Kadima ile İşçi Partisi koalisyonda anlaştı

İsrail'de hükümeti kurmakla görevlendirilen Livni'nin partisi Kadima ile İşçi Partisi koalisyonda uzlaşmaya vardı. Kadima ile İşçi Partisi'ni koalisyon için bir araya getiren taslak anlaşma, Sukot (Çardak) bayramına girmeden hemen önce imzalandı. Taslakta bazı maddeler üzerinde henüz anlaşmaya varılamadı. Taslağa nihai şekli, bir hafta kadar sürecek bayram sonrasında Livni ve Barak verecek.

Yayınlanma: 13.10.2008 - 21:10
Abone Ol google-news

İsrail'de, Başbakan Ehud Olmert'in, hakkındaki rüşvet ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle görevinden istifa etmesinin ardından Kadima başkanlığına seçilen ve ardından hükümeti kurmakla görevlendirilen Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin Kadima Partisi ile meclisin ikinci güçlü grubu, Ehud Barak'ın İşçi Partisi, yeni koalisyonu kurma konusunda uzlaşmaya vardı.
İki parti arasında bir koalisyon anlaşmasının formüle edilmesinden sonra, taraflar 17 saat süren aralıksız görüşme maratonunun ardından taslak anlaşmaya imza attılar.

Kadima milletvekili Tzahi Hanegbi ile İşçi partisinden Efi Oşaya tarafından imzalanan taslak anlaşmaya göre, İşçi Partisi Başkanı Barak, Başbakan Birinci Yardımcısı pozisyonunda görev alacak.

Suriye ile yapılacak müzakerelerin başkanlığını yürütmek isteyen Barak, bu isteğinde sonuca varamadı. Ancak, Barak Suriye ve Filistin Yönetimi ile müzakerelere dahil olacak.

İşçi Partisi Başkanı Barak'ın, taslak anlaşmadaki pek çok hükme onay verdiği, daha önce Kadima ile anlaşmak için ileri sürdüğü koşullardan hiçbirini elde edemediği de ifade ediliyor.
İşçi Partisi Başkanı, üniversite harçlarının dondurulması, öğrenci ödeneklerinin yükseltilmesi gibi sosyal talepleri ve dolayısıyla bütçenin de artırılması yolundaki taleplerinden de geri adım attı.

Barak, adalet sisteminde yapılacak yasal değişiklik önerileri üzerinde veto hakkına sahip olmakla birlikte, yargıda atama komisyonunda yeni temsilci bulundurma talebini de kabul ettiremedi.

Kadima ile İşçi Partisi'ni koalisyon için bir araya getiren taslak anlaşma, İsrail Sukot (Çardak) bayramına girmeden hemen önce imzalandı. Ancak, bazı maddeler üzerinde henüz tartışmaların devam ettiği anlaşmaya nihai şekli, bir hafta kadar sürecek bayram sonrasında Livni ve Barak verecek.

Bu gelişmeye rağmen, İşçi Partisi'nin, sağ kanat partilerinden Şas'ın Livni başkanlığındaki koalisyona katılmayacağı, bu nedenle, dar kapsamlı ve işlevsiz bir hükümet olabileceği endişesini taşıdığı da ifade ediliyor.

Kadima Başkanı Tzipi Livni, dün Şas Partisi Başkanı Eliyahu Yişai ile bir araya gelmiş ve Filistin Yönetimi ile görüşmelerde Kudüs'ün görüşme masasında olmamasında ısrarlı olan Şas'la uzlaşma zemini aramıştı. Ayrıca, Şas'ın çocuk yardımlarının artırılması ile ilgili taleplerinde de bir gelişme sağlanamadığı kaydedildi.

İsrail muhalefet partisi Likud'un Başkanı Binyamin Netanyahu, dün Şas partisinin ruhani lideri Haham Ovadya Yosef ile görüşmüştü. Netanyahu'nun, Şas'ın Kadima Başkanı Livni başkanlığındaki hükümette yer almamasının önemine dikkat çektiği belirtilirken, Şas, Netanyahu'ya resmi bir yanıt vermedi.

Livni, partisinin bir toplantısında yaptığı konuşmada, Şas'ın koalisyona katılmamakla zarar göreceğini belirtmişti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler