Türüt davası devam ediyor

''Ozan Arif'' olarak tanınan Arif Şirin ile türkücü İsmail Türüt'ün de aralarında bulunduğu 4 sanığın, ''Plan Yapmayın Plan'' adlı şarkıya hazırlanan ve bazı internet sitelerinde yayınlanan klipte 'Hrant Dink cinayeti sanıklarının övüldüğü, halkın kin ve düşmanlığa tahrik edildiği' iddiasıyla yargılanmasına devam edildi.

Yayınlanma: 15.10.2008 - 14:40
Abone Ol google-news

İstanbul 16. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki ''Hrant Dink cinayeti sanıklarının övüldüğü, halkın kin ve düşmanlığa tahrik edildiği'' iddiasıyla ilgili görülen davaya tutuksuz sanıklardan Arif Şirin ile İsmail Türüt katıldı. Davanın diğer tutuksuz sanıkları Zeynel Abidin Mutlu ile Hakan Öztekin ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada, hakim Muhlis Sarıkaya, bilirkişi raporuna karşı beyanda bulunması için Cumhuriyet savcısına süre verildiğini belirterek, savcı Özer Kaya'dan görüşünü sordu.

Savcı Kaya da duruşmaya geçici olarak çıktığını, bu nedenle bilirkişi raporunu inceleyemediğini ifade ederek, mahkemenin asıl savcısının göreve başladığı tarih göz önüne alınarak, yeniden süre verilmesini istedi.

Bilirkişi raporuna karşı diyecekleri sorulan Zeynel Abidin Mutlu'nun avukatı Yusuf Sur, raporun savunmalarıyla örtüştüğünü söyledi. Geçen celse alınan karar uyarınca, o duruşmaya hakimin geçici çıkması nedeniyle sanık avukatı Yusuf Sur'un sunduğu delillerin değerlendirilmesinin bu oturuma bırakıldığını hatırlatan hakim Sarıkaya, kendisinin de mahkemede görevlendirildiğini duruşmadan 10 dakika önce öğrendiğinden dosyayı inceleyemediğini tutanağa yazdırdı.

Duruşma, Cumhuriyet savcısının bilirkişi raporuna karşı diyeceklerini bildirmesi ve sanık avukatı Sur'un sunduğu delillerin incelenmesi amacıyla ertelendi.

 

Bilirkişi raporu

Mahkemeye gönderilen 3 Haziran 2008 tarihli bilirkişi raporunda, dava konusu klibin Atakan Onmaz tarafından hazırlandığı, sanıklardan Zeynel Abidin Mutlu'nun sitesinde de 2 gün süreyle başka yerden kopyalanarak yayınlandığı anlatıldı.

İnternette arama yapıldığında halen klibin birçok kişi tarafından yayınlandığının görüldüğü ve bazılarının üzerinde Mutlu'nun sitesinin adının bulunduğu belirtilen raporda, bunların, Mutlu'nun sitesinde yapılan 2 günlük yayından kopyalananlar olduğu kaydedildi. Duruşma çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlayan sanıklardan Arif Şirin, duruşmada bir gelişme yaşanmadığını belirtti.

''Bu işin altından aslan gibi kalkarız'' diyen İsmail Türüt de Şirin'in bir dahaki celseye haklarında yapılan haberleri de getireceğini söylemesi üzerine, ''Çok anlatacaklarımız var. Şimdi sıra bizde. Mahkeme sonucunda ama... Bugüne kadar yazanlar, onlar hakkını doldurdu'' dedi.

 

İddianemeden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, İsmail Türüt'ün seslendirdiği ''Plan Yapmayın Plan'' adlı şarkıya hazırlanan ve bazı internet sitelerinde yayınlanan klipte, Hrant Dink cinayeti sanıklarının övüldüğü yönündeki şikayet üzerine soruşturma başlatıldığı hatırlatılıyor.

Sözlerini Arif Şirin'in yazdığı şarkıyı, Türüt'ün ''Dünya Tatlısı'' adlı albümde seslendirdiği belirtilen iddianamede, Hakan Öztekin'in şarkıya hazırlanan klibi paylaşıma sunduğu, Zeynel Abidin Mutlu'nun da kendi internet sitesinde bu klibe link verdiği anlatılıyor.
İddianamede, sanıkların ''suç ve suçluyu övmek'' ile ''halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek'' suçlarından 1,5 ile 7,5'ar yıl arasında hapisle cezalandırılması isteniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler