Güneydoğu'daki bebek ölümleri

Diyarbakır Sağlık Müdürü Dr. Namık Kemal Kubat, yeni doğan bebeklerin ölüm nedenlerinin başında sevk koşullarının geldiğini söyledi. Kubat, bu yıl 8 ayda ölen bebek sayısını da 350 olarak belirtti.

Yayınlanma: 16.10.2008 - 12:59
Abone Ol google-news

Diyarbakır Sağlık Müdürü Dr. Namık Kemal Kubat, ''Yenidoğan Bebeklerin Hastanelere Nakli Bölge Toplantısı''nın açılışında yaptığı konuşmada, Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nin hasta kabulü açısından bölge hastanesi konumunda çalıştığını belirtti.

Diyarbakır'da 400 yataklı bir Çocuk Hastalıkları Hastanesi bulunduğunu ifade eden Kubat, şöyle konuştu:
''Yaklaşık 100 yatağı bulunan bir prematüre servisimiz var. Diyarbakır olarak biz bölgenin birçok yükünü yüklenmeye çalışıyoruz. Bu, devletimizin bize verdiği bir görev ve başarıyla yaptığımıza inanıyoruz. Yeni doğan bebeklerin ölümü ile ilgili sorunların başında sevk koşulları geliyor. Yapılan sevklerde gerçekten ciddi sorunlarla karşılaşıyoruz. Diyarbakır'da nakiller ile ilgili sorunları çözmek için her ilçeye transport kuvözler kurduk. Ambulanslarla hastalarımızı bu transport kuvözlerle Diyarbakır'a taşıyoruz. İnanıyorum ki bunda da başarılı olduk. Çevre illerin bu konuda mutlaka çok hassas davranmalarını istiyoruz. Bunu arz değil, rica ediyorum. Çünkü biz burada çok büyük zorluk yaşıyoruz.''

 

Bu yıl 350 çocuk öldü

Sağlık Müdürlüğü Anne Çocuk Sağlığı Şube Müdürü Dr. Seyfettin Sarıbaş, Diyarbakır'da hastanede doğan bebek sayısının yüzde 85 oranında olduğunu söyledi.

Diyarbakır'da geçen yıl ölen bebek sayısının 650 olduğunu ve bu bebeklerin çoğunun bölgedeki illerden geldiğini anlatan Sarıbaş, şöyle konuştu:
''Fakat ne yazık ki istatistiklerde Diyarbakır olarak geçiyor. Bu yıl 8 ayda ölen bebek sayısı 350 civarındadır. Bir örnek vermek gerekirse son 1,5 ayda ölen 30 bebekten 18'i çevre illerden gelenlerdir. Bunlar da nakil ile sevk sırasında çoğu zaman hayati fonksiyonlarını kaybettikten sonra ilimizdeki hastanelere geliyor. Şu anda bebek ölüm oranları binde 13.4'tür. Bizim hedefimiz 2009 yılında bu oranı binde 10'un altına çekmektir.''

Toplantıya, Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Siirt ve Batman Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ve bu illerde görev yapan doktorların yanı sıra özel hastanelerin temsilcileri katıldı.

Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler