Kamboçya ve Tayland savaşın eşiğinde

Kamboçya Başbakanı Hun Sen, Tayland'a tartışmalı sınır bölgesinden askerlerini çekmesi için 24 saat süre tanıdı. Hun Sen, Tayland güçlerinin çekilmemesi halinde Kamboçya birliklerinin bölgeyi "ölüm alanı"na çevireceği uyarısında bulundu.

Yayınlanma: 13.10.2008 - 13:39
Abone Ol google-news

Kamboçya Başbakanı Hun Sen, Tayland Dışişleri Bakanı Sompong Amornvivat ile Phnom Penh'deki görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, "Tayland birlikleri en geç yarına kadar Kamboçya topraklarından çekilmek zorunda. Topraklarımızı işgal etmelerine izin vermeyeceğiz" dedi.

Sınırdaki 11. yüzyıldan kalma Preah Vihear tapınağının çevresindeki topraklar yüzünden iki ülke arasında çok uzun zamandan beri mevcut olan sorun, yaz aylarında Kamboçya'nın tapınağın UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilmesi için başvurmasıyla yeniden canlanmıştı.

Her iki ülke de tapınak etrafındaki topraklardan 4,6 kilometre kare istiyor. Ancak antik tapınak civarındaki hudut şimdiye kadar kesin olarak çizilmedi. Uluslararası Adalet Divanı, 1962'de Preah Vihear ve etrafındaki toprağın Kamboçya'ya ait olduğuna karar vermişti. Tayland, tapınak civarındaki bölgeye Temmuz ortasında asker sokunca ortam iyice gerilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler