Gazeteci örgütleri Genelkurmay'a tepkili

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un Kuvvet Komutanları ile birlikte yaptığı Balikesir'de düzenlenen toplantıdaki üslubu ve 'herkesi dikkatli olmaya ve doğru yerde bulunmaya davet ediyorum' açıklaması basın meslek örgütlerinden tepki aldı.

Yayınlanma: 16.10.2008 - 11:38
Abone Ol google-news

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Parlamento Muhabirleri Derneği(PMD), Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD) Foto Muhabirleri Derneği (FMD), Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği, Profesyonel Haber Kameramanları Derneği (PHKD), Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (TURÇEV), Haber-Sen ile Basın Enstitüsü Derneği Ulusal Komitesi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un üslup ve sözleri ile ilgili ortak bir yazılı açıklamada bulundu.

Yapılan açıklamada, Orgeneral Başbuğ’un “alışılmamış” bir biçim ve tonda yaptığı açıklamanın, gazetecilik örgütleri tarafından “şaşkınlıkla” ve “endişeyle” izlendiği belirtildi.

Aktütün Karakolu’na yapılan saldırı ile ilgili olarak çıkan belge ve haberlere karşı adli işlem başlatılmasının anlaşılır olduğu ifade edilen açıklamada, şöyle denildi: 'bölücü terör örgütünün yaptığı eylemleri … başarılı gibi gösterenler …, akan ve akacak olan her damla kanın sorumluğuna ortak olurlar' ifadesini anlayabilmek mümkün değildir. Hangi ifadenin ‘başarılı gibi göstermek’ sayılacağına kim, nasıl karar verecektir? Neyin eleştiri, neyin ‘sınırları aşan eleştiri’ olduğunun ölçüsü nedir? ‘Bu tip saldırıları karşısında her ordunun vereceği belli olan cevap’ nedir? Genelkurmay Başkanı’nın olağanüstü sert bir dille yaptığı ‘herkesi dikkatli olmaya ve doğru yerde bulunmaya davet eden’ açıklaması kabul edilemez tehditkar bir üslubu yansıtmaktadır. Kuşkusuz ülke olarak son derece hassas bir dönemden geçmekte ve gazeteciler olarak da özenli davranmamız gerektiğini bilmekteyiz. Ancak demokrasilerde hiçbir kurum eleştiriden muaf olmadığını da anımsatmak isteriz.”

Açıklamada, sorunları aşmanın daha fazla şeffaflık ve özgürlük ile mümkün olduğuna inanıldığı kaydedilerek, basını “hizaya getirmeye” dönük çıkışların Türkiye’ye hiçbir yararının olmayacağı vurgulandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler