THY uçağını kaçırma girişimi

Türk Hava Yolları'nın Antalya- Saint Petersburg seferini yapan THY uçağında sarhoş bir yolcu "elimde bomba var" diyerek panik yaşattı. Söz konusu uçak St. Petersburg Havalimanı'na indi. Rus makamları, Antalya'dan havalanan Türk Hava Yolları'na ait uçağı kaçırma girişiminde bulunan yolcunun Saint Petersburg Havaalanı'nda polis tarafından tutuklandığını bildirdiler.

Yayınlanma: 15.10.2008 - 10:32
Abone Ol google-news

Antalya-St. Peterburg seferini yapan Türk Hava Yolları  (THY) uçağında sarhoş bir yolcunun “elimde bomba var” demesi üzerine kısa süreli bir panik yaşandı. Ancak bunun asılsız olduğu belirlendi. THY Genel Müdürü Temel Kotil, yaptığı açıklamada “Herhangi bir tehlike yok” dedi.

Kotil, ''(Üzerimde bomba var) diyen kişi, akabinde çok miktarda alkol almıştır. Daha sonra üzerinde bomba olduğu ve inmek istediği ülkeyi yazdığı notu, kabin görevlilerine vermiştir. Pilot, bilgilendirilmesinin ardından bizimle irtibata geçerek durumu anlatmış ve inişe yakın olduğu için rotasını değiştirmemiştir. Bu esnada alkol isteyen söz konusu kişiye de alkol verilmiştir. Olay daha sonra fiziki müdahalede bulunmadan çözülmüştür.''

Sivil havacılık kurallarına göre tüm önlemleri aldıklarını belirten Kotil, uçağın St. Petersburg Havalimanı'na inişinin ardından yolcuların normal bir şekilde uçaktan ayrıldıklarını kaydetti.

Söz konusu kişinin uçağa gelen polis ekiplerince gözaltına alındığını belirten Kotil, gerekli işlemlerin yapılmasının ardından uçağın aynı ekiple seferlerine devam edeceğini sözlerine ekledi.

 

Söz konusu kişi Özbek asıllı

THY uçağını kaçırma girişiminde bulunan kişinin Özbek asıllı Yasa Rashidov olduğu bildirildi. Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, "St. Petersburg Havalimanı'na sorunsuz şekilde inişini gerçekleştiren uçağın yolcuları uçaktan tahliye edildi." dedi.

Üzerinde bomba olduğunu ifade ederek uçağın istediği yere götürülmesini talep eden ancak daha sonra sakinleştirilen Özbekistan vatandaşı Yasa Rashidov, emniyet güçlerince göz altına alındı.

Rashidov'un aşırı alkollü olduğu, bu nedenle uçakta taşkınlık yaptığı belirtildi. Uçakta Türk yolcu bulunmadığı da bildirildi.

 

Vali Balcıoğlu: Eylemin planlı olup olmadığını araştırıyoruz

Antalya Havalimanı'ndan sorumlu Vali Yardımcısı Hayrettin Balcıoğlu, kaçırma girişiminde bulunulan uçağın yolcularının kimlik incelemesine başlandığını bildirdi. Balcıoğlu, THY'nin Antalya-St. Petersburg seferini yapan uçağında bulunan yolcuların kimlik ve uyruk bilgilerine ilişkin çalışmalara başladıklarını söyledi.

İncelemenin, Emniyet Genel Müdürlüğüne ait ''Polnet'' kayıtlarından ''double check'' yapılarak yürütüldüğünü kaydeden Balcıoğlu, listede Türk yolcu görünmediğini ifade ederek, ''Ancak kesin bilgiler, anne ve baba adı gibi kimlik bilgileri ve uyruklarla ortaya çıkıyor. Bunlar şu anda incelenmekte. Şu anda yolcu listesinde Türk yok ama detaylı inceleme sürüyor. Polis, kayıtları ve uyrukları inceliyor'' dedi.

Uçakta 1'i bebek 164 yolcu ve 7 mürettebat bulunduğunu bilgisini veren Vali Yardımcısı Balcıoğlu, olay sonrası Rusya'nın Antalya Başkonsolosluğu ile bağlantıya geçtiklerini belirterek, şöyle konuştu: ''St. Petersburg'dan gelen bilgi akışının sağlanması için başkonsolosluk ile temasa geçtik. Eylemin planlı olup olmadığını, buradan kaynaklı bir aksaklık var mı, yok mu hepsini araştıracağız. St. Petersburg'dan alacak olduğumuz bilgiler, emniyet makamları açısından çok önemli. St. Petersburg şu anda yolcuları tek tek kontrol ediyor. Eylemi yapan kişiyle ilgili geniş çaplı inceleme yapıyor. Biz de Türk makamları olarak gelecek bilgileri bekliyoruz.''


THY: Olaya neden olan şahsın emniyet güçlerince gözaltına alındı

Türk Hava Yolları'ndan (THY) yapılan açıklamada, Antalya-St. Petersburg uçağındaki 164 yolcu ve mürettebatın herhangi bir olumsuz durum yaşanmadan St. Petersburg Havalimanı'nda tahliye edildiği ve olaya neden olan şahsın emniyet güçlerince gözaltına alındığı bildirildi.

THY Basın Müşavirliği'nden yapılan ilk açıklamada, yerel saatle 10.32'de St. Petersburg'a gitmek üzere havalanan Airbus 320 tipi ''Düzce'' isimli uçağın seyir halindeyken St. Petersburg'a yaklaşma esnasında kaçırılmak istendiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
''Şu anda tüm kurumlarla koordinasyon içerisinde çalışmalar yürütülmektedir. Uçakta 164 yolcu ve 7 kişilik (2 kaptan 5 kabin görevlisi) mürettebat bulunmaktadır. Konuyla ilgili ayrıntıları öğrenmek ve yolcu isim listesini kesinleştirmek için çalışmalar sürmektedir.''

Bu açıklamanın ardından THY'den yapılan yeni açıklamada da, ''Türk Hava Yolları'na ait TK 3105 Antalya-St Petersburg seferini icra eden Airbus 320 Düzce isimli uçağında yapılan kaçırılma teşebbüsü sonrası uçağımız sorunsuz bir şekilde St. Petersburg meydanına iniş yapmıştır. Uçakta bulunan 164 yolcu ve mürettebat açısından herhangi bir olumsuz durum yaşanmadan yolcularımız tahliye edilmiş, olaya neden olan şahıs emniyet güçlerince gözaltına alınmıştır'' denildi.

 

Rusya'nın ulaştırmadan sorumlu bölge savcılığının sözcüsü Ekaterina Mirichova, Antalya-Saint Petersburg seferini yapan uçağın rotasını Strasbourg'a çevirmesini isteyen 1956 doğumlu bir Rus vatandaşının bulunduğunu söyledi. Bu talebi yerine getirilmezse uçağı havaya uçuracağını tehdidinde bulunan yolcunun, herşeye karşın uçak Saint Petersburg'a indikten sonra tutuklandığını belirten Mirichova, olayın ardından uçak kaçırma girişimi için soruşturma başlatıldığını kaydetti.

Bu arada yolcular, uçağı kaçırma girişiminde bulunan kişinin sarhoş olduğu ve kokpite yaklaştığında başkaları tarafından etkisiz duruma getirildiği yönündeki haberleri yalanladılar.

Tüm yolculuğun sakin geçtiğini belirten Oleg Kisselev isimli yolcu, inişten sonra kendilerine koltuklarından kalkmamalarının söylendiğini ve muhtemelen şirkete (THY) ait üniformalı kişiler ile pilotlardan birinin yanında oturan yolcuyla konuştuktan sonra onu götürdüklerini anlattı. Kisselev, ''Hiçbir olay çıkmadı. Adam direnmedi, bağırmadı, bir kelime etmedi'' dedi.

Uçak inene dek hiçbir anormallik farketmeyen yolcular, uçağın civarında otomatik silahlı polisleri gördüklerini ve yakınlarının telefon etmeye başladıklarını anlattılar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler