Tayland ve Kamboçya arasında çatışma

Tayland ile Kamboçya arasında bugün kısa süren çatışmada Kamboçyalı 2 asker öldü. Tayland Dışişleri Bakanlığı, Kamboçya sınırındaki karşılıklı ateşin ardından, vatandaşlarının acilen Kamboçya'yı terk etmesini istedi.

Yayınlanma: 15.10.2008 - 10:28
Abone Ol google-news

Tayland ile Kamboçya arasında bugün sınırda çıkan kısa süreli çatışmada Kamboçyalı 2 askerin öldüğü bildirildi.

Kamboçya Dışişleri Bakanı Hor Namhong, Preah Vihear tapınağı yakınlarında çıkan ve bir saatten az süren çatışmada 2 askerin de yaralandığını açıkladı.

Kamboçyalı askeri yetkili Binbaşı Prum Saroeun ise 20 Taylandlı askerin rehin alındığını ileri sürdü. Askeri yetkilinin iddiası bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

Bu arada Tayland ordu sözcüsü Sansern Kaewkumnerd, çatışmalarda 5 Taylandlı askerin yaralandığını ifade etti.

 

Tayland, vatandaşlarının Kamboçya'yı terk etmesini sitiyor

Tayland Dışişleri Bakanı Sompong Amornvivat, Kamboçya sınırındaki karşılıklı ateşin ardından, vatandaşlarının acilen Kamboçya'yı terk etmesini istedi.

Sompong, gazetecilere yaptığı açıklamada, Taylandlı iş adamlarının artık Kamboçya'da bulunmasına gerek kalmadığını belirterek, vatandaşlarının acilen Tayland'a dönmesini istedi.
Sompong, Kamboçya'daki vatandaşlarını tahliye planlarının da hazır olduğunu ifade etti.

Kamboçya Savunma Bakanı Yardımcısı General Neang Phat da alarmda olduklarını, silahlı kuvvetlerinin topraklarını korumak için hazır olduğunu söyledi.

 

Sınırda 11. yüzyıldan kalma Preah Vihear tapınağının çevresindeki topraklar yüzünden iki ülke arasında çok uzun zamandan beri mevcut olan sorun, yaz aylarında Kamboçya'nın tapınağın UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilmesi için başvurmasıyla yeniden canlanmıştı.

Her iki ülke de tapınak etrafındaki topraklardan 4,6 kilometre kare istiyor. Ancak antik tapınak civarındaki hudut şimdiye kadar kesin olarak çizilmedi. Uluslararası Adalet Divanı, 1962'de Preah Vihear ve etrafındaki toprağın Kamboçya'ya ait olduğuna karar vermişti. Tayland, tapınak civarındaki bölgeye Temmuz ortasında asker sokunca ortam iyice gerilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler