Çift sim kartlı telefonlar toplatılıyor

Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, piyasada satılan 8 çift sim kartlı cep telefonunun teknik özelliklerinin standartlara uygun olmadığını tespit ettiklerini bildirerek, kısa sürede adlarını açıklayacakları bu ürünlerin iade edilebileceğini ve toplatılacağını kaydetti.

Yayınlanma: 14.10.2008 - 15:12
Abone Ol google-news

hurriyet.com.tr'den alınan habere göre; çift sim kartlı telefonların son dönemde çok yaygınlaştığını ve pazar  paylarının yüzde 15'e ulaştığını ifade eden Acarer, sektörde 53 markaya ait 70  çift sim kartlı telefon modeli bulunduğunu söyledi.

Teknik Düzenleme Daire Başkanlığı bünyesindeki “Piyasa Gözetim ve  Denetim Laboratuvarı”nda yapılan testlerle telefonlardaki teknik değerlerin  kontrol edildiğini bildiren Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yaklaşık 2 ayda 13 çift sim kartlı telefonun testi yapıldı.  Diğerlerininki de devam ediyor. Ancak piyasadaki 1,2 milyon çift sim kartlı  telefon modelinden 800 bini bu 13 modelden. Bu da pazarın yüzde 60'ı ediyor.  Bunların 8'inin teknik özelliklerinin standartlara uygun olmadığını tespit ettik.  4 tanesinde de sorun var. Bir tanesi ise yapılan uyarı ile uygun hale geldi.  Ürünlerimiz Avrupa Birliği standartlarına uygun olmalıdır. İthal edilen bu  ürünler, Avrupa Birliği standartlarına uygun değil. Baz istasyonları sağlık  açısından tartışılıyor ama üzerinizde taşıdığınız telefonları kafanıza  dayıyorsunuz. Bunların standartlara uygun olmaması durumunda sağlık açısından  önemli etkileri olur."

Mevzuata göre, bu ürünlerin marka ve modellerini 2 ulusal kanal ve gazete  aracılığıyla duyurmaları gerektiğini belirten Acarer, uygunsuzluk tespit edilen  ürünleri ithalatçılarına da bildireceklerini söyledi.

Testleri yapılan ürünlerin istenilen standartları sağlamadığına ilişkin  ilanın ardından hem ürünün ithalatının yasaklanacağını hem de bu ürünleri  kullanan tüketicilere iade hakkı doğacağını kaydeden Acarer, diğer çift sim  kartlı telefonların da aynı laboratuvarda inceleneceğini belirtti.
        
Acarer, çift sim kartlı telefon piyasasının kalite yerine rant ağırlıklı  olduğunu belirterek, “Vatandaş ürün alırken teknik özellikleri sorgulamalı.  Tüketiciler faturanın yanı sıra teknik özelliklerine de bakmalı. Biz bu firmaları  ilan edince tüketici gidip ürünü iade edebilecek fakat sağlık açısından zarar  görebilir” diye konuştu.

Test sonucunda teknik özellikleri standartlara uygun olmayan ürünleri  belirleyerek sektör için “riskli ülke, riskli ürün ve riskli markaları” tespit  edeceklerini kaydeden Acarer, bunları da AB üyesi ülkelerde uygulandığı gibi Dış  Ticaret müsteşarlığına bildireceklerini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler