Obama ve McCain karşı karşıya

ABD'de başkanlık seçimine üç hafta kala yapılan üçüncü ve son canlı başkanlık tartışmasında, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı John McCain, rakibi Demokrat Parti'nin başkan adayı Barack Obama'ya karşı belirgin saldırgan tutum izledi.

Yayınlanma: 15.10.2008 - 21:14
Abone Ol google-news

ABD'de başkanlık seçimi öncesi son kez televizyonda karşı karşıya gelen Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti adayları Barack Obama ile John McCain'in buluşmasına ev sahipliği yapan New York'taki Hofstra Üniversitesi, günboyu çeşitli etkinlik ve protestolara sahne oldu.

Son anketlerde Obama'nın 14 puan gerisinde bulunan McCain'in, Obama'yı doğrudan hedef alarak, seçim öncesinde yerini sağlamlaştırmaya çalıştığı gözlendi. Kendine güvenli bir havada tartışmayı sürdüren McCain, sık sık rakibine, ''Senatör Obama'' diye seslenerek, hatalı gördüğü noktalara işaret etti.

Tartışmada McCain'in güçlü şekilde vurguladığı noktalardan biri, kendisini ABD Başkanı George W. Bush yönetimi politikalarının devamı olarak sergilemeye çalışan Obama'ya karşı, ''Senatör Obama, ben Başkan Bush değilim. Başkan Bush'a karşı yarışmak istiyorsanız, 4 yıl önce seçime girecektiniz'' demesi oldu.

Sık sık Obama'nın sözünü kesen McCain'in çıkışları ve eleştirileri karşısında ise Obama, ciddi bir karşılık vermek yerine genellikle gülümsemekle yetindi. Bazı yorumcular, Obama'nın şu anda önde olmanın avantajını kullanmaya çalıştığını ve McCain'e karşılık vererek risk almak istemediğini kaydetti.

Seçim kampanyası sırasında her iki adayın da, birbirine karşı olumsuz nitelikte reklamlar yayımlattırdığına işaret edilmesi üzerine McCain, Obama'nın daha çok olumsuz reklamlar yaptırdığını savundu ve Demokrat Partinin bu reklamlara bugüne kadar eşi görülmemiş derecede yüksek rakamlar ödediğini söyledi.

McCain, başkan yardımcısı adayı Sarah Palin'e, Demokrat Partili bazı kongre üyelerinin saldırgan sözlerle yüklendiğine ve Obama'nın bu yorumları kınamadığına da işaret etti.

Televizyonlardan canlı yayımlanan tartışmanın ilginç noktalarından biri de adaylara, başkan yardımcılarının yeterliliği konusunda sorulan soruydu. McCain, Palin'in iyi bir başkan yardımcısı olacağına inandığını söylerken, Obama'nın başkan yardımcısı adayı Joe Biden'ın, ''yanlış dış politika izlemeye dair kaydı bulunduğu'' yorumunu yaptı.

John McCain, Biden'ın, Birinci Körfez Savaşı'na karşı çıkmasını ve daha sonra Irak'ın üçe bölünmesi yönünde bir plan ortaya atmasını bu yanlış politikalara örnek olarak gösterdi.
Obama ise McCain'in yaşı ve sağlığı konusundaki endişelere belli belirsiz dokunarak, ''Tanrı göstermesin ama, bana bir şey olursa Biden, ülkeyi yönetmeye mukabil bir isim'' dedi.

Muhafazakarlar ve Demokrat Partililer, McCain-Palin ikilisinin seçimi kazanması, yaşı ilerlemiş ve geçmişinde cilt kanseriyle ilgili birkaç kez problem yaşamış McCain'in sağlığını kaybetmesi halinde, Palin'in ülkeyi yönetmeye yeterli olup olmadığını sıklıkla sorguluyor.

 

 

 


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler