ABD'den krize karşı şok adımlar

ABD Başkanı George Bush, mali krize karşı şimdiye kadar görülmemiş adımlar atacaklarını söyledi. Başkan Bush, yaptığı açıklamada, atılacak yeni adımların, güvenin yeniden tesis edilmesine ve ekonominin yeniden büyüme yoluna döndürülmesine yönelik olduğunu belirtti. Başkan Bush, alınan önlemlerin geçici olduğu ve kalıcı devletleştirme niteliği taşımadığı yönünde güvence verdi.

Yayınlanma: 14.10.2008 - 13:07
Abone Ol google-news

ABD Başkanı George W. Bush, ABD'nin büyük sıkıntıdaki finans sektörünün "kısmi millileştirilmesinin" kısa dönemli bir adım olup bankaların yeniden kredi vermesini sağlama amacını taşıdığını belirterek, "devletin rolü, sınırlı ve geçici olacak" dedi.

Başkan Bush, ilk aşamadaki önlemlerin temel noktaları olarak şunları açıkladı:

- Federal hükümet, kurtarma paketindeki 700 milyar dolarlık fonun bir bölümünü, hisse alarak bankalara sermaye enjekte etmekte kullanacak. Bush, bu adımın, "bankaların işyerlerine ve fertlere kredi vermeye devam etmesine katkıda bulunacağını" söyledi.
- Federal Mevduat Sigorta Fonu (FDIC), sigortalı bankaların vereceği yeni borçların büyük bölümünü, geçici süreyle güvence altına alacak.
- Küçük işyerlerinin günlük işlemlerini gerçekleştirmesine destek amacıyla FDIC, faizsiz banka hesaplarına da devlet güvencesi verecek.
- Federal hükümet, şirketlerin günlük işlemleri için gereken, kısa vadeli borç almak için satılan (ticari kağıtları) gerektiğinde alabilmeyi öngören bir programın ayrıntılarını hazırlayacak.

Bush, sisteme yeniden güven duyulmasıyla ekonominin normale döneceğinin ve yeniden büyüme ve reform yoluna girileceğinin umulduğunu söyledi.

ABD'de büyük bankaların yönetcileri, dün Hazine Bakanlığı'na davet edilmiş ve bugün açıklanan önlemler tartışılmıştı.

İlk hisse alımlarının, dokuz büyük bankadan yapılması öngörülüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler