Economist: Kürtler, Türk hükümeti için büyük sorun

The Economist, "Kürtler, Türk hükümeti için büyük bir sorun olmayı sürüyor" ifadesini kullandığı yazıda, "Son PKK saldırı dalgası, AKP'yi mahcup etti ve ordunun yeterliliği konusunda yeni soru işaretlerini yarattı" diye görüş belirtti. Dergiye konuşan Dışişleri Bakanı Babacan da "Hala PKK ile işbirliğinin yapıldığını görüyoruz, AB ülkelerinde para topluyorlar ve birçok PKK'li terörist Avrupa'da yaşıyor"dedi.

Yayınlanma: 17.10.2008 - 08:14
Abone Ol google-news

İngiliz The Economist dergisi, Kürtlerin Türk hükümeti için büyük bir sorun oluşturmaya devam ettiğini yazdı. Dergi yazısında, “Son PKK saldırı dalgası, iktidardaki AKP'yi mahcup etti ve ordunun yeterliliği konusunda yeni soru işaretlerini yarattı” diye görüş bildirdi.

Haftalık The Economist dergisi son sayısında yer verdiği “Türkiye ile Kürtler” başlıklı haber analizinde “Artan şiddet, Türkiye’nin Kürtlerine yönelik tavrına ilişkin yeni soru işaretleri yaratıyor” görüşünü dile getirdi. Doğu’da “On yıllarca süren baskı ve yoksulluk, bağımsızlık için şiddet kampanyasını lanse ettiği 1984 yılından bu yana PKK’ye sürekli bir üye akımını sağladı” yorumunu da yapıldı.

Çatışmalarda şimdiye kadar çoğu Kürt 44 bin kişinin öldüğünü, Türk hükümetinin de 300 milyar dolar harcadığını söylediğini kaydeden dergi, sürdürülen mücadelenin sonuçlarının karışık olduğunu, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 1999 yılında yakalandığını ancak şiddetin devam ettiğini belirtti. İngiliz dergi, Türk parlamentosunun sınır ötesi operasyonlarına izin veren tezkereyi uzattığına, Türk uçaklarının Kuzey Irak’ta operasyon yaptığına da dikkat çekti. Aktütün saldırısına ilişkin Türk basınında yayınlanan sızdırılmış belgelere de vurgu yapan The Economist, AKP hükümetinin, Kürtçe tv kanalı gibi Güneydoğu’ya yönelik olarak attığı bazı adımlara işaret ederek, bu yaklaşımın AKP’nin 2007 seçimlerinde DTP’yi geri bırakmasına katkıda bulunduğunu ancak önlemlerin çoğunun oy sağlamaya yönelik gibi bir izlenim yarattığını öne sürdü.

 

"AKP'ye destek azaldı"

The Economist, Güneydoğu’da AKP’ye desteğin hükümetin sınır ötesi operasyonlarının yeniden başlanmasına yönelik baskıları “boyun eğmesi”nden sonra azaldığını savunurken, bölgedeki insan hakları ihlali iddialarına da yer verdi.

 

"DTP yasaklanırsa popülaritesi artabilir"

Bir oy farklı ile Anayasa Mahkemesi'nden kapatılmaktan kurtulan AKP liderlerinin, DTP hakkındaki benzer davaya ilişkin olarak “bir tek kelime söylemediği”ni kaydeden dergi, DTP milletvekillerinin Öcalan’ın cezaevi koşullarının iyileştirilmesini sağlamak için “çok zaman harcadıkları”nı belirtikten sonra, birçoğunun, TBMM’ye aday olması için “PKK tarafından seçildiği”ni öne sürdü. Buna karşın savcılığın, DTP ile ilgili argümanlarının çoğunun, eylemlere değil, açıklamalara dayandığı görüşünü savunan dergi, “Ayrıca, bir yasaklama, DTP’nin popülaritesini artırabilir” diye yazdı.

 

Babacan'ın açıklamaları

Yazıda, ayrıca Türkiye’nin PKK ile olan sorunların bazılarından Batı’yı sorumlu tuttuğu belirtilirken The Economist ile söyleşi yapan Dışişleri Bakanı Ali Babacan’nın “Hala PKK ile işbirliğinin yapıldığını görüyoruz, AB ülkelerinde para topluyorlar ve birçok PKK’lı terörist Avrupa’da yaşıyor” dedi.

 

"Askeri çözüm, çözüm değil"

Buna karşın dergi, Türkiye’nin Iraklı Kürtler ile dostluk kurmaya çalıştığına ilişkin “umut verici bazı işaretler”in bulunduğunu kaydederek Türk heyetinin Bağdat’ta Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile yaptığı görüşmeye dikkat çekti. Bu gelişmenin “Türkiye’nin, şiddete karışmayan PKK savaşçıları için bir af düşünmekte olduğu spekülasyonuna yol açtığı”nı belirten The Economist, “Kış soğuğu hissedilmeye başlarken bazıları için teşvik oluşturabilir. Ve Sayın Babacan'ın kabul ettiği gibi, ‘askeri bir çözüm, çözüm değil', diye yazdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler