Milan Kundera hakkında ihbarcılık iddiası

Çek yazar Milan Kundera hakkında, 1950'de bir kişiyi komünistlere ihbar ettiği iddiasında bulunuldu. Çek Cumhuriyeti'nin ''Totaliter Rejimleri İnceleme Enstitüsü'', tarihçiler ve araştırmacıların, Çek Komünist Polisi (SNB) tarafından yazılan bir belgeyi bulduğunu ve bu belgede Kundera'nın, 14 yıl hapis yatan bir adamı ihbar eden kişi olarak tanımlandığı belirtildi.

Yayınlanma: 13.10.2008 - 18:08
Abone Ol google-news

''Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği'' romanının ünlü Çek yazarı Milan Kundera hakkında, 1950 yılında casus gibi görünen bir kişiyi komünistlere ihbar ettiği iddiasında bulunuldu.

Çek Cumhuriyeti'nin ''Totaliter Rejimleri İnceleme Enstitüsü'', tarihçiler ve araştırmacıların, Çek Komünist Polisi (SNB) tarafından yazılan bir belgeyi bulduğunu ve bu belgede Kundera'nın, 14 yıl hapis yatan bir adamı ihbar eden kişi olarak tanımlandığı belirtildi.

Genellikle münzevi bir hayat süren Kundera, bu iddiayı hemen yalanladı. CTK haber ajansına demeç veren ünlü yazar, ''Düne kadar hakkında hiç bir şey bilmediğim, olmayan ve beklemediğim bir şey yüzünden hayretler içindeyim. O adamı hiç tanımıyorum'' dedi. Kundera, Enstitü'yü ve medyayı ''bir yazara suikast düzenlemekle'' suçladı.

Enstitü'nün internet sayfasında yer alan belgeye göre 1950 yılında Kundera, Almanya'dan, Komünist rejime karşı casus olarak çalışması için gelen Miroslav Dvoracek'ı ihbar etti. Dvoracek, Prag'da bir kadını ziyaret etti ve dairesine bir bavul bıraktı. Kadın, erkek arkadaşı Kundera'ya bunu anlattı ve Kundera polise gitti.Dvoracek, bavulu almak için geldiğinde tutuklandı ve 22 yıl hapse mahkum edildi. Dvoracek, sonuç olarak cezasının 14 yılını uranyum madenlerinde çalışarak geçirdi.

''Totaliter Rejimleri İnceleme Enstitüsü'', Çek hükümeti tarafından Komünizm dönemi belgelerin toplanması ve yayınlanması için kuruldu.

Kundera, öğrenci iken Komünist Parti'ye katılmıştı ancak totaliter doğasını eleştirmesi üzerine partiden atılmıştı. 1968'de Sovyetler Birliği'nin, Alexander Dubcek'in liberal reformlar hareketine son vermesi üzerine Kundera ülkeyi terk etmişti. Kundera'nın kitapları, ülkeden ayrılışından sonra, Komünizm'in 1989 yılında çökmesine kadar yasaklanmıştı.

Milan Kundera (79), 1975 yılından bu yana Fransa'da yaşıyor. Burada dünyaca ün kazanan ''Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği'', ''Gülüşün ve Unutuşun Kitabı'', ''Roman Sanatı'' ve ''Ölümsüzlük'' gibi romanları yazdı. 1981 yılında Fransa vatandaşı olan ve inzivaya çekilen Kundera, sadece kılık değiştirerek eski memleketine gidiyor ve medya ile asla görüşmüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler