BM'den acil reform çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, küresel mali sistemin 21. yüzyılın sorunlarıyla daha iyi başa çıkabilmesi ve özellikle dünyadaki yoksulların korunması açısından ''çok taraflılığa dayalı kapsamlı ve sistematik reformların'' yapılması gerektiğini belirtti. Ban, bu reformların ekonomik kazançlarının korunması açısından şart olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 14.10.2008 - 07:38
Abone Ol google-news

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, küresel mali sistemin, 21. yüzyılın sorunlarıyla daha iyi başedebilmesi ve özellikle dünyadaki yoksulların korunması açısından ''çok taraflılığa dayalı kapsamlı ve sistematik reformların'' yapılması gerektiğini söyledi.

Krizin gelişmekte olan, özellikle de yoksul ülkelere olacak etkilerinden derin endişe duyduğunu belirten Ban, krizden etkilenen gelişmiş ülkelerle IMF'nin geçen hafta sonu bir araya gelerek bazı ortak kararlar almalarının önemli olduğunu, ancak yeterli olmadığını kaydetti. Ban yaptığı açıklamada, ''bankacılık sektörünün sermaye yapısının yeniden düzenlenmesi ve insanların tasarruflarının garanti altına alınması için büyük ekonomilerin hükümetlerinin direk müdahale etmeleri gerekli'' dedi.

BM'nin, yoksulluk, açlık ve hastalıklarla mücadele gibi hedefleri içeren Binyıl Kalkınma Hedeflerine 2015 yılına dek ulaşılacağına inandığını belirten Ban, gıda, enerji krizi ve iklim değişikliğiyle mücadele edilmesi için çok taraflı kararların alınmasının gereğine işaret etti. Bu kapsamda Dünya Bankası ve IMF tarafından yoksul ülkelere yeni acil likidite sağlanmasının bu ülkelerin krizin etkileriyle başetmelerine imkan sağlayacağını söyleyen Ban, ancak daha yapılması gerekenler olduğunu kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler