"KPSS'siz atamalar yapılıyor"

Türk Büro-Sen tarafından hazırlanan bir raporda, devlet memurluğu kadrolarına KPSS'ye girmeden nasıl atamalar yapıldığı ele alındı.

Yayınlanma: 09.07.2010 - 07:52
Abone Ol google-news

Türk Bürosu-Sen KPSS'ye girmeden memur olanlar ilgili bir rapor hazırladı. Hazırlanan rapora göre TBMM'de, Başbakanlıkta ve TOKİ KPSS'ye gerek kalmadan memurlar atanıyor.

Raporda, KPSS'ye girmeden memur olanların siyasilerin akrabası oldukları örneklerle anlatıldı. Bazılarını hiç Ankara'ya gelmeden memurluk yaptıkları iddia edildi.

Raporda, "10-11 Temmuz 2010 günü Lisans mezunu 835 bin 320 kişi, KPSS için ter dökecek. Sınavda başarılı olarak, bir devlet kurumunda çalışmayı hayal eden yüz binlerce kişinin hakkı ise hükümetin göreve geldiği 2002 yılından bu yana yapmış olduğu uygulamalarla adeta gasp edilmektedir. Yapılan usulsüz atamalar ve yandaş kayırmacılığıyla, kadrolaşmada rekor kıran AKP'nin KPSS sınavını hiçe sayarak yaptığı istihdamlar, sınava girecek adayların umutlarını kırıyor" denildi.


Ankara'da dayısı olana KPSS şartı yok

Raporda, 2002 yılından bu yana TBMM'ye 347 personel alımı gerçekleştirildiği belirtildi. Raporda, "322 personel kendi isteği ile emekli oldu. Emekli olan personelin 195'nin çocuğu ise geçici personel statüsü ile işe alındı. TBMM'de yaşanan babadan oğula saltanat, gensoru önergelerine konu oldu" denildi.

Eşitlik ilkesine aykırı bu uygulamaların bir benzerinin de 2008 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı'nda meydana geldiği belirtilen rapora şöyle devame edildi: "KPSS şartı aramadan ve hiçbir sınava tabi tutmadan 450 vekil imamı kadroya geçirdi. Vekil İmam Hatip alımının hangi kıstaslara göre yapıldığına dair somut bilgiler bulunmadan, mülakatta müftüye yakın kişilerin işe alındığı Diyanet İşlerinde, benzer bir uygulamaya bu yıl da Faruk Çelik tarafından gidilmesi planlanıyor. Ayrıca, Diyanet İşleri Başkanlığı'nda 12 Kasım 2008'de başlayan ve 2009 yılında görev başı yapan 'Fahri Görevli' statüsünde ki 163 kişi Bakanlar Kurulu kararı ile kadrolu olarak istihdam edildi. Hükümetin iktidara gelirken, 'mağdur kesim' olduklarını defalarca dile getirdiği ve oy malzemesi yaptığı imam hatip lisesi ve ilahiyat mezunu on binlerin AKP tarafından gasp edilen haklarını kim teslim edecek?"


"Başbakanlıkta aile boyu istihdam"

1 Ocak 2003- 31 Ağustos 2009 tarihleri arasında Başbakanlık İstisnai Kadrosundan (Müşavirlik ve Basın Halkla İlişkiler Müşavirliği, Özel Kalem) 113 kişinin işe alındığına dikkat çekilen raporda, önemli saptamalara yer verildi:
"Alınan bu kişilerin için yine KPSS sınavında başarılı olmak değil hükümet kanadıyla akrabalık ilişkileri ön koşul olarak arandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeğeni Ali Erdoğan, Eski TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın yeğeni Gökhan Toptan, AKP Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek'in yakını Muhammed Berdibek; Başbakanlıkta ki aile boyu istihdamdan nasibini alan birkaç isimden biri. Başbakanlık İstisnai Kadrosunda istihdam edilenler için KPSS sınavının yanı sıra Ankara ikamet ediyor olmaları şartı dahi aranmadı. Mustafa Kamacı, Nurettin Ertemel, Zekiye Aslıhan Kuşoğlu, M. Oğuz Kuşoğlu İstanbul'dan; Gürsel Dönmez Almanya'dan, Gökhan Toptan ise Zonguldak'tan Ankara siyasetini takip ediyor ve kamu görevlisi olarak hizmet veriyor. AKP'nin İstisnai Kadrodaki, kul hakkı yeme boyutu bununla da sınırlı kalmıyor. Başbakanlık kadrosunda istihdam edilerek, maaşını devletten alan bu kişiler AKP Genel Merkezi'nde ve değişik yerlerde görevlendirilerek çalıştırılıyor."


"Toplu konut idaresi mi toplu kadrolaşma idaresi mi?"

Raporda, Toplu Konut İdaresi'ndeki kadrolaşmaya da yer verildi. Raporda şu iddiada bulunuldu:
"Kamu kurumların istidam oranlarına bakıldığında yüzde 90,49 oranıyla en yüksek dolu kadroya sahip olan kurumların birisi olan TOKİ'de ise yine yandaş istihdamı göze çarpıyor. AKP Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat'ın kızı Neval Fırat Çekiç, AKP Kars Milletvekili Zeki Karabayır'ın oğlu Ö. Faruk Karabayır, AKP Diyarbakır Eski Milletvekili Nurettin Dilek'in kızı Ruken Dilek, AKP Rize Eski Milletvekili Abdulkadir Kart'ın kardeşi Hasan Kart, AKP Batman Eski Milletvekili M. Ali Suçin'nin yeğeni ve damadı Sabahattin Suçin, AKP Trabzon Milletvekili Kemalletin Göktaş'ın oğlu, yeğeni ve eşleri TOKİ'de akrabalık ilişkileri göz önünde bulundurularak istihdam edildi."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler