İstanbul'da her adımda sanat

İstanbullu sanatseverler önümüzdeki günlerde sabata doyacak. Şehrin çeşitli yerlerinde düzenenlenen festivallerle İstanbullular keyifli anlar yaşayacak.

Yayınlanma: 08.07.2010 - 07:53
Abone Ol google-news

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı desteği, DenizBank'ın katkılarıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'nce düzenlenen 1. Uluslararası İstanbul Opera Festivali devam ediyor.

Festival kapsamında hafta boyunca sahnelenecek etkinlikler şöyle:

İstanbul'a ilk defa gelecek Berlin Operası'nın ''Sevil Berberi'' isimli eseri, yarın Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu'nda sahnelenecek.

İzmir Devlet Opera ve Balesinin sahnelediği ilk barok opera olan ''Imeneo'', Şef Ercan Yenal yönetiminde, Mehmet Ergüven'in rejisi ile 10-11 Temmuz tarihlerinde Rumeli Hisarı'nda sanatseverelerle buluşacak. Librettosu Silvio Stampigla tarafından yazılan, George Friedrich Haendel'in üç perdelik gösterisinde, bir aşk ikilemi anlatılıyor.

Ankara Devlet Opera ve Balesinin İstanbul'da ilk kez sahneleyeceği ''Aida'' isimli 4 perdelik operet, 13-14 Temmuz tarihlerinde Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu'nda izlenebilecek. İtalyan besteci G. Verdi'nini bestelediği, Rengim Gökmen'in şefliğini üstlendiği eser, Habeş kralının tutsak kızı köle Aida ile Firavun'un kızı Amneris arasında kalan Mısır ordusu başkomutanı Radames'in Aida ile dramatik aşkını konu alıyor.

17. Uluslararsı Caz Festivali

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Garanti Bankasının sponsorluğuyla düzenlenen ''17. Uluslararası İstanbul Caz Festivali'' kapsamında hafta boyunca düzenlenecek etkinlikler ise şöyle:

Stanley Clarke ve grubu ''Band Featuring Hiromi'', bugün İstanbul Arkeoloji Müzeleri avlusunda sevenleriyle buluşacak. Sağ el tekniğindeki ustalığı ile dinleyenlerini büyüleyen bas gitar ustasına piyanist Hiromi eşlik edecek.

Avrupa cazının önemli temsilcilerinden trompetçi Enrico Rava ve öğrencisi piyanist Stefano Bollani yarın Aya İrini Müzesi'nde konser verecek.

Etkileyici sesi, folk ve elektronik müziği ustaca birleştiren çalışmaları ve renkli kişiliğiyle tanınan İngiliz besteci, söz yazarı ve vokalist Imogen Heap, 10 Temmuz Cumartesi günü İstanbul Modern'de sahne alacak.

''Headlock'', ''Hide and Seek'' ve ''Come Here Boy'' gibi şarkılarıyla bilinen sanatçıya Chris Vatelaro, Ben Christophers ve Vincent Sipprell eşlik edecek.

Ünlü piyanist ve besteci Fahir Atakoğlu, Alain Caron ve Horacio ile 12 Temmuz Pazartesi günü İstanbul Arkeoloji Müzeleri avlusunda sahne alacak.

İsveçli şarkıcı ve besteci Lisa Ekdahl, sıcak ve çocuksu vokali, caz, bossa nova ve folk müziğin birleştiği birbirinden güzel şarkılarıyla 13 Temmuz Çarşamba günü The Marmara Esma Sultan'da sanatseverlerle buluşacak.

Yumuşacık, enfes sesi ve başarılı caz, swing ve Latin müziği yorumlarıyla dünya çapında bir yıldız olan Hollandalı sanatçı Laura Fygi ve müzisyen Ayhan Sicimoğlu önderliğindeki ''Latin All Stars'', 14 Temmuz Perşembe günü The Marmara Esma Sultan'da izleyicilerle buluşacak.
Aynı gün ''The Brand New Heavies'' grubu, İstinye Park'ta sevenleriyle buluşacak.

2. İstanbul Uluslarararsı Bale yarışması

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ile Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünün iş birliğiyle hayata geçirilen ''İstanbul Uluslararası Bale Yarışması''nın yarı finali yarın Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu'nda sürecek. Yarışmanın finali 9 Temmuz'da, ödül töreni ise 10 Temmuz'da CRR Konser Salonu'nda yapılacak.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliğinin, ''İstanbul Dans Ediyor!'' sloganıyla yola çıkan projesi Dans Platform İstanbul, Temmuz ayında dünyaca ünlü koreograf Nacho Duato yönetimindeki İspanya Ulusal Balesi'ni (Companıa Nacional de Danza) ağırlayacak.

Boş Oda

Metin Zakoğlu'nın yazıp yönettiği ''Boş Oda'' adlı oyun, 10-13 Temmuz tarihleri arasında Kulis Oda Sahnesi Kadıköy Caddebostan'da izleyiciyle buluşacak. Okan Yücetürk'ün rol aldığı eserde, boş bir oda ve içeri alınan toplam 30 izleyicinin olacaklardan habersiz yaşadıkları komik ve trajik olaylar anlatılıyor.

Latin dansı Nişantaşı'nda

Şişli Belediyesinin ev sahipliğinde, Mariachi'nin katkılarıyla düzenlenen ''Latin Dansları Gecesi'' kapsamında Şişlililer, 10 Temmuz Cumartesi günü Maçka Sanat Parkı'nda Latin danslarına doyacak.

Latin dansının en seçkin örneklerinin sunulacağı gecede, Carribean Band ve Deejay Orhun canlı müzik performanslarıyla katılırken; İMU Dance Company, Depo Dans ve Dans Keyfi grupları çok özel performanslar sergileyecekler.

Mariachi Drums'n Shots grubunun geceye özel bir gösteri ile renk katacağı etkinlik, özel hazırlanan dekor ve ışık sistemi ile latin dansı keyfini izleyicilere yaşatacak.

''Barbaros", 15-16 Temmuz'da İstanbul'da sahnelenecek

Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa'nın hayatını ve 16. yüzyıl Akdeniz Türk akıncılığını çağdaş dans ve tiyatro üslubuyla anlatan ''Barbaros'', 15 ve 16 Temmuz tarihlerinde Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde sahnelenecek.

Devlet Opera ve Balesinin solist nitelikli 52 dansçısından oluşan geniş bir kadroyla bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük sahne prodüksiyonu olan ''Barbaros'', sanat çevrelerinden büyük ilgi topluyor.

İstanbul'un denizle olan dokusunu, çağdaş yaşamda insan-su ilişkisini tarihsel bağlantılarla işleyen Barbaros kardeşler ve onların dönemindeki reislerin hayatından yola çıkan eser, dans, müzik, görsel tasarım ve yazın gibi sanatın farklı dallarını çağdaş bir platformda buluşturuyor.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Direktörü Beyhan Murphy tarafından tasarlanan ve koreografisi de Murphy'e ait olan ''Barbaros'' projesi, 14 Ağustosta 8. Uluslararası Bodrum Bale Festivali'nin açılışında sahnelenecek.

Devlet Opera ve Balesinin olağan sezonu başlamadan önce Eylül sonunda yeniden İstanbul'da sahnelenecek olan eserin son temsili ise 26 Eylülde Barbaros Hayrettin Paşa'nın, Andrea Dorya'ya karşı zafer kazandığı Preveze Deniz Savaşı'nın yıl dönümünün hemen öncesinde gerçekleştirilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler