Zorunlu Deprem Sigortası

Türk halkı, 17 Ağustos'ta yaşadığı büyük deprem felaketine rağmen, Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmaktan kaçınıyor. DASK Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, Türkiye'de Zorunlu Deprem Sigortası bilincinin yeterince oluşmadığını belirterek,"ZDS'li konut sayısı şu anda 2 milyon 800 bin adede ulaştı, fakat Türkiye'de ZDS kapsamına giren konut sayısının yaklaşık 13 milyon olduğu tahmin ediliyor." dedi

Yayınlanma: 16.10.2008 - 16:52
Abone Ol google-news

DASK Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, Türkiye’de Zorunlu Deprem Sigortası bilincinin yeterince oluşmadığını belirterek, “ZDS’li konut sayısı şu anda 2 milyon 800 bin adede ulaştı, ancak Türkiye’de ZDS kapsamına giren konut sayısının yaklaşık 13 milyon olduğu tahmin edildiğinde, arzu ettiğimiz hedefin altında kaldığımızı görüyoruz” dedi. 2008 yılı hedeflerinin 3 milyon 400 bin olduğunu ifade eden Serdar, 2010 yılı için 5 milyon konutu sigortalı yapmayı hedeflediklerini belirtti. Serdar uzun vadeli planlarının, tüm Türkiye’yi sigortalı yapmak olduğunu söyledi. DASK’ın başlattığı yeni reklam kampanyasının tanıtımı için düzenlenen toplantıda konuşan DASK Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, Türkiye’de Zourunlu Deprem Sigortası konusunda yeterince bilinçlenilmediğini vurgulayarak, “DASK, kurulduğu 2000 tarihinden itibaren toplam 218 depremde yüzde 97’si kısmi hasarlar olmak üzere 10 bin 274 konuta 19.5 milyon YTL hasar ödemesinde bulundu, ancak bu rakamları yeterli görmüyoruz” şeklinde konuştu. Gelişme kaydedilecek bir potansiyelin olduğunu ifade eden Serdar, “DASK olarak, Türkiye’deki güvence altına alınan konut sayısını artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve sürdüreceğiz” dedi. Sigortanın sadece maddi kayıplar için güvence sağlamakla kalmadığına dikkat çeken Serdar, konutların büyük kısmının sigortalanması ile gelecekte olabilecek büyük depremler nedeniyle konulması muhtemel sürpriz vergilerin de bugünden önüne geçilebileceğini kaydetti. “ZDS’ye sahip bir binanın deprem nedeniyle hasar görmesi sonucu meydana gelen maddi zarar, DASK tarafından tam ve hızlı bir şekilde karşılanıyor” diyen Serdar, kaybedilecek zamanın olmadığını, depremin ne zaman geleceğinin bilinmediğini söyledi.

 

En fazla poliçe üretimi yüzde 47ile Marmara'da

Zorunlu Deprem Sigortası’nın ucuz bir sigorta olduğuna değinen İdris Serdar, 100 metrekare ev için günlük 32 YKr prim ücreti olduğunu ifade etti. Türkiye’deki poliçe sahipliğini istatistiksel verilerle açıklayan Serdar, poliçe üretiminde Marmara Bölgesi’nin yüzde 47’lik oranla birinci, İç Anadolu’nun yüzde 19’luk oranla ikinci sırada olduğunu söyledi. Sigortalı konut oranında da yüzde 30 ile Marmara’nın birinci olduğunu belirten Serdar, yüzde 24’le İç Anadolu’nun ikinci olduğunu ifade etti.

 

Türkiye'nin yüzde 80'i ZDS yaptırmadı

Eureko Genel Müdürü Okan Utkueri ise konuşmasında Zorunlu Deprem Sigortası primlerinin uygun fiyatlarda olduğunu belirterek, Türkiye’nin yüzde 80’inin ZDS yaptırmadığına dikkat çekti. Bu yüzde 80’lik kesimin olası deprem anında oluşacak hasarın maliyetini kendilerinin ödeyeceğini ifade eden Utkueri, “Türkiye, çok ciddi bir deprem riski altında bulunuyor. Konut sahiplerinin elinde ZDS poliçesi olduğu sürece, maddi yönden güvence altındalar” diye konuştu.

 

Reklam kampanyası ZDS bilincini arttırmayı hedefliyor

DASK, Türkiye’de sigortalılık bilincinin gelişmesi çerçevesinde yeni bir reklam filmi kampanyası başlatıyor. Zorunlu deprem sigortası yaptırılmayan her anın risk taşıdığı mizahi bir dille vurgulandığı reklam filmiyle sigorta bilincinin artırılması hedefleniyor. Yarından itibaren yayınlanmaya başlayacak reklam kampanyası hakkında değerlendirme yapan Eureko Genel Müdürü Okan Utkueri, Türkiye’deki güvence altında olmayan konut sayısının fazlalığına dikkat çekerken, kampanyayla poliçe satışlarını hızlandırmayı hedeflediklerini belirtti. Kampanyanın hedef kitlesinin ZDS’siz konut sahipleri ve yeni konut alanlar olduğunu kaydeden Utkueri, DASK’ın sadece Zorunlu Deprem Sigortası teminatı sunmak üzere kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir kurum olduğunu vurguladı. Utkueri, DASK’ın reklam kampanyasının ‘Sallanmayın’ başlıklı gazete ilanının, 15. Goldendrum Yarışmasında, basın dalında büyük ödül aldığını sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon