'Öndeş mal varlığını açıklasın'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Namık Öndeş'in, iş adamı Mehmet Karasu'dan para aldığı iddialarına ilişkin, ''Sayın Başkan (Öndeş) öncelikle mal varlığını açıklamalı. İkinci olarak, son 5 yılda Mehmet Karasu'nun gönderdiği banka dekontlarını açıklasın'' dedi.

Yayınlanma: 16.10.2008 - 16:08
Abone Ol google-news

Partisinin İzmir İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenleyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, bütün zorluklara rağmen AKP'nin ''gerçek'' yüzünü göstermek için olağanüstü çaba harcadıklarını belirtti.

Kılıçdaroğlu, ''AKP devleti yaratma çabalarını kamuoyuna göstermek görevimizdir. AKP, yolsuzluk batağındadır. Sadece hükümet değil, yerel yönetimler de yolsuzluklara karışmıştır. AKP, rant dağıtan konumdadır. Artık ak değildir'' diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu, rüşvet karşılığı Silivri'deki bir arsanın imara açılması için AKP Sakarya Milletvekili Şaban Dişli ile bir belge imzaladığı iddia edilen Mehmet Karasu'nun, Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Namık Öndeş'e 80 bin YTL gönderdiğine ilişkin banka dekontunu, dün kamuoyuna açıkladığını hatırlattı.

Bunun üzerine Öndeş'in bir açıklama yaparak, Karasu'nun çok iyi bir insan olduğunu, yoksullara dağıtmak üzere bu parayı gönderdiğini söylediğini aktaran Kılıçdaroğlu, ''Öndeş, bir kamu görevlisidir. Karasu bir iş adamı. Ne zamandan beri kamu görevlileri iş adamlarının taşeron görevini görüyor?'' diye sordu.

Kılıçdaroğlu, ''Sayın başkan öncelikle mal varlığını açıklamalı. İkinci olarak son 5 yılda Mehmet Karasu'nun gönderdiği banka dekontlarını açıklasın'' ifadelerini kullandı.

 

Enerji Bakanı'na ilişkin iddialar

Kemal Kılıçdaroğlu ayrıca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e, dün, ''17 Aralık 2007'de, İstanbul WOW Otel'de, İsrail Enerji Bakanı ile bir araya geldiniz mi? Geldinizse konu neydi? Oteldeki yemek masraflarını hangi grup karşıladı?'' diye sorduğunu hatırlatarak, bakandan herhangi bir yanıtın gelmediğini söyledi.

''Siz TC'nin bakanı mısınız?, yoksa bir grubun mu?'' diye soran Kılıçdaroğlu, AKP iktidarında yolsuzlukların en fazla yapıldığı bakanlığın, Enerji Bakanlığı olduğunu öne sürdü.

CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu, BOTAŞ'ta, neredeyse hiç bir bürokratın görevinde kalmadığını, buna rağmen Bakan Güler'in bakanlık koltuğunda oturduğunu ifade ederek, ''Bakan kendini aklamak istiyorsa bu sorulara yanıt vermelidir'' dedi.

 

'İstanbul yolsuzluklar başkenti olmuştur'

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, yolsuzluğa adının karıştığını söylediği yerel yönetimler arasında, İzmir'deki AKP'li belediyelerin de bulunup bulunmadığının sorulması üzerine, şu karşılığı verdi:

''Bize her gün yolsuzluk dosyaları geliyor. Bunları önce doğrulatıyoruz. Şaban Dişli olayında altı ay araştırdık. Silivri Belediyesi olayında bir ay doğruluğunu araştırdık. Bu konuda kurduğumuz araştırma komisyonumuzun incelemesini tamamladığı dosyaları açıklıyoruz. Bunların içinde İzmir de olabilir.''

Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'deki yolsuzluk iddialarını seçimlere kadar açıklayıp açıklamayacağına ilişkin bir soruya ise ''Her yerde açıklayacağı'' yanıtını verdi.
AKP'li belediyelerin, bütçelerine göre yolsuzluk yaptığını ileri süren Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
''İstanbul Büyükşehir Belediyesi olağanüstü yolsuzlukların yapıldığı bir belediyedir. Şaban Dişli olayı konuşulurken, Kadir Topbaş'a, (Dünyanın neresinde bir belediye başkanı 48 saat içinde bir iş adamına 11 trilyonluk (11 milyon YTL) rant sağlar?) diye sormuştum. Bir tarafta bir iş adamına 11 trilyonluk rant sağlayacaksınız, öbür tarafta varoşlardaki yoksul insanlara iki kilo mercimek vereceksiniz. O rant da varoşlardaki yoksul insanımızın cebinden çıkıyor. İstanbul artık bir yolsuzluklar başkenti olmuştur. Kadir Topbaş'ın ihalelerinin çoğu, Kamu İhale Kurumu'ndan dönmektedir.''

CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu, yerel seçimlerde Silivri Belediye Başkanı'nın tekrar seçilmesi durumunda, düşüncelerinin ne olacağı sorusuna, ''Silivrililer hala (biz bu belediye başkanını başımızda görmek istiyoruz) diyorlarsa, evlerine kilit asmasınlar. Çünkü orada evlerini soyacak başkanlar vardır'' diye yanıt verdi.

Çankaya Belediyesi'ne ilişkin ortaya atılan iddiaların ardından parti olarak hemen bir komisyon kurduklarını ve iddiaları araştırdıklarını anlatan Kılıçdaroğlu, ''Silivri ve İstanbul belediyeleri için AKP bir şey yaptı mı? Savcılar harekete geçti mi? Hayır'' dedi.

 

'AKP hayali ihracatçıları da bir kenara bırakmalıdır'

Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'nin iki numaralı isminin, hayali ihracattan mahkum olmuş bir kişi olduğunu öne sürerek, ''Danıştay kararı alnındadır, yakasındadır. Hayali ihracattan mahkum olan bir şirketin yöneticilerinden biri, nasıl oluyor da adında 'ak' bulunan bir partinin iki numaralı adamı oluyor?'' diye konuştu.

AKP'de, hayali ihracattan yargılanan bir başka ismin milletvekili Ali Bayramoğlu olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, ''Bayramoğlu, sadece hayali ihracat yapmıyor, devletin gümrüklerinin yapması gereken bir görevi, kendi adamlarını gönderip yaptırıyor. Yani sahtekarlığı iki kere yapıyor'' şeklinde konuştu. Kemal Kılıçdaroğlu, bu sözleri nedeniyle Bayramoğlu'nun, kendisi hakkında dava açmasını beklediğini de söyledi. Kılıçdaroğlu, ''AKP Şaban Dişli'yi bir kenara bıraktığı gibi hayali ihracatçıları da kenara bırakmalıdır'' ifadesini kullandı.

Son dönemde yaptığı açıklamalar nedeniyle, ailesine yönelik baskı iddialarının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, ''TC'nin bütün kurumları beni araştırıyor. Araştırsınlar. Boğazımdan aşağıya haram geçmediyse hiçbir şeyden korkmam'' diye konuştu.

Partisinin, Murat Karayalçın'ın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı konusunda yaptığı görüşmelerin hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, ''Biz sayın Karayalçın ile CHP arasındaki gelişmeleri olumlu buluyoruz. Umarız olumlu yansır ve bir AKP batağı olan Ankara, Melih Gökçek'ten kurtulur'' dedi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile ilgili dosyaları da önümüzdeki günlerde gündeme getireceklerini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler