CHP "89" ruhunu arıyor

Yerel seçimler öncesinde atağa geçen CHP yönetimi, AKP’yi “3 K” formülü ile yıkmayı hedefliyor. CHP, Ankara’da Murat Karayalçın, İstanbul’da Kemal Kılıçdaroğlu ve İzmir’de de mevcut başkan Aziz Kocaoğlu ile yarışacak. CHP’de özellikle, bir dönem yönetimle ters düşen Karayalçın’ın tekrar CHP’de siyaset yapmaya yeşil ışık yakması, SHP’nin 1989 yılındaki yerel seçim zaferini hatırlattı.

Yayınlanma: 16.10.2008 - 07:10
Abone Ol google-news

CHP kulislerinde, yerel seçimler için kolları sıvayan CHP yönetiminin, başta Karayalçın olmak üzere diğer sol kesimlerle kucaklaşma isteği "CHP 89 ruhunu arıyor" şeklinde yorumlandı. Mart 2009’da yapılacak yerel seçimlerde, "89" ruhunu yeniden yaratmayı hedefleyen CHP yönetimi harekete geçti.

Yönetim, 1994 yerel seçimlerinden bu yana "milli görüş" çizgisinin yönetiminde olan İstanbul ve Ankara’yı geri almak için düğmeye bastı. Bu bağlamda SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın’ın Ankara’dan adaylığının kesinleşmesi partide büyük heyecan uyandırdı. Karayalçın’ın, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın daveti üzerine Genel Merkez’de görüşmesi ve görüşmenin ardından her iki liderin “uzlaşı” mesajı vermesi gözleri CHP’ye çevirdi.

 

“3 K” hareketi

Ankara’da Karayalçın’la yerel seçimlere hazırlanacak olan CHP’de İstanbul’da da son günlerin önemli ismi Kılıçdaroğlu’nun adaylığı kesinleşti. Yönetim, CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı konusunda görüş birliğine vardı. “İstanbul’u alan iktidarı alır” sözünden hareket eden parti yönetimi, Kılıçdaroğlu’nu ikna etmek için harekete geçti. Öte yandan, daha önce yaptığı açıklamalarda adaylığı düşünmediğini söyleyen Kılıçdaroğlu’nun da “Ben bireysel olarak adaylığı düşünmüyorum ama partim görev verirse bu sorumluluktan kaçmam” dediği ifade edildi. Karayalçın’ın Ankara’dan, Kılıçdaroğlu’nun İstanbul’dan ve Aziz Kocaoğlu’nun da İzmir’den adaylığı, “CHP AKP’yi, 3 K ile vuracak” şeklinde yorumlandı.

 

CHP-SHP bütünleşmesi

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın’ın CHP’den adaylığının kesinleşmesinin ardından iki parti arasında bir “bütünleşme” modeli uygulanacak. İsmail Cem’in Genel Başkanlığını yaptığı Yeni Türkiye Partisi’nin CHP’ye katılımı örnek alınarak yapılacak olan bütünleşmenin ilk genel seçimlere kadar tamamlanması hedefleniyor. Bu konuda, CHP Lideri Baykal ve SHP Genel Başkanı Karayalçın’ın “hemfikir” olduğu ifade ediliyor.

 

Büyükerşen'e destek

CHP yönetiminin, bir süre önce transfer etmek istediği DSP’li Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun’a da destek olma kararı aldığı öne sürülüyor. Parti yönetiminin, bu iki il'de aday göstermemeyi tartışdığı ifade edilirken, bu yönde karar alınması durumunda DSP’ye de Ankara, İzmir ve İstanbul’da CHP’nin adaylarını desteklemesi için çağrı yapılması gündemde.

 

Bakırköy belirsiz, Şişli sıkıntılı

CHP yönetimi İstanbul’un önemli ilçelerinden Şişli’de ise arayışını sürdürüyor. Mevcut Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün, DSP’ye katılarak yeniden adaylığının gündemde olması, CHP yönetimini de harekete geçirdi. Yönetim, Şişli’de Ediz Hun, Berhan Şimşek isimlerini tartışırken, yine önümüzdeki günlerde CHP’ye katılması beklenen Ercan Karakaş adı da konuşulmaya başlandı. Yönetimin, Şişli adaylığı konusunda Karakaş’ı ikna turlarına başladığı bildirildi. Şişli’de, konuşulan isimlerin dışında “sürpriz” adayların da gündeme gelebileceği konuşuluyor.

İstanbul’un önemli ilçelerinden Bakırköy’de parti yönetimin mevcut başkan Ateş Ünal Erzen’le devam edip etmeyeceği belirsizliğini koruyor. CHP’nin önemli oy potansiyeline sahip olduğu ilçede Erzen’in durumunun ilerleyen günlerde netleşmesi bekleniyor. Öte yandan İstanbul’un diğer önemli ilçeleri, Kadıköy’de Selami Öztürk, Beşiktaş’ta İsmail Ünal, Avcılar’da da Mustafa Değirmenci ile yola devam edileceği kaydedildi.

 

Sirmen, Yılmaz ve Özcan garanti

CHP’nin 32’nci Olağan Kurultayı öncesinde Kocaeli İl Başkanlığı’na seçilen Sefa Sirmen’nin Kocaeli’den adaylığı kesinleşti. Parti yönetimi ve örgütlerinin tam desteğini alan Sirmen, Kocaeli’de seçimlere iddialı hazırlanıyor. Sirmen’in adaylığı ile beraber CHP’nin bir dönem aradan sonra Kocaeli’ni yeniden kazanacağına kesin gözüyle bakılıyor. Mersin’in tartışmalı belediye başkanı Macit Özcan’ın da adaylığı kesinleşti. Parti yönetimi, Özcan’ın, bir dönem daha adaylığına yeşil ışık yakarken, Özcan’ın da çalışmalarını hızlandırdığı kaydedildi. Eski Devlet Bakanlarından Mustafa Yılmaz da Gaziantep’i AKP’den alma savaşı verecek. Yılmaz, bir süre önce başladığı yerel seçim çalışmalarını hızlandırırken, yönetimin de Yılmaz’ın adaylığı üzerinde durduğu belirtildi.

 

Mevcutlar korunacak

Baykal’ın memleketi Antalya’da CHP’nin geri almak istediği iller arasında. CHP, önceki yerel seçimlerde kaybettiği kalelerini 2009 Mart’ında yapılacak seçimlerde yeniden almanın hesaplarını yaparken, Trabzon, Artvin ve Edirne’yi ise korumanın hesaplarını yapıyor. Bu nedenle Trabzon’un sevilen ismi CHP’li Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu yeniden aday gösterilecek. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’le bir süre ortak hareket eden Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün’ün durumu ise netleşmedi. Yönetimin, Özgün’ün Artvin’de sevilen bir isim olmasını da dikkate alarak bir değerlendirme yapacağı konuşulurken, Özgün’ün alternatifi olabilecek isimler üzerinde de durduğu bildirildi.

 

“89 Ruhu” arayışı

Yerel seçimler için kolları sıvayan CHP yönetiminin, başta Karayalçın olmak üzere diğer sol kesimlerle kucaklaşma isteği “CHP 89 ruhunu arıyor” şeklinde yorumlandı. SHP, Erdal İnönü’nün Genel Başkanlığında girdiği 26 Mart 1989 yerel seçimlerinde İstanbul, Ankara ve İzmir belediye başkanlıkları başta olmak üzere 39 ilin belediye başkanlığını kazanmıştı. İktidar partisi Anap’a karşı girilen seçimlerde, İl Genel Meclisi seçimlerinde de SHP yüzde 28.8 oy alarak büyük bir başarı elde etmişti. Dönemin Adalet Bakanlarından Oltan Sungurlu, SHP karşısında yaşadıkları ağır hezimeti, “Üzerimizden silindir geçti” sözleriyle özetlemişti. (ANKA)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler