Ermeni çevreleri çok kaygılı

Ermeni çevreleri, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği'ni kazanma çabalarını kaygı ile izliyor. BM Genel Kurulu'nda yarın yapılacak oylama öncesi Ermeni basını, ABD ve İngiltere'nin, Türkiye için "evet" oyu kullanacağını, enerji çıkarları nedeniyle Rusya'nın da, Türkiye'ye destek vereceğini öne sürerken, "Türkiye'nin üyeliğine büyük ihtiyacı olan, İsrail lobisi süreçte öncü bir rol oynuyor." iddiasında bulundu.

Yayınlanma: 16.10.2008 - 09:04
Abone Ol google-news

BM Genel Kurulu’nda yarın yapılacak oylama sonucunda Türkiye’nin Güvenlik Konseyi’ndeki geçici bir üyeliği elde etmesi, Ermeni çevrelerini endişelendirdi. “En şanslı aday Türkiye” diyen Ermeni basında ABD ve İngiltere’nin, Türkiye için “evet” oyu kullanacağı, enerji çıkarları nedeniyle Rusya’nın da, Türkiye’ye destek vereceği öne sürülürken “Türkiye’nin üyeliğine büyük ihtiyacı olan İsrail lobisi süreçte öncü bir rol oynuyor” iddiasında da bulunuldu.

“Türkiye, esasen BMGK aracılığıyla bölgesel bir güç haline gelebilir” gibi yorumların yapıldığı Ermeni basınında Gürcistan savaşının, “Türkiye’ye büyük avantaj” sağladığı, bunun sayesinde Türkiye’nin BMGK üyeliği için yarışabildiği öne sürüldü. BMGK’de öncü rolünü ABD ve Rusya tarafından oynandığı belirtilirken, Türkiye’nin bu iki ülkeyle ilişkilerine dikkat çeken Ermeni basını, “Büyük bir olasılıkla bu süreçte başlıca bir rol, İsrail yanlısı kararlarının benimsenmesini sağlamak için Türkiye’nin üyeliğine büyük ihtiyacı olan, ABD’deki İsrail lobisi tarafından oynanıyor” yorumlarına da yer veriliyor.

 

"Türkiye, Çin ve Fransa'nın desteğini de sağlayabilir"

Ermeni basını, oylamanın sonucuna ilişkin tahminler yaparken de “Doğal olarak ABD ve İngiltere ‘evet’ oyu kullanacak. Çin ve Fransa’nın tutumu ise, hala ortada. Ancak usta bir propaganda olumlu sonuçları sağlar. Rusya’ya gelince. Kafkaslar’daki son gelişmeler dikkate alınırsa Rusya’nın temsilcisinin lehinde oy kullanacağı konusunda kuşku olmamalı” deniliyor. Rusya ile Avrupa arasındaki boru hatlarının tümüne yakın bölümünün Türkiye ile bir bağının bulunduğunun dikkat çekildiği Ermeni basını, Rus şirketinin “Stroytransgas”ın Suriye’den Türk sahillerini uzanacak bir boru hattı anlaşmasına imza attığına işaret edildi.

 

"GK belgelerinde 1915 olaylarının değinilmesine karşı çıkabilecek"

“Böylece diğer adaylara göre, Türkiye daha şanslı” ifadelerinin kullanıldığı Ermeni basınındaki analizlerde, Türkiye’nin BM’deki seçimi kazanması halinde GK’de Azerbaycan yanlısı karar tasarısının geçmesini sağlayacağını düşünüyor. Bu arada, Ermeni basınında Türkiye’nin GK üyeliğini kazanmasının “Ermeni Soykırımı”nın uluslararası toplum tarafından tanınmasına olası etkileri de değerlendirilirken “Ankara, BMGK belgelerinde 1915 olaylarına değinilmesine karşı açık bir biçimde konuşma olanağını elde edecek. Her halukarda BM’deki Ermeni diplomasisinin güçsüzlüğü bir defa daha net bir biçimde ortaya çıkacak” yorumları yapılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler