Katalanlar, Anayasa Mahkemesi'ni protesto etti

İspanya'nın doğusundaki Barcelona kentinde bugün düzenlenen gösteriye katılan binlerce Katalan, özerklik haklarında kısıtlama yapan Anayasa Mahkemesi kararını protesto etti.

Yayınlanma: 10.07.2010 - 18:46
Abone Ol google-news

İspanya'nın 17 özerk yönetiminden biri olan Katalonya özerk yönetiminin yaklaşık dört yıldır yürürlükte olan, hakları geliştirilmiş, yeni özerlik statüsündeki bazı maddeleri Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle kaldıran ya da değişiklikler yapan Anayasa Mahkemesine karşı düzenlenen gösteriye, ana muhalafet Halk Partisi (PP) ve Ciutadans partisi dışında Katalonya'da faaliyet gösteren tüm siyasi partilerin liderleri katıldı. ''Bir ulusuz. Geleceğimize biz karar veririz'' yazılı pankartın Katalonya'daki siyasi partilerin liderleri tarafından taşındığı ve 250 metre uzunluğundaki Katalan bayrağının açıldığı gösteride, Anayasa Mahkemesinin kararının eleştirilmesinin yanısıra Katalonya'nın İspanya'dan ayrılmasını ve bağımsızlığı ileri süren sloganlar atıldı.

Katalan siyasetçiler, gösterinin çok başarılı olduğunu ve ''İspanyol siyasi yapısına büyük etki yapacağını'' öne sürerken ayrılıkçılık yanlısı partilerin temsilcileri, Anayasa Mahkemesinin kararından sonra birçok kişinin ''bağımsızlıktan başka bir yolun kalmadığına inandığını'' iddia etti.
 

"Anayasa Mahkemesi, İspanyol ulusundan başka ulus tanımıyor"

Katalonya'da 2006 yılında yapılan referandumdan sonra kabul edilerek yürürlüğe giren yeni özerklik statüsüne, Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle karşı çıkan muhafazakar görüşlü ana muhalefet partisi PP, yeni statünün iptali için Anayasa Mahkemesine başvurmuştu. Uzun süren hukuki ve siyasi polemiklerden sonra 28 Haziranda kararını açıklayan Anayasa Mahkemesi, yeni özerlik statüsündeki 245 maddeden 14'ünü iptal etmiş, bazılarında da değişiklik yapmıştı. Anayasa Mahkemesi kararının gerekçelerini cuma günü açıklarken en çok tartışılan konulardan biri olan, yeni statüde geçen Katalonya'nın ''ulus'' olarak tanınmasının ''hiçbir hukuki etkisi olmadığına'' kanaat getirdi ve ''İspanyol ulusundan başka bir ulus tanımadığı'' vurgulandı. Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği maddeler arasında, Katalonya'da Katalanca dilinin öncelikli olarak gösterilmesi, Katalonya özerk yönetiminin maliye konusunda İspanya'daki diğer özerk yönetimlere nazaran daha öncelikli olması, Katalonya özerk yönetimiyle İspanyol hükümeti arasındaki bağın karşılıklı ikili ilişkiler düzeyinde tanımlanması gibi konular bulunuyor.

İspanya'daki sosyalist Zapatero hükümeti, Anayasa Mahkemesinin verdiği karara saygı duyduğunu, memnun olduğunu açıklamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler