Ergün'den sigara yasağına yorum

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Danıştay'ın kapalı alanlarda sigara yasağıyla ilgili aldığı kararı eleştirdi. Ergün, "Düşünürdüm düşünürdüm de sigara yasağının da Anayasa Mahkemesi konusu olacağın düşünmezdim. O da oldu memleketimizde" dedi.

Yayınlanma: 29.06.2010 - 10:10
Abone Ol google-news

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanları Tanışma ve İstişare toplantısına katıldı. Toplantı sonrası gazeteciler Bakan Ergün'e kapalı alanlarda Danıştay'ın sigara yasağıyla aldığı kararla ilgili görüşünü sordu. Kapalı alanlarda sigara yasağının Parlamento da bir yasa olarak çıktığını, uygulanmaya başlandığını ve her yeni uygulamanın ortaya çıkardığı bir takım güçlüklerin olabileceğini söyleyen Bakan Ergün, önemli olanın bu güçlüklerin iyi ve yerinde tespit edilmesi olduğunu kaydetti. Bakan Ergün, "Yalnız sigara yasağının Anayasa Mahkemesi'ne taşınması gerçekten farklı bir durum ortaya çıkarmıştır. Yüksek Yargıda bazı kararlar için söylüyorum, zaten ağlanacak bir durum vardı şimdi bu vesileyle bir gülünecek durum ortaya çıkmış oldu. Bence bu Yüksek Yargıya Anayasa Mahkemesine taşınacak bir durum değildir. Anayasanın neresine aykırı bulunacağını, bulunması istendiğini şahsen bende merak ediyorum. Düşünürdüm düşünürdüm de sigara yasağının da Anayasa Mahkemesi konusu olacağın düşünmezdim. O da oldu memleketimizde" diye konuştu.

Sigara yasağının Anayasa'nın ruhuna ve lafsına en uygun düzenlemelerden birisi olduğunu belirten Bakan Ergün, düzenlemenin Anayasa Mahkemesi konusu yapılması yerine uygulamaların belirlenmesi ve hangi noktalarda aksaklıklar çıkıyor ise bu aksaklıkların nasıl giderilebileceğinin üzerinde çalışılması gerektiğini ifade etti. "Konunun Anayasa Mahkemesine taşınmış olması bence Yüksek Yargı açısından talihsiz bir durum ortaya çıkarmıştır" diyen Ergün, sigara yasağının Anayasa'ya bir aykırılık söz konusu olacağını düşünmediğini kaydetti. Bakan Ergün, meselenin uygulama meselesi olduğunu, uygulamada ortaya çıkan aksaklıklar varsa uygulama esnasında dikkatle takip edilerek giderilebileceğini söyledi.

 

"Kıraathanelerin açılış ve kapanış oranlarında bir değişiklik yok"

Kahvehane ve kıraathanelerin her yıl tescil ve terkin işlemlerine bakıldığında sigara yasağının başlamasından bu yana açılış ve kapanış oranlarında önemli bir değişim olmadığını belirten Bakan Ergün, "Yani sigara yasağının başlamış olmasıyla birlikte kahvehaneler kafeler patır patır kapanıyor da değildir. Rakamlar çünkü bunu teyit etmiyor" dedi. İnsanların bir takım önemler almaya başladığını ifade eden Bakan Ergün, önemli olanın bunları gözlemek olduğunu söyledi.
 

O zamanlar demokrasi, sigarayı iç istediğin adamın suratına üfleydi"

Yasanın iptaline yönelik bir teşebbüsün doğru bir teşebbüs olmadığını vurgulayan Bakan Ergün, eskiden uçaklarda, şehirlerarası otobüslerde, belediye otobüslerinde, otobüslerde sigara içildiğini hatırlattı. Ergün, konuşmasında konuyla ilgili bir anısına yer verdi:

"Askerden geliyorum Samsun'dan İzmit'e şehirlerarası otobüsle sigara içiliyor. Eşim yanımda kucağımda da bir yaşındaki çocuğumuz vardı. Ön koltuktaki kişi sigara içiyor bütün duman bize çocuğumuza geliyordu. Ben kişiyi uyardığımda,'beyefendi bunu molada içseniz. Bütün sigara dumanı çocuğa geliyor' dediğimde adam döndü dedi ki belki tipimizi beğenmedi bilmiyorum 'Ne var memlekette demokrasi var kardeşim'. Demokrasi o zamanda öyle bir şeydi, sigarayı iç istediğin kadar adamın suratına üfle. Böyle demokrasi olmaz. Böyle bir hak ve demokrasi anlayışı olmaz."

Anayasa ve kanunların insanların sağlığını güvence altına alacak tedbirleri içerdiğini kaydeden Bakan Ergün, öbür taraftan da kişilerin hürriyetlerinin de olduğunu söyledi. Hürriyetleri kullanırken bir başkasının hürriyetine sıkıntı vermeden kullanılmasının icap ettiğini kaydeden Ergün, eğer denge oluşturulurken bazı sorunlar çıkıyorsa o sorunların uygulamada çözülebilecek sorunlar olduğunu ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler