Rum gazetelerinden müzakere yorumu

Kıbrıs Rum gazeteleri, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ı dün yeniden bir araya getiren kapsamlı müzakerelerin dördüncüsünün ''iyi bir ortamda'' yapıldığını, ancak ''anlaşmazlıkların dorukta'' olduğunu yazdı.

Yayınlanma: 14.10.2008 - 11:03
Abone Ol google-news

Türk ve Rum liderlerin ''görüşmenin içeriğine ilişkin basına açıklama yapılmaması'' kararı olduğu halde, dünkü görüşmenin içeriğinden diyaloglar ve bilgiler aktaran Rum gazeteleri, ''iki lider arasındaki görüş ayrılığının sadece (dünkü) görüşme konusu olan yürütme yetkisiyle sınırlı kalmadığını, çözüm şekli ve içeriğine yönelik olarak da farklı yaklaşımların tespit edildiğini'' belirtti.

''Talat ve Hristofyas'ın yürütme yetkisine ilişkin anlaşmazlıklar konusunda köprü kuramadıkları'' belirtilen haberlerde, iki liderin çözümden sonraki federal devletin yönetim biçimiyle ilgili farklı yaklaşımlar hakkındaki ''en iyi çözümü'' gelecek hafta yapacakları görüşmeyle bulmaya çalışacakları ifade edildi.

Rum gazeteleri, ''iyi haber alan'' kaynaklarına dayanarak, Talat'ın görüşme sırasında, hafta içerisinde daha çok görüşme yapılması önerisinde bulunduğunu, Rum tarafının ise bunun pratikte olanaksız olduğu karşılığını verdiğini yazdı.

 

Hristofyas, "Başkanlık Konseyi" fikrine karşı

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas, dünkü görüşmede, Kıbrıs Türk tarafının bir ''başkanlık konseyi''nin oluşturulmasını öngören İsviçre modeline ilişkin görüşü hakkında, ''bu modelin başka koşullar, siyasetler için şekillendirildiğini, Kıbrıs'ta uygulanmasının mümkün olmadığını'' savundu.

Cumhurbaşkanı Talat ise Kıbrıs Rum tarafının yürütme yetkisine ilişkin önerilerini reddetti ve bu önerinin ''ne başkanlık, ne de parlamenter sistem'' olarak addedildiğini ifade etti. Talat, ''başkanlık sistemi''ni de ''demokratik değil' diye nitelendirerek reddetti.

Hristofyas, ''yönetimin; vatandaşlar tarafından ortak oy pusulasından seçilecek bir başkan ve bir başkan yardımcısının olacağı, bir başkanlık sistemini öngörmesi'' gerekliliğinden bahsederken; Cumhurbaşkanı Talat, Annan Planının benzeri olan, ancak oluşumu konusunda istisnalara sahip olan başkanlık konseyi tezinde ısrarlı oldu.

Bu konu, liderlerin temsilcileri, Özdil Nami ile Yorgos Yakovu'nun hafta içinde yapacakları görüşmede de ele alınacak.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler