'İbret olacak bir kararın çıkacağını umut ediyorum'

Cezaevinde gördüğü işkence ve kötü muamele nedeniyle hayatını kaybettiği iddia edilen Engin Çeber hakkında mecliste bir basın toplantısı düzeyen Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin "Yasalar ne kadar değişirse değişsin, zihinler ve kafalar değişmedikçe yaptığınız değişiklikler yarım kalıyor" dedi.

Yayınlanma: 15.10.2008 - 11:50
Abone Ol google-news

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, cezaevinde gördüğü işkence ve kötü muamele nedeniyle hayatını kaybettiği iddia edilen Engin Çeber hakkında bir basın toplantısı düzenledi.

Şahin, "Yasalar ne kadar değişirse değişsin, zihinler ve kafalar değişmedikçe yaptığınız değişiklikler yarım kalıyor" dedi.

Şahin'in konuşmalarından ölümüyle ilgili konuşmalarından satır başları:

- Görüntü kameraları inceleniyor. Koğuşlarda kalan hükümlü ve tutukluların ifadelerine başvuruluyor. Diğer infaz koruma memurlarının bilgileri alınıyor. Bütün bu değerlendirmeler yapıldıktan sonra rapor cumhuriyet savcılığına intikal edecek. Cumhuriyet Savcılığı gereken işlemleri yapacak.

-Düşünce ve ifade özgürlüğü alanında Türkiye'de önemli mesafe alındı. Yasalar ne kadar değişirse değişsin, zihinler ve kafalar değişmedikçe yaptığınız değişiklikler yarım kalıyor.

-Yasaların uygulamaya geçmesi zaman istiyor. Yeni duruma adapte olması için kamu görevlilerin eğitilmesi gerekiyor.

-İşkenceye sıfır tölerans deyince hiç işkence yapılmıyor diyemezsiniz. Engin Çeber'in başına glen üzücü olayı duyunca hemen iki müfettiş görevlendirdim. Dün bana verdikleri bilgi notunda sorumlu gördkleri 19 kişinin açığa alınması gerektiğini ifade ettiler. Bu kişilerin şu anda ifadeleri alınıyor.

-Devlet erkini kullanan kamu görevlileri, devlete yakışır şekilde muamele yapmalılar. Ceza İnfaz Kurumlarımızda bir daha böyle bir olayın yaşanmaması için çalışmalarımız sürecek.

-Yargı kararı çıkmadıkça, kimseyi suçlu ilan edemem ama müfettişlerimizin kararı, kötü muamele ve işkence olduğu yönünde.

- Anayasada ve yasalarada yaptığımız değişikliklerle işkence suçunu işleyenlere ağır cezalar getiriyor. Hele de bu ölümle sonuçlanmışsa ceza daha da ağırlaşıyor. Yargının da en isabetli kararı vereceğini düşünüyorum. Bunun, herkes için, tüm kamu görevlileri için, özellikle bu tür sorumluluklar üstlenenler için ibret olmasını, herkesin kendisine çeki düzen verecek bir olay olmasını temenni ediyorum. Keşke böyle bir olayı yaşamasaydık.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler