Atatürk'ün İzinde ve Gölgesi'nde 14. Damal Şenlikleri

Ardahan'ın Damal ilçesinde düzenlenen ''Atatürk'ün İzinde ve Gölgesi'nde 14. Damal Şenlikleri'' kapsamında katılımcılar, Karadağ sırtlarına yansıyan Atatürk siluetini izledi.

Yayınlanma: 04.07.2010 - 20:32
Abone Ol google-news

Damal Belediye Başkanı Gülcemal Fidan, Damal Kaymakamlığı ile Damal ormanlığında ortaklaşa düzenledikleri şenlikte yaptığı konuşmada, amaçlarının Atatürk'ün gölgesine layık bir şenlik yapmak olduğunu söyledi.

Düzenledikleri festivalle aynı zamanda insanların da kaynaşmasını sağladıklarını ifade eden Fidan, ''Amacımız, bizim bölgemizde çıkan Atatürk'e ait bu doğa harikası olayı, hem tanıtmak ve hem de hak ettiği değere ulaştırmaktır. Bu vesileyle yaptığımız bu festival aracılığıyla insanlarımız kaynaşıyor, bir birini daha yakından tanımış oluyor'' dedi.

Şenlikte daha sonra, Nahçıvan Kültür Bakanlığı Halk Dansları Topluluğu, Çankaya Belediyesi Halk Dansları Topluluğu ile Damal Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Halk Oyunları ekibi gösterilerini sundu. Türk Halk Müziği sanatçısı Gülcan Koç ile halk ozanları da konser verdi.
Törenin ardından, katılımcılar Atatürk'e ait siluetin izleneceği Damal'ın Yukarı Gündeş köyüne giderek, Atatürk'ün siluetini izledi.

Damal Belediye Başkanı Fidan, katılımcılara siluetin tarihçesi hakkında bilgi verdi.
Şenlik, katılımcıların Atatürk siluetini izlemesinin ardından sona erdi.
Törene, Ardahan Vali Vekili Ali Fuat Atik, 25. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Cengiz Demirci, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Damal Kaymakamı Kadir Taner Eser ve vatandaşlar katıldı.
 

Siluetin ortaya çıkışı

Atatürk silueti, ilk defa 1954 yılında Yukarı Gündeş köyünde çobanlık yapan 12 yaşındaki Adıgüzel Kırmızıgül tarafından görüldü. Siluetin, 1975 yılında Erdoğan Kumru tarafından çekilen fotoğrafları Genelkurmay Başkanlığı'na gönderildi. Kumru, 1988 yılında bu fotoğrafıyla bir gazetenin düzenlediği amatör fotoğrafçılık dalında birincilik ödülü elde etti.
Atatürk'ün silueti görülen Karadağlar'ın çevresindeki 50 dönümlük arazi, ekolojik yapısının bozulmaması amacıyla 2000 yılında sit alanı olarak tescil edildi.

Damal ilçesinde 1995 yılından itibaren temmuz ayı içinde ''Atatürk'ün İzinde ve Gölgesinde Damal Şenlikleri'' düzenleniyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler