O madende 28 işçi yaşamını yitirdi

Zonguldak'ta, 17 Mayıs'ta meydana gelen ve 28 işçinin hayatını kaybettiği, 2 işçiye de ulaşılamayan TTK Karadon Müessese Müdürlüğü ocağını, patlamanın ardından ilk kez AA ekibi görüntüledi.

Yayınlanma: 16.07.2010 - 09:47
Abone Ol google-news

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Şimşek ve 9 yönetici, patlamanın meydana geldiği Karadon Müessese Müdürlüğü ocağına inmeden önce, madenci kıyafetlerini giydiler ve baret taktılar. Ekibe metan gazı riskine karşı maske kullanımı konusunda eğitim verildi.

 

MADENİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ

 

TTK yetkilileri ve AA ekibi, ''75. Yıl Gelik Cumhuriyet Kuyusu''ndan saniyede 8 metre yol kat eden asansörler aracılığıyla 670 koduna inerek ''fayton'' olarak tanımlanan vagonlarla yaklaşık 2,5 kilometre yol kat edip 540 koduna ulaştılar.

Ekip, patlamanın meydana geldiği alana ulaştıklarında, yapılan çalışmalara rağmen 17 Mayıstaki facianın izlerinin halen kendisini gösterdiğine şahit oldular. Su birikintilerinin oluşturduğu küçük göletlerin yanı sıra tavan kısmından düşen malzemeler ile taş ve toprak parçalarının hakim olduğu zeminde güçlükle yürüyen ekip, ''demir tahkimatları ile kömür vagonlarının geçtiği eğilen raylar, raydan çıkarak devrilen vagonlar, madencilerin parçalanmış baret ve çizmelerinden'' patlamanın şiddetini ve olay anında yaşananların dehşetini bir kez daha yaşadılar. Kurtarma ekiplerinin indirdiği ceset torbaları ile sedyeler ile madencilere ait gaz maskeleri ve kazmaların da, halen ocakta bulunduğu gözlenebiliyor.

''Gaz izleme sensörünün'' verdiği bilgiler sürekli kontrol edilirken, bu bilgiler yer yüzünde kontrolleri yapan görevliler tarafından ocaktaki kurum yöneticilerine iletildi. Ocak içi havanın durumu ve sistemin çalışma prensipleri de yöneticileri anlatıldı.

Patlamanın şiddetiyle oluşan göçüğün kaldırıldığı, madende ulaşılamayan 2 madencinin düştüğü tahmin edilen kuyuların onarılmasına çalışıldığı bilgisi verildi. Ulaşılamayan madenciler, Dursun Kartal ve Engin Düzcük'ün cenazelerinin kuyuda olup olmadığına bakmak için daha önce indirilen su altı kamerasının bulunduğu kuyuda, işçilerin cesetlerinin eksi 725 kodundaki ızgaranın üzerinde olduğu tahmin ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler