Tayland ve Kamboçya anlaşmaya vardı

Tayland ve Kamboçya arasında çatışmaların sona ermesi ve ortak sınır devriyesi kurulması konusunda anlaşma sağlandı. Tayland'ın bölge komutanı, Kamboçyalı muhataplarıyla saatler süren görüşmelerin ardından, iki tarafın da askerlerini ve ağır silahlarını tartışmalı sınır bölgesindeki 900 yıllık Preah Vihear tapınağı yakınında tutmaya devam edeceğini kaydetti.

Yayınlanma: 16.10.2008 - 12:02
Abone Ol google-news

Tayland ile Kamboçya ordularının, sınır bölgelerinde dün yaptıkları çatışmanın ardından, çatışmaları durdurma ve ortak askeri devriye konusunda anlaşmaya vardığı bildirildi.

Tayland'ın bölge komutanı General Wiboonsak Neeparn, Kamboçyalı muhataplarıyla saatler süren görüşmelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, iki tarafın da askerlerini ve ağır silahlarını tartışmalı sınır bölgesindeki 900 yıllık Preah Vihear tapınağı yakınında tutmaya devam edeceğini de kaydetti.

İki ülke yetkilileri de sınırdaki gerilimi azaltmak için ortak devriye konusunda anlaşmaya varıldığını belirtti.

Kamboçya ordusundan Tümgeneral Srey Doek de dün 2 Kamboçya askerinin öldüğü çatışmaların durdurulması konusunda anlaşmaya varıldığını bildirdi.Görüşmelerin ayrıntısını açıklamayan Doek, ancak tarafların görüşmelere devam etmeyi planladığını kaydetti.

İki ülke arasında uzun süredir var olan, 11. yüzyıldan kalma Preah Vihear tapınağının çevresindeki topraklar üzerindeki anlaşmazlık, dört ay önce yeniden alevlenmesinden sonra dün ilk kez kanlı çatışmaya dönüşmüştü. Anlaşmazlık, Kamboçya'nın yaz aylarında, tapınağın UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilmesi için başvurması üzerine yeniden canlanmıştı.

Her iki ülke de tapınak etrafındaki topraklardan 4,6 kilometre kare istiyor. Ancak antik tapınak civarındaki sınır şimdiye kadar kesin olarak çizilmedi. Uluslararası Adalet Divanı, 1962'de Preah Vihear ve etrafındaki toprağın Kamboçya'ya ait olduğuna karar vermişti.

Tayland, tapınak civarındaki bölgeye Temmuz ortasında asker sokunca ortam iyice gerilmişti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler