ABD'deki şirketler zararda

Amerika'daki dev şirketlerden zarar haberleri gelmeye devam ediyor. ABD'li Citigroup ve Bank of America'nın satın aldığı yatırım bankası Merrill Lynch 3. çeyrekte zarar ettiğini açıkladı. Hükümetin yardım paketinden yararlanacak bir diğer banka olan Bank of New York Mellon ise 3. çeyrek karının yüzde 53 düştüğünü bildirdi. ABD'de yaşanan sıkıntılarla ilgili Hazine Bakanı Henry Paulson açıklamalrad bulunudu.

Yayınlanma: 16.10.2008 - 13:39
Abone Ol google-news

ABD'li Citigroup, kredi kaynaklı yanlış adımlar nedeniyle 3. çeyrekte zarar etti. Geçen yıl 3. çeyrekte 2,2 milyar dolar (hisse başına 44 sent) kar eden bankanın, bu yıl aynı dönemde, 2,8 milyar dolar (hisse başına 60 sent) zarar ettiği bildirildi.

Citigroup, yatırımlarından 4,4 milyar dolar sildiğini, 4,9 milyar dolar kredi kaybı olduğunu ve 3,9 milyar dolarlık ise borç yazdığını bildirdi. Citigroup, hükümetin yardım paketinden 25 milyar dolar alacak bankalar arasında yer alıyor.

 

Merrill Lynch

Bank of America'nın satın aldığı yatırım bankası Merrill Lynch & Co da 3. çeyrekte 5,2 milyar dolar (hisse başına 5,58 dolar) zarar ettiğini açıkladı.

Banka, geçen yıl aynı dönemde 2,2 milyar dolar (hisse başına 2,82 dolar) zarar açıklamıştı. Merrill Lynch, 3,8 milyar dolarlık varlık sildiğini ve kayıp yaşadığını kaydetti.
Daha önce banka 2,6 milyar dolarlık varlık silmişti.

Hükümet banka için yardım paketinden 10 milyar dolar ayırdı.

 

Bank of New york Mellon

Hükümetin yardım paketinden yararlanacak bir diğer banka olan Bank of New York Mellon ise 3. çeyrek karının yüzde 53 düştüğünü bildirdi.

Temmuz-Eylül döneminde 303 milyon (hisse başına 26 sent) kar ettiğini açıklayan BNY Mellon, geçen yıl aynı dönemde 642 milyon dolar (hisse başına 56 sent) kar elde etmişti.
Bir defaya mahsus borçlar dışarıda tutulduğunda ise bankanın karı 908 milyon (hisse başına 79 sent), geliri ise 3,63 milyar dolar oldu.


ABD Hazine Bakanı'nın açıklamları

Tüm bu gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulunan,  ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, ekonominin zorlu bir süreçle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Paulson televizyonlarda yaptığı açıklamada, Bush yönetiminin krizi sona erdirmek için doğru yolda gittiğini, kurtarma planının kredi krizinin reel ekonomiye etkisini yumuşatmaya yardımcı olacağından emin olduğunu belirtti.

Krize yol açan düzenlemelerdeki ve piyasa disiplinindeki hatalardan üzüntü duyduğunu belirten Paulson, ''son 70 yıldaki en büyük finansal krize yol açan hatalardan gurur duymuyorum'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler