CHP'den 'Barzani' tepkisi

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Türkiye’den bir heyetin Bağdat’ta Mesut Barzani ile görüşeceği yönündeki haberlere tepki göstererek “Barzani bir aşiret lideridir. Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin doğrudan bir aşiret liderini siyasi muhatap kabul edip görüşme yapması doğru değildir” dedi.

Yayınlanma: 13.10.2008 - 16:30
Abone Ol google-news

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Türkiye’den bir heyetin Bağdat’ta Mesut Barzani ile görüşeceği yönündeki haberlere tepki gösterdi.

Okay, Irak’tan Türkiye’ye gelen terör saldırısının birinci derecede muhatabının Irak merkezi hükümeti ve Irak’ı işgal eden ABD olduğunu belirtti. Kuzey Irak’ta ABD’nin ve Irak merkezi hükümetinin yarattığı boşluktan yerel otoritenin yararlandığını, Barzani’nin teröre lojistik destek verdiğini belirten Okay şunları söyledi: “Barzani, aslında yerel otoritenin ötesinde bir aşiret lideridir. Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin doğrudan bir aşiret liderini siyasi muhatap olarak kabul edip, onunla görüşme yapması doğru değildir. Orada bir merkezi otorite vardır ve bu otorite Türkiye’ye yönelik saldırıları önlememektedir. Bu da Irak’ta merkezi otorite de PKK terör örgütüyle ortak eylem içerisinde demektir. Türkiye Cumhuriyeti devleti de ortak eylem içerisinde olan kişiden gruptan veya güçten bunu hesabını sormakla yükümlüdür. Terörle mücadeleyi sadece görüşmeler boyutunda tutmayı ve Barzani’yi doğrudan muhatap almayı doğru görmüyoruz. Bu olayda hükümet çok net bir tavır takınmalıdır. PKK terör örgütüne yardım eden Barzani yönetimindeki güçlerin bu desteklerinin önlemesi yönünde kesin bir beklenti içerisinde olunmalıdır. Bu konu bir pazarlık değildir. Kaldı ki bunun tek sorumlusu Barzani de değildir; Barzani’nin yanı sıra Irak hükümetidir, ABD’dir.”

Okay, hükümetin geçen yıl Dağlıca saldırısının ardından da diplomasiye sarıldığını ve yine görüşmelerin yapılmasının gündeme geldiğini belirterek “biz bu filmi seyretmiştik. Artık bu kadar çok zaman dilimine yayarak izlemek yerine kesin olarak sonucun alınması lazım.” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler