ABD Merkez Bankası Başkanı'ndan açıklamalar

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke, önlerindeki sürecin kolay olacağını söylemediğini, bugün açıklanan önlemlerin uygulanmasının gücü sayesinde ABD ekonomisinin yeniden kendini göstereceğine, mali piyasalara güvenin tesis edileceğine inandığını ifade etti. Bernanke, böylelikle ABD ekonomisinin yeniden sağlıklı ve güçlü büyüme yoluna gireceğini bildirdi.

Yayınlanma: 14.10.2008 - 14:51
Abone Ol google-news

ABD Başkanı George Bush'un konuşması ardından, Beyaz Saray'da ABD Hazine Bakanı Henry Poulson ile açıklamalarda bulunan ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke, bugün atılan adımların sorunların aşılmasında kendilerine yardımcı olacağını söyledi.

Bernanke, amaçlarına ulaştıkça mali sistemin reforme edileceğini ve böylece ülkenin refah düzeyinin korunmuş olacağını bildirdi.

Son birkaç gün içinde bu zorlu dönemde ekonomiyi desteklemek için FED'in çok aktif bir şekilde bütün güçlerini ve yetkilerini kullandığını ifade eden Bernanke, sistemdeki baskıyı azaltmak için küresel düzeyde Merkez Bankalarının, çok sıra dışı bir şekilde birlikte hareket ederek mali piyasalar üzerindeki gerginlikleri azaltmaya, ekonomiyi desteklemeye çalıştıklarını, bunu yapmaya devam edeceklerini belirtti.

 

'Kongre zamanında müdahale etti'

ABD Kongresi'nin çok zamanında yasal düzenlemeleri getirdiğini ifade eden Bernanke, bu sayede bu sabah açıkladıkları kritik adımların atılmasını sağladığını belirtti.

Piyasaların küresel özellik taşıması nedeniyle krize sadece ulusal değil küresel düzeyde bir tepki verildiğinin görüldüğünü kaydeden Bernanke, bu çerçevede sanayileşmiş yedi ülkenin oluşturduğu son G-7 zirvesinde alınan kararları değerlendirdi.

Krizlerin kökünde hep yatırımcı ve kamuoyu güveninin azalmasının yattığını belirten Bernanke şöyle konuştu:
''Bugün attığımız adımlar piyasalardaki güveni tesis etmeye yöneliktir. Böylece ABD hane halklarının kredi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik atılan adımlardır.
Bugün açıklanan hisse alma sermaye verme karşılığı çerçevesinde bankaların kredi verme isteksizlikleri ortadan kalkacak. Bankalar arası piyasada kredi verme süreci devam edecek. FED de bütün imkanlarını kullanarak ve ticari kağıtlar ile ilgili olarak bütün adımları atacak. Küresel bazda çok sıra dışı adımlar atıyoruz. Atılan adımlar çok tarihi bir anlayışı ve teknik uzmanlığı gerektiriyor. Bir ekonomik analizi gerektiriyor ve siyasi liderlik gerektiriyor. Önümüzdeki sürecin kolay olacağını söylemiyorum. Ancak uygulamaların gücü sayesinde dirençli bir şekilde ABD ekonomisi kendini göstereceğini, mali sisteme yönelik güvenin tesis edileceğini çok güçlü bir şekilde inanıyorum. Bizim ekonomilerimiz yeniden sağlıklı ve güçlü büyüme yoluna girebilecek''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler