Bankacılar 2009'a temkinli yaklaşıyor

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, 2009'un herkes için kontrollü geçirilmesi gereken bir yıl olacağını belirterek, ''Bu dönemde herkesin sermayelerini çok iyi yönetmesi, bankaların ise risklerini kontrol etmesi gerekecek'' dedi.

Yayınlanma: 16.10.2008 - 08:06
Abone Ol google-news

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ile ortaklaşa düzenledikleri bir etkinliğe katılmak üzere geldiği Adana'da, yaptığı açıklamada, 2008'in henüz bitmemiş olmamasına karşın Türkiye'de bankacılık sektörünün bu yılı çok iyi geçirdiğini söyledi.

Karadere, 2001 krizinden sonra bankacılık sektörü için alınan önlemlerin ne kadar yerinde olduğunun görüldüğünü belirterek, ''Çünkü daha önceki yıllarda ekonomik dalgalanmalardan olumsuz yönde etkilenen sektör, artık ayakları üzerinde durabildiğini yaşanan global krizde gösterdi'' diye konuştu.

Ülkelerin aldığı önlemlerle ekonomik krizin büyük ölçüde bittiğini ve piyasaların rahatladığını anlatan Karadere, bundan sonra ülkelerin ekonomilerinde bir daralmanın olabileceğini, Türkiye'nin de 2009'da çok fazla büyüme beklentisi içerisinde olmadığının resmi makamlar tarafından açıklandığını bildirdi.

Karadere, 2009'un herkes için kontrollü geçirilmesi gereken bir yıl olacağını ve bu dönemde herkesin sermayelerini iyi yönetmesi, bankaların ise risklerini kontrol etmesi gerekeceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Çok bolluk içerisinde olduğumuz bir yılda da değiliz. 2009 da öyle olmayacak. Bu durum sadece Türkiye için değil tüm dünya için böyle. Ancak bankalar yine reel sektörün yanında olmaya devam edecek, bu konuda hiçbir çekince yok. Ekonomilerin çok fazla büyümeyeceği yıllarda küçük ve orta ölçekli firmalar zorlanabilirler. Burada bankacılık sektörüne görev düşüyor. İletişim kanallarının açık olması ve gidip müşterilerini çok iyi tanımaları lazım. Kendi müşterilerimiz sorunla karşı karşıya kalmadan onların vadelerini yaymaya kadar uzanan birtakım bankacılık çözümlerini sunmamız lazım.''

 

Bankalar arası birleşme olabilir

Karadere, sektörde 2009'daki büyümenin de bu yılın altında kalacağını ifade ederek, geçen yıllarda olduğu gibi yeni yılda da bankalar arasında birleşmelerin olabileceğini kaydetti.

Halen yurt dışında Romanya, Rusya ve Hollanda'da bankalarının olduğunu belirten Karadere, Ukrayna'da da banka almak için arayışlarına devam ettiklerini bildirdi.

 

Kredileri ödeyin baskısı

Kredi kullanan firmalara bazı bankalar tarafından ödemelerini erken yapmaları için baskı yapıldığı konusunda duyumlar aldıklarını anlatan Karadere, ''Garanti Bankası'nda kesinlikle öyle bir şey söz konusu değil. Tam tersine bizim hem ticari hem de bireysel kredilerimiz büyümeye devam ediyor'' dedi.

Esnafa yönelik geçtiğimiz aylarda ''Esnaf destek paketi'' çıkardıklarını ve bu kapsamda haftada bin esnafı kredilendirdiklerini anlatan Karadere, şunları kaydetti:
''Esnaf kesimi ekonominin en küçük üyeleri. Banka olarak buraya kredileri veriyorsak, orta ve büyük ölçekli firmalara zaten kredi vermeye devam ediyoruz demektir. Bazı sıkıntısı olan firmalarla ilgili bazı bankalar panik yapmış olabilirler. Şu an bankacılık sektöründe kredileri vadesinden önce geri çağırmak gibi bir eğilim yok. Tam tersine KOBİ'lerin yanında olunmasını gerektiren bir yıldayız.''

 

Kobi'lere 3,5 milyar YTL kredi

KOBİ'lere kullandırılan krediler ile otomobil kredilerinin geri ödemelerinde geçen yıla göre bir miktar azalış olduğunu anlatan Karadere, ''Geçen yıl 10 krediden biri ödenmiyorsa bu yıl miktar 1,5'e çıktı. Kredi kartı borçlarının geri ödemesinde ise geçen yıla göre önemli bir değişim yok'' şeklinde konuştu.

Maliyetlerin artması nedeniyle otomobil ve konut kredisi faizlerinde artışların olduğunu anımsatan Karadere, mevduat faiz oranlarının arttığı ortamda bunun faiz oranlarına yansımasının doğal karşılanması gerektiğini, hazine bonosu fiyatlarının arttığını, bunların düşmesi halinde kendilerinin de kullandırdıkları kredilerin faizlerini düşüreceklerini ifade etti.

Karadere, banka olarak KOBİ'lere yönelik kredi desteklerinin devam ettiğini de kaydederek, ''Kullandırdığımız Türk lirası kredilerinin yüzde 40'ını KOBİ'ler oluşturdu. Yılbaşından bu yana KOBİ'lere kullandırdığımız kredi 3,5 milyar YTL'ye ulaştı'' dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler