Dalan ve Çiçek davası haftaya

"İrtica ile Mücadele Eylem Planı" iddialarına ilişkin haklarında dava açılan ve aralarında Yeditepe Üniversitesi kurucusu Bedrettin Dalan ile Albay Dursun Çiçek'in de bulunduğu 7 sanığın yargılanmasına 28 Haziran 2010 Pazartesi günü başlanacak.

Yayınlanma: 26.06.2010 - 11:27
Abone Ol google-news

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda görülmesine başlanacak davanın iddianamesinde, hakkında yakalama kararı bulunan Bedrettin Dalan'ın, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması isteniyor.

Dalan hakkında ayrıca, "silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek" suçundan da 15 ile 22,5 yıl arasında hapis cezası talep ediliyor.

Tutuklu sanık Albay Dursun Çiçek'in de "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 ile 15 yıl arasında hapis cezasına mahkum edilmesi istenen iddianamede, tutuklu sanık avukat Serdar Öztürk'ün ise "silahlı terör örgütüne üye olmak", "yasaklanan gizli bilgileri temin etmek", "devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken belgeleri temin etmek", "devletin savaş imkanlarının tehlikeye sokulması", "devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma, çalma" ve "ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın almak, taşımak veya bulundurmak" suçlarından 27 ile 54 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

İddianamede, tutuklu sanık Ufuk Akkaya'nın, "silahlı terör örgütüne üye olmak", "devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek", "özel hayatın gizliliğini ihlal etmek", "hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek", "devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma, çalma" ve "kayda alınan konuşmaların basın yayın yoluyla yayımlanması" suçlarından 26 ile 55,5 yıl arasında hapisle cezalandırılması isteniyor.

Tutuklu sanık Mehmet Deniz Yıldırım hakkında da "silahlı terör örgütüne üye olmak", "kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kayıt etmek", "özel hayata ilişkin görüntü ve sesleri ifşa etmek", "devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek", "kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak", "devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma, çalma" suçlarından 27 ile 57 yıl arasında hapis cezası talep ediliyor.

Tutuksuz sanıklar İlhami Ümit Handan ile Özel Yılmaz'ın da "bilerek ve isteyerek silahlı terör örgütüne yardım etmek" suçundan 7,5 ile 15'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabulünün ardından dosya üzerinde yaptığı incelemede, oy çokluğuyla Albay Dursun Çiçek hakkında yakalama emri çıkarılmasına karar vermiş, Mahkeme Başkanı Köksal Şengün karşı oy kullanmıştı. Başkan Şengün, davanın tutuklu sanıkları Serdar Öztürk, Ufuk Akkaya ve Mehmet Deniz Yıldırım'ın tahliye istemlerinin reddi konusundaki karara da muhalif kalmıştı.

Mahkemenin kararı üzerine, 30 Nisan 2010 tarihinde Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne gelen Albay Dursun Çiçek, tutuklanarak cezaevine konulmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler