Darfur'daki insanlık suçları

Darfur'da işlenen insanlık suçlarının zanlılarını Sudan mahkemeleri yargılayacak. Sudan Adalet Bakanı Abdül Beset Sabdarat, özel bir savcının, Darfur'da işlenen suçlarla ilgili bir dizi raporu bitirmek üzere olduğunu belirtti, ancak davaların görülmesine ne zaman başlanacağı konusunda bilgi vermedi.

Yayınlanma: 13.10.2008 - 17:47
Abone Ol google-news

Sudan Adalet Bakanı Abdül Beset Sabdarat, sorunlu Darfur bölgesinde işlenen insanlık şuçlarının zanlılarını kendi mahkemelerinin yargılayacağını bildirdi.

Bakan Sabdarat yaptığı açıklamada, bir özel savcının, Darfur'da işlenen suçlarla ilgili bir dizi raporu bitirmek üzere olduğunu belirtti, ancak davaların görülmesine ne zaman başlanacağı konusunda bilgi vermedi.

Bakan, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Darfur'daki durumun sorumlusu olmakla suçladığı Devlet Başkanı Ömer El Beşir hakkında çıkartması beklenen tutuklama müzekkeresi ile zanlıları kendilerinin yargılaması arasında bir bağlantı olduğunu reddetti.

Sadarat, "duruşmalar omlet yapmaya benzemez" diyerek, bunların zaman alacağını ifade etti.

UCM Savcısı Luis Moreno-Ocampo, Beşir hakkında, Darfur bölgesinde soykırım yaptığı, insanlığa karşı suç ve savaş suçu işlediği gerekçesiyle dava açmıştı. UCM savcısı, yönelttiği iddialar kapsamında yargıçlardan Beşir hakkında tutuklama müzekkeresi çıkarmalarını talep etmişti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) kuruluş ilkeleri nedeniyle, ancak bir ülke insanlığa karşı işlenen suçları yargılayamayacak durumdaysa ya da yargılamaya direniyorsa devreye girebiliyor.
İnsan Hakları grupları, Sudan'ın hukuk sisteminin, soykırım ve savaş suçları davalarına bakabilecek düzeyde olmadığını belirtiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler