardan açılan davalarının da suç tarihinden bugüne kadar 15 yıllık süre geçtiği ve zaman aşımının dolması nedeniyle ortadan kaldırılmasını kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti, sanık Nursel Demirdöğücü ve Mesude Pehlivan'ın avukatı Taylan Tanay'ın mahkemeye rahatsız olduğuna dair rapor sunması ve avukatlıktan istifa etmesi, sanık Ahmet Özdemir'in avukatı Güray Dağ'ın ise duruşmaya gelmemesini gerekçe göstererek, bu sanıklarla ilgili davanın ayrılmasına karar verdi.
 

Davanın geçmişi

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 2 Mayıs 2005 tarihinde verdiği ilk kararda sanıkları, 13 Ekim 1991'de emekli Orgeneral Adnan Ersöz, 19 Ağustos 1991'de İngiliz uyruklu Andrew Blake, 29 Temmuz 1992'de emekli Oramiral Kemal Kayacan ve 22 Kasım 1990'da Bayrampaşa Cezaevi Savcısı Niyazi Fikret Aygün'ün öldürülmesi, 24 Mart 1992'de MİT'e ait bir servis aracının taranması olaylarının da aralarında bulunduğu 1989 ile 1992 yılları arasında gerçekleştirilen öldürme, yaralama, bombalama, soygun, silahlı saldırı ve korsan gösteri gibi 69 eylemden sorumlu tutmuştu.

Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, bazı tutanaklarda imza eksikliği olduğu gerekçesiyle usulden bozduğu dosyayı İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne geri göndermişti.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde aynı eylemlere ilişkin devam eden 17 sanıklı dava dosyası da bu dava dosyasıyla birleştirilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler