Selmi Andak yaşamını yitirdi

Cumhuriyet Gazetesi'nin 58 yıllık müzik yazarı, klasik ve popüler müzik alanlarında duayen kabul edilen besteci Selmi Andak (89) ağır ilerleyen Parkinson hastalığı nedeniyle uzun süredir tedavi gördüğü Balat Musevi Hastanesi'nde bugün saat 12.00'de yaşama veda etti. Andak’ın cenazesi 17 Temmuz 2010 Cumartesi günü öğle namazının ardından Teşvikiye Camisinden alınarak Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Yayınlanma: 15.07.2010 - 09:21
Abone Ol google-news

Zatürre nedeniyle durumu ağırlaşan Andak, bir haftadır yoğun bakım servisinde tedavi görüyordu.

Ölümüyle müzik, sanat ve basın dünyasını yasa boğan Selmi Andak 1921’de İzmir’de doğdu. Galatasaray Lisesi, İstanbul Hukuk Fakültesi öğrenimi ile birlikte, İstanbul Belediye Konservatuvarında müzik eğitimini tamamladıktan sonra, Paris’te “Ecole Normali de Musique”de (Yüksek Müzik Okulu) kompozisyon (beste) bölümünde ihtisas yaptı.

Müzik alanındaki çalışmalarının yanı sıra, uzun yıllar gazetecilik mesleğinde sanat ve müzik eleştirmeni olarak görev yaptı.

Bu yıl 70. sanat yılını yeni bestelerle kutlamak isteyen Andak için 2000 yılında çıkan “Bir Sevgi Yeter - Selmi Andak” adlı CD, 60. sanat yılına adanmıştı. Andak’ın ayrıca 2003 yılında bestelerinden oluşan saygı albümü “Uluslararası Ödüllü Selmi Andak Şarkıları”, ile 1975 - 1995 yılları arasında Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye finalleri için hazırlamış olduğu bestelerden oluşan “Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Finallerinde Selmi Andak Besteleri” albümü bulunuyor. Andak’ın kısa süre önce de bestelerinden oluşan “Bal gibi Olur” ve “O Şarkıyı Henüz Yazmadım” adlı iki karma CD’si Ossi Müzik tarafından sevenleriyle buluşturulmuştu.

Türk pop müziği dünyasında Onno Tunç’tan Nükhet Duru’ya, Semiha Yankı’dan Nilüfer’e Ajda Pekkan’dan MFÖ’ye pek çok sanatçı onun bestelerini seslendirdi: Zeki Müren “Kandil” şarkısıyla, Sezen Aksu “Ben Her Bahar Aşık Olurum”, Neco “O Şarkıyı Henüz Yazmadım”, Yeliz “Hayalimdeki Adam”, Zerrin Özer “Unutamadığım”, Asu Maralman “Bal Gibi Olur”la...

Selmi Andak’ın çalışmaları arasında “Uyuyan Güzel” müzikali, Müşfik Kenter’in oynadığı ünlü tek kişilik oyun “Bir Garip Orhan Veli”nin, Haldun Taner’in “Bu Şehr-i İstanbul ki” oyununun, Mehmet Ali Birand’ın “Galatasaray Belgeseli”nin, Kültür Bakanlığı’nın hazırlattığı “İpek Yolu” belgeselinin müzikleri de bulunuyor.

Basın Şeref Kartı sahibi olan Selmi Andak Türkiye’yi uluslararası müzik yarışmalarında birçok defa hem besteci, hem de jüri üyesi olarak temsil etti.

Aralarında 1968’de Atina’da “Apollonia”, 1969 ve 1970’de Bulgaristan’da “Altın Orfe”, 1977’de İsrail Tel-Aviv’de Bahar Festivali, 1983 Şili’de Vina Del Mar, 1984 Amerika’da Los Angeles Dünya Şarkı Festivali gibi yarışmalarda üçüncülük ve dördüncülük ödülleri ve 1985 İtalya’da Medifest yarışmasında ilk kez Türkiye’ye “Pop Müzik” alanında birincilik ödülü de bulunan besteci, 1990 yılında Altın Orfe’de Balkan Ödülü aldı. 1989’da Amerika’da Nashville’de yapılan IMOF89 (Dünya Yarışmaları Büyük Ödülleri) etkinliğinde Türkiye’yi jüri olarak ve “Güneş Bir Kere Doğdu” bestesiyle temsil etti. Selmi Andak 1975 yılından itibaren TRT Eurovision finallerine de katıldı.

Selmi Andak’a son olarak geçen ay düzenlenen ve Uluslararası Festivaller Federasyonu FIDOF ile Dünya Festivaller ve Sanatçılar Birliği WAFA tarafından desteklenen “Uluslararası İstanbul Şarkıları Yarışması”nda “Yaşam Boyu Sanat Ödülü” verilmişti.

Kızı, balerin Gülen Andak’ın da dediği gibi, 800 beste, 50 yıldan fazla yazı hayatıyla müziğe ve yazarlığa adanmış hayatında hastane yatağında bile kafasında notalarla uğraşıyor, beste yapıyor ve müzikle yaşıyordu.

Selmi Andak’ın cenazesi 17 Temmuz 2010 Cumartesi günü öğle namazının ardından Teşvikiye Camisi'nden alınarak Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
 

 

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Andak için taziye mesajları


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler