Tüm gözler Türkiye'de

Türkiye’nin “Bütün Renkleriyle Türkiye” sloganıyla onur konuğu olarak katıldığı ve dünya kamuoyunun gözlerini Türkiye’ye çevirecek ‘2008 Frankfurt Kitap Fuarı’ dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Orhan Pamuk’un konuşmalarıyla resmi olarak açıldı.

Yayınlanma: 15.10.2008 - 07:04
Abone Ol google-news

TürkiyeninBütün Renkleriyle Türkiyesloganıyla onur konuğu olarak katıldığı ve dünya kamuoyunun gözlerini Türkiyeye çevirecek 2008 Frankfurt Kitap Fuarıdün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Orhan Pamukun konuşmalarıyla resmi olarak açıldı. Açılışa komite üyeleri, basın mensupları, edebiyatçılar, Alman ve Türk Kültür Bakanları ile Büyükelçilik temsilcileri katıldı. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının Yunus Emre Oratoryosunu ilk kez Almanca olarak seslendireceği geleneksel açılış galası, bu yıl da resmi açılışın ardından eski Frankfurt Opera (Alte Oper) binasında yapılıyor.

 

100 Yayıncı, 350 yazar ve çevirmen

Kapılarını kitapseverlere 15 Ekimde açacak fuar için Onur Konuğu Türkiye Projesini yürütmek üzere kurulan Onur Konuğu Türkiye Ulusal Yürütme Komitesi’, fuar esnasında Türkiyeden 300 yazarın yanı sıra, ülkemizin sanat, müzik, tiyatro ve sinemasını da uluslararası beğeniye sunacak.

Türkiye, Frankfurt Kitap Fuarında bu çerçevede belirlenen ve 100 yayıncı, 350 yazar ve çevirmen, 320 sanatçıdan oluşan 1000 kişilik bir heyetle ve 10 telif ajansı temsilcisi, 100 kişilik resmi heyet ile medya mensubu, küratör, moderatör ve sinema yapımcılarından oluşan 120 kişilik toplulukla temsil ediliyor. Türkiyeye ayrılan toplam 4.000 metrekarelik alanda ise 100 yayınevi temsil edilecek. 19 Ekimde gerçekleştirilecek konuk ülke devir teslim töreninde yazar Gülten Akın bir konuşma yaparak konuk ülke statüsünü Çin Halk Cumhuriyetine devredecek. Yaklaşık 250 etkinliği kapsayan onur konuğu sunumunun ana çizgisi ülke edebiyatıve yayıncılık dünyası. Frankfurt kentindeki etkinlikler ise sadece fuar alanıyla sınırlı değil; kentten 40a yakın kuruluş kent içi etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Hat sanatçısı Muhittin Serin, cilt sanatçısı İslam Seçen ve ebru sanatçısı Timuçin Tanarslan, fuar süresince Agora Salonunda kendileri için hazırlanan atölyede sanatsal uygulama gösterimi gerçekleştirerek geleneksel Türk el sanatlarını temsil ederken; Made in Turkeysergisi kentin çeşitli noktalarında 15 Kasıma dek görülebilecek.

 

Fuarda sergiler...

Fuar alanındaki sunumun odak noktasındakiKazanılmış Katmanlarüç katmandan oluşan bir sergi. Serginin ilk katmanında yer alan sekiz yazar (Yahya Kemal, Ahmet Hamdi Tanpınar, Nâzım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek, Sait Faik, Yaşar Kemal, Oğuz Atay, Orhan Pamuk) ile Türkiyenin zihinsel haritasında yer alan temel tartışma konularına giriş yapılırken, ikinci katmanda ülke edebiyat ve felsefesinde belirginlik kazanan farklı çizgiler sunulup, son katman da Anadolu uygarlıklarından beslenen çağdaş Türkiyenin tarihsel kökleri yansıtılıyor. Küratörlüğünü Ekrem Işın, Fahri Aral ve Sadık Karamustafanın üstlendiği Kazanılmış Katmanlarfuar süresince ziyarete açık olacak. Doğan Kubanın Osmanlı Mimarisinden Kesitleri, Kitaphaneden Babiâliye: Kitabın Yolculuğu: Türkiyede Çok Kültürlü ve Çok Dilli Yayıncılığın 500 Yılıadlı sergi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Bölümünün düzenlediği Istanbul as felt by...afiş sergisi, Bülent Erkmenin Tipografinin Resmi, Resmin Tipografisi’, ‘Yahya Kemal Beyatlı Anısına’, Türk grafik ve reklam tasarımının öncü adlarından İhap Hulusi Göreyin konu alındığıİhap Hulusi Görey 91 yıl sonra Almanyada’ ‘Agorabölgesinde yer alacak sergiler arasında. Fuar alanının kültür pazarı Agorada 10 metre yüksekliğinde bir kule etrafına kurulacak çadırlardaSevim Burakın DünyasıveNasreddin Hocanın 800. Doğum Günüsergileri gerçekleştirilecek. Halil Akdenizin küratörlüğündeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sanat Koleksiyonusergisi ise Frankfurt am Mainde olacak.

 

Müzik ve sahne sanatlarında Türkiye...

Agorada bugün Kolektif İstanbul - Balkan Sounds Meets Gipsy Swingkonseri, Alte Oper FrankfurttaGoethenin Divânından Gazellergösterisi, 16 Ekimde Saalbau Griesheimda Hasbihâl Topluluğu Semah Gösterisi’, Jazzkellerda Ayşe Tütüncü Triokonseri, 17 Ekimde Künstlerhaus MousonturmdaAynurkonseri, Gallus Theaterda Nazlı Eraydanın Sevim Buraktan uyarladığı ‘…Ya Seni Rüyasında Bir Daha Hiç Görmezseadlı müzikal gösterisi ve 18 Ekimde Künstlerhaus Mousonturmda Baba Zula Feat Ceza & Dr. Das, Dj Yakuza ve Michael RütteninIstanbul By Nightgecesi de müzik ve sahne sanatları alanında Türkiyenin tanıtımı için yapılacak etkinlikler arasında.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler