2 bin 200 yıllık tarihe ulaşıldı

Edirne'nin Enez ilçesinde kanalizasyon çalışması sırasında bulunan bir lahit, bölgede binlerce yıl önce yaşamış medeniyetlerin izlerine ulaştırdı. Prof. Dr. Sait Başaran, kazılarda kendilerini dahi hayrete düşürecek kültürel ve tarihi eserlere ulaştıklarını söyledi.

Yayınlanma: 15.10.2008 - 07:45
Abone Ol google-news

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Edirne'nin Enez ilçesinde yapılan kazılara başkanlık eden İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Başaran ve aralarında üniversite öğrencileri ile işçilerin olduğu 72 kişilik ekip, Pers, Roma, Osmanlı ve diğer bazı medeniyetlerin hüküm sürdüğü Enez topraklarında geçmişe ait bir çok kültürel varlığı gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Başaran, Enez (Ainos) kazılarına belediyenin kanalizasyon çalışmaları sırasında, kepçeye takılan bir lahit sonrasında başlandığını belirterek, yapılan kazılarda kendilerini dahi hayrete düşürecek kültürel ve tarihi eserlere ulaştıklarını söyledi.
Başaran, Enez'deki yapılan kazıların, bölgede yaşamış medeniyetlere dair ipuclarının yakalanmasında büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

''Bölgedeki kazılara kanalizasyon çalışması sonucu bir lahitin çıkmasıyla başlandı, bu kazılar Trakya kültürünün ortaya çıkarılması çok önemli. Enez, antik çağda ticaretin yaygın olduğu zengin bir kent olarak tarihi bilgilerde yer alıyor.''

Zenginliğin ve ticaretin yaygınlığının bir göstergesi olan 2 bin 600 yıllık amforayı bölgede bulmanın ayrı bir mutluluğunu yaşadığını anlatan Başaran, şunları söyledi:
''Arkaik döneme ait mezarlarda yaptığımız kazılarda Enez'in o dönemlerde diğer kentlerle yaptığı ticareti gösteren amfora damgalı çok sayıda kulplar ele geçirildi. Bunlar çeşitli şehir ve firmalara ait amfora kulplar. Ancak bunların içinde bir tanesi var ki 2 bin 600 yıllık geçmişiyle çok önemli bir eser. Muhteşem bir sanatla işlenmiş ve mükemmel bir sanat diliyle karşımıza çıktı.''

Tarihi amforanın bölgede çıkmasının sürpriz olduğunu ifade eden Prof. Dr. Başaran, ''Kazı yaptığımız alan yağmurlarda sular altında kalan ve su birikintileriyle adeta göle dönen bir alandı. Bölgede nekropol (toplu mezar) gibi büyük bir durumla karşılaşmayacağımızı biliyorduk ama kazıda gerçekten beklemediğimiz eserlere ulaştık. Türkiye'nin geneline bakıldığında arkaik döneme ait sağlam eserler nadir çıkıyor, o yüzden 2 bin 600 yıllık amfora bizi çok heyecanlandırdı'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler