Kirazı yağmur vurdu

Isparta'nın Uluborlu ilçesinde yurtdışı pazarına satılan kiraz bahçelerinde yağmurdan dolayı yüzde 70'lik hasar oluştuğu belirtildi.

Yayınlanma: 28.06.2010 - 13:40
Abone Ol google-news

Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, geçen yıl 4 bin ton kiraz ihracatı yapan Uluborlu'nun bu yıl 10 bin ton kiraz ihraç etmeye hazırlanırken, yağmurun oluşturduğu hasarla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

Cuma günü ilçeye yağan yağmurun kiraz bahçelerine büyük ölçüde zarar verdiğini söyleyen Ünverdi, kiraz bahçelerinde yüzde 70 oranında hasar oluştuğunu belirtti. Kiraz üreticisinin hayal kırıklığı yaşadığını ifade eden Ünverdi, ''Cuma günü yağmur yağdı, cumartesi günü de yağmurdan dolayı üretici bahçeye giremedi ama dün bahçesine giren üretici adeta şok yaşadı. 10 bin ton kiraz ihracat etmeyi planlarken cuma günkü yağmur bizi hayal kırıklığına uğrattı'' dedi.

Bahçelerde hasar tespiti yapıldığını kaydeden Ünverdi, kirazlarda yarılmaların oluştuğunu ve bundan ötürü de dış pazara satış yapılamayacağını belirtti. Üreticinin kirazı ağacından toplama zahmetine bile girmediğini söyleyen Ünverdi, ''Yüzde 70 hasar var, üreticinin eline yüzde 30'luk kısmı geçiyor. Maalesef bu da işçi parasını bile karşılamıyor. Üretici işçiye para ödememek için kirazı toplamayı bıraktı'' diye konuştu.

Üreticinin ikinci bir şoku sigorta konusunda yaşadıklarını anlatan Mehmet Ünverdi, yağıştan zarar gören bahçeler için eksper çağırdıklarını belirtti. Ancak sigortanın yağmur zararlarını kapsamadığı yönünde bilgi aldıklarını ifade eden Ünverdi, ''Kiraz üreticilerinin büyük bir kısmı ürününü sigorta yaptırdı. Ancak sigorta, yağmur zararını kapsamıyor, yani yağmurdan doğan hasarı karşılamıyor. Yağmurdan ötürü kirazı yara alan üretici, şimdi de sigorta şoku yaşıyor'' dedi.

Konuyu Tarım İl Müdürlüğü'ne bildirdiklerini söyleyen Ünverdi, sonucun ne olacağını kendilerinin de bilmediğini ama üreticiye mutlaka bir şekilde destek sağlanması gerektiğini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler