Tutanaklara yansıyan "şerefsiz" kavgası

TBMM Genel Kurulu'nda BDP'nin açılımla ilgili Başbakan Erdoğan hakkında verdiği gensoru önergesi sakin başlasa da, görüşmelerin ilerleyen dakikalarında AKP ve BDP arasında karşılıklı söz düellosu ile başlayan gerginlik "şerefsiz" kavgasına kadar uzandı.

Yayınlanma: 25.06.2010 - 10:25
Abone Ol google-news

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik'in BDP'ye yönelik suçlamalarının ardından söz alan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın, AKP Mersin Milletvekili Kürşat Tüzmen'in kendilerine yönelik "şerefsizler" sözüne verdiği "Eğer sizde namus, haysiyet, şeref olsaydı, sizin milletvekilleriniz 'şerefsiz' deyince o şerefsizi sustururdunuz" yanıtı Genel Kurul'u karıştırdı. İşte Meclis tutanaklarına yansıyan AKP ve BDP'liler arasındaki "şerefsiz" kavgası:
 

"Seçilmiş siyasetçilerin KCK üyeleri önünde esas duruşta ifade vermesine ne diyorsunuz?"

ÖMER ÇELİK (Devamla) - Şimdi, bu çatı altında söylenen her sözün, meşruiyetini milletten aldığına göre demokratik meşruiyete sahip olması gerekir. "Seçilmiş siyasetçilerin tutuklanmasını demokratikleşmeye aykırı buluyoruz" diyorsunuz da, seçilmiş siyasetçilerin KCK üyeleri önünde esas duruşta ifade vermesine ne diyorsunuz?(AKP sıralarından alkışlar, BDP sıralarından gürültüler)

 

"Siz kimsiniz"

HASİP KAPLAN (Şırnak) - KCK iddianamesi yedi bin beş yüz altmış beş sayfa, daha savcılık yeni verdi mahkemeye, daha sanıklar, belediye başkanlarımız ve yöneticilerimiz yargılanmadı. Sen kim oluyorsun da yargıç yerine geçip, savcı yerine geçip burada karar veriyorsun?(AK PARTİ sıralarından gürültüler)
HALUK İPEK (Ankara) - Ne bağırıyorsun! Niye bağırıyorsun"
HASİP KAPLAN (Devamla) - Kimsiniz siz? Siz çok şımardınız, çok! Öyle şımardınız ki yargıç gibi görüyorsunuz kendinizi, savcı gibi görüyorsunuz, işkenceci gibi görüyorsunuz, müteahhit gibi görüyorsunuz ve yalan söylüyorsunuz.
MUHARREM SELAMOĞLU (Niğde) - Şov yapma!

 

"Sizde şeref olsaydı..."

HASİP KAPLAN (Devamla) - Demin Hatip diyor ki "İnkârcısınız" Asıl inkârcılık nedir biliyor musunuz? Burada, olmayanları söylemektir, biliyor musunuz. Bana bir tek kelime çıkarın böyle bir. Hatip, deminden bunun üzerinde konuşuyor. İşiniz gücünüz yalan, dalavere. Eğer sizde namus, haysiyet, şeref olsaydı, sizin milletvekilleriniz. (AK PARTİ sıralarından gürültüler, sıra kapaklarına vurmalar)
BAŞKAN - Sayın Kaplan.
HASİP KAPLAN (Devamla) - ."şerefsiz" deyince o şerefsizi sustururdunuz.
HASİP KAPLAN (Devamla) - Siz de bunu yapacaktınız. (AK PARTİ sıralarından gürültüler, sıra kapaklarına vurmalar)
(Mikrofon Başkan tarafından kapatıldı)
 

"Şerefsiz namussuz sensin"

AHMET KOCA (Afyonkarahisar) - Şerefsiz sensin!
BEKİR BOZDAĞ (Yozgat) - Sayın Başkan, burası milletin kürsüsü, hakaret kürsüsü değil.
AHMET KOCA (Afyonkarahisar) - Ahlaksız sensin!
AYŞE NUR BAHÇEKAPILI (İstanbul) - Hatip, sözünü geri al!
AHMET KOCA (Afyonkarahisar) - Namussuz sensin!
ASIM AYKAN (Trabzon) - Sözünü geri al!
SUAT KILIÇ (Samsun) - İdare amirlerini göreve davet edin Sayın Başkan.
HASİP KAPLAN (Şırnak) - İkide bir dalgıç kıyafetleriyle resim çektirirken.
SUAT KILIÇ (Samsun) - Edebini takın!
İdare amirlerini göreve davet edin Sayın Başkan.
BAŞKAN - İdare amirleri, lütfen göreve geliniz.
HASİP KAPLAN (Şırnak) - .vatanın yoksul evlatları ölüyor.
 

Kaplan'ı BDP'li Sırrı Sakık kürsüden uzaklaştırdı

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Vatanın yoksul evlatları ölürken.
BAŞKAN - Sayın Kaplan, Meclisin konuşma üslubuna uygun konuşunuz lütfen.
(İdare Amiri Sırrı Sakık kürsüye gelerek Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ı kürsüden uzaklaştırdı)
HASİP KAPLAN (Şırnak) - .vatanın yoksul evlatlarını öldürsün diye.
HASİP KAPLAN (Şırnak) - .şov yapmak şerefsizliktir! Onu söylüyorum.
BAŞKAN - Sayın Kaplan, bu Meclis kürsüsünden kimsenin şerefine, haysiyetine laf söylenemez.
ASIM AYKAN (Trabzon) - Çıksın, özür dilesin Sayın Başkan!
MUHARREM SELAMOĞLU (Niğde) - Özür dilemek zorunda!
LÜTFİ ÇIRAKOĞLU (Rize) - Siz de çanak tuttunuz!
BAŞKAN - Lütfen. Kürsüye çıkan her milletvekili, hiç kimsenin şerefine, haysiyetine, namusuna söz söyleme hakkına sahip değildir. Lütfen. Sayın Kaplan, bu konuda özür dilemenizi rica edeceğim. Buyurunuz, geliniz ve özür dileyiniz.
 

"Dalgıç kıyafetiyle resim çektiriyor askerler ölürken biza şerefsiz diyor"

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Sayın Başkan, yüce Meclisin önünde şunu ifade ediyorum: Verdiğimiz gensoru yazıldı, dağıtıldı. Doğru bilgi ve dezenformasyon yapılmaması konusunda dürüstlüğe davet etmek her milletvekilinin hakkı.
HAMZA YERLİKAYA (Sivas) - Yahu, sen kime namussuz, şerefsiz diyorsun?
HASİP KAPLAN (Devamla) - Asla yüce Meclise karşı, tümüne karşı özellikle bir partinin tümüne karşı değil. Bunu asla da. (AK PARTİ sıralarından gürültüler)
 

"Hasip özür dile"

HASİP KAPLAN (Devamla) - Ancak şuradan davet ettim, sizin milletvekilleriniz dalgıç kıyafetiyle resim çektiriyor, yoksul askerler sınırda ölürken bize "şerefsiz" diyor. (AK PARTİ sıralarından gürültüler)
BEKİR BOZDAĞ (Yozgat) - Sayın Başkan, özür dilemek bu mudur?
SUAT KILIÇ (Samsun) - Özür dile!
AYŞE NUR BAHÇEKAPILI (İstanbul) - Hasip özür dile!
 

"Konu kapanmıştır"

HASİP KAPLAN (Devamla) - O şerefsizlere karşı da Sayın Başkan, sizin ve partinizin tavır alması lazım. Size söylenirken susacaksınız, bize söylenirken özür dileyeceksiniz. Ben yüce Meclisten özür diliyorum. Dezenformasyon yapan hiçbir insandan asla özür dilemiyorum.
BAŞKAN - Teşekkürler Sayın Kaplan. Konu kapanmıştır.
ÖMER ÇELİK (Adana) - Sayın Başkan. Sayın Başkan söz istiyorum.
BAŞKAN - Sayın Çelik, neden dolayı istiyorsunuz?
HASİP KAPLAN (Şırnak) - Yüce Meclisten özür diledim efendim. Tutanakları getirtin, tek tek yalanlarınız çıkacak. Ben Yüce Meclisten özür diledim. Hepsi doğru. Yanlış değilse.
ÖMER ÇELİK (Adana) - Herkesin şahsı saygıdeğerdir. Herkesin grubu saygıdeğerdir. Bize hakaret edene hakaret etme niyetinde değiliz.
FATMA KURTULAN (Van) - Kim kime hakaret ediyor ya?
ÖMER ÇELİK (Devamla) - İnsan olarak saygıdeğerdir ama bir şey söyleyeceğim, namus, şeref ve haysiyet kavramları söz konusu olduğunda, terazinin bu kefesine koyduğunuzda terazinin öbür kefesine bu ülkenin şehitlerine, rahmet dilemeyenleri, ettiği yemine sadık olmayanları.
HASİP KAPLAN (Şırnak) - Yine dezenformasyon yapmaya başladın! Yine yalan konuşmaya başladın! (AK PARTİ sıralarından gürültüler)
ÖMER ÇELİK (Devamla) - Ettiği yemine sadık olmayanları.
SIRRI SAKIK (Muş) - Sana yakışıyor mu bu konuşma şimdi? Sana yakışıyor mu?
ÖMER ÇELİK (Devamla) - Bakın, bakın arkadaşlar.
.dilemeyenleri.
ÖMER ÇELİK (Devamla) - .terör örgütünün yan organizasyonu gibi davrananları, terör örgütünü kınamaktan imtina edenleri, şeref, haysiyet ve namus ölçüsüne vurduğumuzda sonucun ne olacağını yüce millete arz ediyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)
 

"Çeneni kapat"

BENGİ YILDIZ (Batman) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; böyle bir gerginlik yaşanmasından dolayı çok üzüntülüyüm. Burada.
AHMET KOCA (Afyonkarahisar) - Ne diyorsun?
BENGİ YILDIZ (Devamla) - Çeneni kapat. (AK PARTİ sıralarından gürültüler)
AHMET KOCA (Afyonkarahisar) - Sen çeneni kapat!
BENGİ YILDIZ (Devamla) - Burada sarf edilmemesi gereken sözler sarf edildi ama "Vatan, millet, Sakarya" edebiyatıyla bu toplumu yönetemezseniz artık; bunu söylüyorum.
İkincisi, buradan uzun zamandır, partinize mensup bir Milletvekili, eski Bakanınız, sürekli olarak partimize ve şahsımıza yönelik hakaretlerde bulunuyor.
BAYRAM ÖZÇELİK (Burdur) - Askere silah sıkanlara diyor.
BENGİ YILDIZ (Devamla) - Bu hakaretleri sizin milletvekili sayınızla çarpıp bütün yetkili organlarınıza iade ediyorum. (AK PARTİ sıralarından gürültüler)
BENGİ YILDIZ (Devamla) - Sayın Tüzmen'in söylediği hakaretleri.
BENGİ YILDIZ (Devamla) - Evet, o hakaretleri diyorum. Hakaretleri sizin milletvekili sayınızla çarpıp bütün hiyerarşik yapıya iade ediyorum. (AK PARTİ sıralarından gürültüler)
 

"Milletvekili olduğunu zanneden birileri küfürler yağdırıyor"

BEKİR BOZDAĞ (Yozgat) - Deminden beri, burada milletvekili olduğunu zanneden birileri küfürler yağdırıyor.
HASİP KAPLAN (Şırnak) - Sus! Alçak adam! Sus! Böyle konuşamazsın!
HASİP KAPLAN (Şırnak) - "Milletvekili zanneden" ne demek? Sen nesin?
HASİP KAPLAN (Şırnak) - "Zanneden"miş! "Milletvekili zanneden" diyor.
BEKİR BOZDAĞ (Devamla) - Burada, bu milletin kürsüsünde, millete örnek olması gerekenlerin, konuşması gereken üslup bu mu? "Ben şimdi Grup Başkan Vekiliyim, bu üsluplara nasıl cevap vereceğim?" diye düşünüyorum, ahlakıma bakıyorum, insanlığıma bakıyorum, terbiyeme bakıyorum.
HASİP KAPLAN (Şırnak) - Sen üslubuna bakar mısın!
BEKİR BOZDAĞ (Devamla) - .haysiyetime bakıyorum, şerefime bakıyorum, bu laflara cevap bulamıyorum. Siz bulabiliyor musunuz? (AK PARTİ sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar)

 

"Sen önce bakanına bak şerefi ondan öğrenirsin"

BENGİ YILDIZ (Batman) - Sen önce Bakanına bak, Bakan yaptığın adama bak; sonra da o haysiyeti, şerefi ondan öğrenirsin sen.
BEKİR BOZDAĞ (Devamla) - Böyle bir şey olabilir mi? Onun için, Başkanlık Divanının da, bu kürsüye gelip milleti aydınlatmak yerine bu kürsüyü kirletenlere izin vermemesi lazım. Temiz insanlar da burada konuşuyor.
HASİP KAPLAN (Şırnak) - Sayın Başkan, "milletvekili zanneden kendini" dedi, lütfen düzelttirin, özür diletin.
BAŞKAN - Sayın Kaplan.
HASİP KAPLAN (Şırnak) - Grup Başkan Vekili özür dilemeli. "Milletvekili zanneden" dedi Sayın Başkan. (AK PARTİ sıralarından "Çok doğru söyledi." sesleri)
BAŞKAN - Sayın Kaplan, lütfen yerinize oturunuz.
HASİP KAPLAN (Şırnak) - Siz de kendinizi öyle zannediyorsunuz demek ki.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler