Avrupa borç batağında

Avrupa'nın dev kulüpleri maddi sıkıntılarla boğuşurken Turkcell Süper Lig'de mücadele eden ekiplerimiz milyon Avroluk transfer harcamalarıyla dikkat çekiyor.

Yayınlanma: 18.07.2010 - 11:25
Abone Ol google-news

İspanya, İngiltere ve İtalya başta olmak üzere gelirlerini aşan projelere ve transferlere imza atan birçok takım giderlerini karşılayabilme adına kredi bulmanın yollarını arıyor. Oyuncu maaşlarında da ödeme sıkıntısı çeken çok sayıda kulüp, bir yandan bankaların kapısını aşındırırken bir yandan da yıldızlarını satmaya başladı. Bu halkaya en son eklenen kulüp, 150 milyon Avro’luk kredi başvurusunda bulunan Barcelona olurken Katalan ekibi birçok yıldızını da satmaya hazırlanıyor. Sıcak para girişini sağlamak için Chygrynskiy ve Yaya Toure’yi, toplamda 50 milyon Avro bedelle satan Katalanlar buna karşın Villa ve Adriano transferlerine 53 milyon Avro harcama yaparak gelir-gider dengesini tutturacağa benziyor. Ancak Katalarlar, nakit açığı nedeniyle kredi başvurusunda da bulundu.

Türkiye’de bahar!


Türk kulüpleri ise krizden etkilenmemişçesine milyon Avro’luk transferlere devam ediyor. Naklen yayın ücretlerine yapılan zamma güvenip bonservisli yıldızlara yönlenen Türk takımları için uluslararası denetleme şirketleri, “Gelecekte sıkıntı yaşarlar” yorumu yaptı. Beşiktaş kulüp tarihinin en pahalı transferi Quaresma’ı yaklaşık 20 milyon Avro’ya kadrosuna katarken bir diğer yıldız Guti için ise 5 milyon Avro’yu gözden çıkardı. F.Bahçe Stoch’un bonservisine 9 milyon Avro verirken Arnavut Cana’nın G.Saray’a 3 yıllık maliyeti yaklaşık 14 milyon Avro’yu buldu. Kulüp denetimleri çerçevesinde, ‘3 yıl boyunca zarar eden kulüp, Avrupa kupalarına gidemeyecek’ şartını öne süren UEFA, çok sayıda Süper Lig ekibinin de Avrupa maceralarının tehlikede olduğu gözler önüne serdi. F.Bahçe, G.Saray, Beşiktaş ve Trabzon’un toplam borçlarının 1 milyar TL’ye yaklaşmış olması da en büyük tehlike olarak gözlemlenirken bu rakamın 1.5 milyar TL’ye ulaşması halinde Türk takımları, Avrupa kupalarında boy gösteremeyecek.


Roma bankaya devredildi


İtalya’nın köklü kulüplerinden Roma’yı 17 yıldır elinde tutan Sensi ailesi, içine girdiği mali çıkmaz sonrası kulübü borçlu olduğu Unicredit Roma Bankası’na devretmek zorunda kaldı. Yaklaşık 325 milyon Avro’luk borcun altından kalkamayan ve Roma kulübünün bütün hisselerini elinde bulunduran Sensi ailesi, çıkan taliplerden en cazip teklifi vereni seçmeye çalışıyor. Özellikle ünlü yatırımcı George Soros ve Emirates Grup’un kulübe talip olduğu belirtildi. Satış işleminin zaman alacağını düşünen Sensi ailesi, şirket bünyesinde bulunan bazı gayrimenkulleri de bankaya vermek zorunda kaldı. Unicredit’in CEO Yardımcısı Paolo Fiorentino, yaptığı açıklamada, şirket ve banka arasında imzalanan anlaşma gereği bir alıcı bulunana kadar Rosella Sensi’nin Roma başkanlığını sürdürmesine karar verildiğini söyledi.


ADA ve İspanya başı çekiyor

Futbolun her geçen gün, daha da endüstriyel bir boyut kazanması sonucu bu sektörde dönen para miktarı, milyar Avro’lara ulaştı. Yapılan araştırmalara göre Avrupa futbolu yıllık 14.6 milyar Avro’luk bir hacime ulaşırken yüksek gelirlerine güvenen bir çok kulüpte oyuncu maaşları ve transferlere ödenen miktarlarda artış meydana geldi. Deloitte analiz firmasının araştırmalarına göre Avrupa kulüplerinin 2007-08 sezonunda toplam borçları, gelirleri toplamından yaklaşık 280 milyon Avro fazlayken; bu tutar 2008-09 sezonunda tam yüzde 220 artarak 898 milyon Avro’ya yükselmiş durumda. Bu bilanço dahilinde açıkça görülüyor ki; gelirler giderlerden daha az artış göstererek kulüplerin borç batağına girmesine neden oldu. İngiliz Premier Lig’in yıllık finansman açığı yaklaşık 4 milyar Avro civarındayken; bu tutar İspanya La Liga’da 3.5; İtalya Serie A’da ise 1.2 milyar Avro düzeyine yükseldi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler