'Özel hayatı ihlal' davası

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, görevden aldığı eski istihbarat servisi başkanı Yves Bertrand aleyhine dava açtı. Avukat Thierry Herzog, dava gerekçesini, "özel hayatı ihlal ve asılsız suçlamalar'' olarak açıkladı. Eski istihbarat şefinin evinde, polis tarafından bulunan "günlük" siyaset dünyasında bomba etkisi yaratmıştı.

Yayınlanma: 16.10.2008 - 17:33
Abone Ol google-news

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2004 yılında İçişleri Bakanlığı döneminde işine son verdiği eski istihbarat servisi başkanı Yves Bertrand aleyhine açtığı davanın gerekçesi "özel hayatı ihlal ve asılsız suçlamalar" olduğu açıklandı.

Eski gizli servis başkanının bu yıl başında polis tarafından evine yapılan soruşturmada el konulan ve geçen hafta basına sızan günlüğü siyaset dünyasında deprem etkisi yaratmıştı. Yves Bertrand düzenli tuttuğu günlükte, siyasi parti liderlerinin özel hayatlarına ilişkin bilgilerin yer alması, kamu oyunda ciddi yankı uyandırmıştı.

Haftalık Le Point dergisi tarafından ele geçirilen kişisel günlükte, eski iç istihbarat şefinin, Sarkozy dışında eski başbakanlardan Lionel Jospin, eski bakanlardan Charles Pasqua gibi siyasetçilerin de özel hayatı ile ilgili notlar yer alıyor.

12 yıl boyunca iç istihbarat servisinin şefliğini yapan Yves Bertrand'ın notlarına göre Sarkozy, şu anda bakanlık görevi yapan bir siyasetçinin eşi ile dört yıl önce birlikte olmuş. Notlara göre Chirac, yüz gerdirme operasyonu için 2003 yılında Kanada'ya gitmiş. Yine notlara göre, Sarkozy'nin eski eşi Cecilia'ya, gizli servis elemanları, kocasına kendisini aldattığı haberine ulaştırmış.

İddialarla ilgili olarak Le Point dergisinin sorularını yanıtlayan Bertrand, ''günlüğünün resmi bir değeri olmadığını, sadece kendi bilgisi için kullanılan notlardan oluştuğunu'' açıklamıştı.

Notların içinde dişçisi veya kızı ile olan randevuların da bulunduğunu kaydeden Bertrand, etrafta dolaşan dedikoduları ve teyit edilmemiş bilgileri sadece kendi bilgisi için bu notlarda yer aldığını belirterek, ''basında iddia edildiği gibi Sarkoz'yi etkisizleştirmek ve gücünü azaltmak gibi bir çalışma içine kesinlikle girmediğini'' söylemişti.

Bertrand, ''gizli servisin başkanı olarak, olayların daha başında bütün olup bitenden haberdar olmasının son derece doğal olduğunu'' iddia ederek, ''kimsenin özel hayatına girmedim, girdiysem de bu kişileri korumak için bunu yaptım''diye konuşmuştu.

Sarkozy, 2004 yılında içişleri bakanlığı görevine gelince, aynı partiden siyasi rakibi Dominique de Villepin'in yakını olduğu için Betrand'ın görevine son vermişti. Sarkozy, gizli iç istihbarat birimini de geçen aylarda kaldırarak, bu servisin diğer istihbarat servisi ile birleştirilmesini kararlaştırmıştı.

Betrand'ın bürosu, yıl başında Fransız siyasetinde büyük yankı uyandıran ve kamuoyunda ''Clearstream davası'' olarak bilinen dava ilgili soruşturma çerçevesinde aranmıştı.
Söz konusu skandal, ismini açıklamayan bir kişinin, savcılığa 2004 yılında gönderdiği ihbar mektubunda, ''sağ ve sol partilerden önemli siyasetçilerin yurt dışında gizli banka hesapları bulunduğunu'' iddia etmesiyle başlamıştı.

İhbarda, ''Bu hesaplardaki paraların, Fransa'nın Tayvan'a 1991 yılında sattığı ve değeri 2,8 milyar doları bulan firkateynler için ödenen komisyonlar olduğu'' ileri sürülmüştü.

Basın, mektubun, 2007 yılındaki cumhurbaşkanı seçimleri öncesinde, merkez sağda eski Başbakan Dominique de Villepin ile yine eski İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy arasındaki ''bir iç hesaplaşma sonucu'' veya ''siyasi entrika amacıyla'' kaleme alınmış olabileceği ihtimali üzerinde durmuştu.

Sarkozy'nin basına yaptığı açıklamalarda, cumhurbaşkanı seçimleri öncesinde ''önünü kesmek amacıyla'' kendi partisinden ve rakip partiden bir grubun ''bu tür bir oyuna girmiş olabileceğini'' ima etmesi, merkez sağda büyük yankı uyandırmıştı.

Villepin, asılsız ihbar mektubundaki iddiaları kullanarak, merkez sağdaki en büyük siyasi rakibi Sarkozy'yi zayıflatmak istemekle suçlanmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler