Ameliyat sırasında müzik şöleni

ABD'de bir müzisyen, beyin ameliyatı geçirirken ameliyat masasında enstrümanını çaldı. Doktorlar, müzisyene yaptıkları lokal anezteziyle bilincinin yerinde kalmasını, böylece enstrümanını çalabilmesini sağladı.

Yayınlanma: 16.10.2008 - 09:50
Abone Ol google-news

Kariyerini tehdit eden ellerindeki titremenin nedenini saptayarak tedavi için doktorların isteği üzerine ameliyat masasında "banço"sunu çalan 70 yaşındaki sanatçı Eddie Adcock, 50 yıllık müzik kariyerinin en olağanüstü performansını sergiledi.

Doktorlar, Eddie Adcock'a yaptıkları lokal anezteziyle bilincinin yerinde kalmasını, böylece enstrümanını çalabilmesini sağladı.

Vanderbild Üniversitesi Tıp Merkezinde dün yapılan beyin ameliyatının başarılı geçtiği ve Adcock'un iyileşme sürecine girdiği belirtildi.

Dünyanın en yetenekli banço virtüözlerinden biri olan Eddie Adcock, ayırt edici stiliyle, bir tip akustik country müziği olan "bluegrass"ın kaşifi oldu. Ancak son yıllarda, sağ elindeki titreme performansını olumsuz etkilemeye başladı. Müzik kariyerinin bittiğini düşünmeye başlayan Adcock'un yardımına doktorlar yetişti.

Doktorlar, Adcock'a, beyine yerleştirilen bir elekrodun titremeye yol açan sinir hücrelerini bastırmak için küçük elektrik şokları verdiği "derin beyin uyarması" adlı bir operasyon önerdi. Elektrodun doğru noktada olup olmadığını belirlemek için de cerrahlar Adcock'u ameliyat süresince uyanık tuttu.

Ameliyat masasına uzanan Adcock, göğsünün üzerine bançosunu koyarak çalmaya çalışırken cerrahlar kafatasında açtıkları bir delikle işleme başladı. Cerrahlar, beyinde doğru noktaya ulaştıklarında, ameliyat masasındaki Adcock'un eski performansını yeniden kazandığı ve yeniden düzgün şekilde çalmaya başladığı görüldü.

"Esas titreme" adı verilen bu durum, ellerde, bacaklarda veya çenede titremeyle ortaya çıkan yaygın bir beyin rahatsızlığı olarak biliniyor. Rahatsızlık, beynin bölümlerinin birbiri arasında düzgün şekilde iletişim kurması sekteye uğradığında ortaya çıkıyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler