Kendi kendinize zayıflayın

Spor salonlarında bazı antrenörlerin verdiği antrenman programlarına dikkat edin. Yanlış çalışma sakatlık riskini artırıyor. Spor programına başlarken öncelikle genel adaptasyon çalışması yapmanız gerekir. İlk olarak maksimal kapasitenizi bulmalısınız. “Nasıl bulacağım?” diyorsanız çok basit.

Yayınlanma: 15.10.2008 - 12:17
Abone Ol google-news

Spor salonlarında bazı antrenörlerin verdiği antrenman programlarına dikkat edin. Yanlış çalışma sakatlık riskini artırıyor. Spor programına başlarken öncelikle genel adaptasyon çalışması yapmanız gerekir. İlk olarak maksimal kapasitenizi bulmalısınız. “Nasıl bulacağım?” diyorsanız çok basit. Bir kerede kaldırabildiğiniz ağırlık miktarı maksimal kapasitenizdir. Örneğin bir kerede 50 kilo ‘bench press’ yaptınız. Bu sizin ‘bench press’teki maksimal kapasitenizdir. Direnç antrenmanları (adaptasyon çalışması) maksimal kapasitenizin yüzde 40 ve 60’ı olduğundan antrenmana başlama ağırlık miktarınız 20 kilodur. Çünkü vücudunuza adaptasyon kazandırmadan kuvvet ve maksimal kuvvet çalışmalarına başlayamazsınız. Ancak bazı elit spor salonlarında bile kişinin maksimal kuvveti belirlenmeden ağırlık miktarı, set ve tekrar sayıları verilebilmekte. Bu en büyük tehlike...

İki arkadaş spor salonuna gittiniz. Burada görevli antrenör, “Çalışmaya 35 kiloyla başlayın” diyor. Ancak maksimal ağırlık kapasiteniz farklı olabilir. Siz direnç antrenmanı (yüzde 40) yaparken arkadaşınız belki kuvvet çalışması (yüzde 70) gerçekleştirebilir. Antrenör program yazarken çekinmeyin, sorun. Programı, ağırlık miktarını, tekrar ve set sayısını neye göre yazdınız. Çünkü egzersiz reçetesi yazılmadan önce belirli performans testlerinin yapılması gerekli. Kendinizin antrenörü olun. Bir kerede kaldırabildiğiniz ağırlığı belirleyin. Direnç çalışması yüzde 40 ve 60, kuvvet antrenmanı yüzde 70 ve 85, maksimal kuvvet ise yüzde 85 ve 100’dür. Ya da uzman antrenör kadrosuna güvendiğiniz spor salonlarını tercih edin. Bilinçsiz spor bir şey kazandırmaz. Önemli olan doğru çalışmadır.
Bu hafta verdiğimiz egzersiz sırt bölgesindeki ağrıları önlemeye yönelik... Fotoğrafta gösterildiği gibi hareketi uygulayın. Egzersiz sırasında ‘teres majör - teres minör’ kaslarını (üst sırt bölgesi) çalıştıracağız. İlk olarak parmaklarınızı başınızın arkasında birleştirin ve üst sırt bölgesinde bir gerilim yaratmak üzere kürek kemiklerinizi bir araya çekin ve göğsünüzü yukarı doğru hareket ettirin. Bu pozisyonu 6 saniye koruyun. Daha sonra başınızı hafif bir şekilde göğsünüze doğru yaklaştırın. Boyun bölgesinde gerilim meydana gelecektir. ‘Streching’i uyguladıktan sonra gevşeme hareketleriyle egzersizi sonlandırın. Egzersizi günde 4 kez yineleyin.
Spor dolu günler...

Yediklerimizi nasıl harcarız?
100 gr. hindi : 60 dakika voleybol oynamak.
100 gr. dil peyniri: 35 dakika basketbol oynamak.
100 gr. portakal: 20 dakika yürüyüş yapmak.
100 gr. nohut: 30 dakika yüzmek.
100 gr. yağlı et: 55 dakika golf oynamak.
100 gr. yumurta (haşlanmış) : 15 dakika kürek çekmek. 
100 gr. sosis : 45 dakika aerobik yapmak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler