UNFPA, dini liderleri İstanbul'da buluşturacak

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), anne ölümleri, HIV-AIDS ve yoksulluk konularında "Global İnanç Temelli Topluluklar Ağı" oluşturmak amacıyla 75'ten fazla dini lider ile Hindu, Budist, Sih, Yahudi, Hıristiyan ve Müslüman toplulukların temsilcilerini biraraya getiriyor.

Yayınlanma: 17.10.2008 - 09:02
Abone Ol google-news

"Global İnanç Temelli Topluluklar Ağı" kurmayı hedefleyen Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), bu amaçla Hindu, Budist, Sih, Yahudi, Hıristiyan ve Müslüman liderleri 20-21 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da düzenleyeceği Global İnanç Temelli Forum’da biraraya getirecek.

Global Forum toplantılarında HIV-AIDS, Üreme Sağlığı, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Kadına Yönelik Şiddet, Anne Ölümlerinin Azaltılması, Kadının Güçlendirilmesi gibi konular ele alınacak. UNFPA tarafından inanç temelli topluluklar arasında işbirliğini geliştirmek üzere planlanan Global Forum için 2006 yılından beri çalışmalar yapıldığını ifade eden Birleşmiş Milletler yetkilileri ilk kez düzenlenecek olan bu foruma ev sahipliği için İstanbul’un seçildiğini ve bu girişimin BM Genel Sekreteri Ban-Ki Moon tarafından bizzat desteklendiğini kaydettiler.

Birleşmiş Milletler'in diğer ögütlerinin de katılımı ve desteğiyle daha önce benzeri bölgesel toplantılara öncülük eden UNFPA, İstanbul’daki Global Forum’a hazırlık olarak Aralık 2007 tarihinden bu yana bir dizi bölgesel toplantılar düzenledi. Bu toplantıların Afrika ayağı Güney Afrika’nın Durban, Asya/Pasifik ayağı Malezya’nın Kuala Lumpur, Arap Ülkeleri ayağı Mısır/ Kahire ve Latin Amerika-Karayipler ayağı da geçen ay Arjantin/ Buenos Aires’te gerçekleştirildi. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-UNFPA İcra Direktörü Thoraya Ahmed Obaid, konuyla ilgili çabaların 100den fazla ülkede 400 ortakla birlikte yürütüldüğünü belirterek “UNFPA Binyıl Kalkınma Hedeflerinde (MDG) belirlenen sosyal ve kültürel ortamın gerçekleştirilmesine destek vermeyi kendisine hedef olarak koymuştur. Bu nedenle, biz UNFPA olarak, HIV-AIDS, Üreme Sağlığı, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Kadına Yönelik Şiddet, Anne Ölümlerinin Azaltılması, Kadının Güçlendirilmesi gibi konularda İnanç Temelli Topluluklarla işbirliğimizi geliştirmeyi planlıyoruz. Bunun, 15 yıl önce Kahire’de kabul edilen Uluslararası Nüfus ve Kalkınma Konferansı Eylem Planı’nın en can alıcı noktası olduğuna dikkatinizi çekerim” dedi.

UNFPA tarafından düzenlenen ve 75 farklı kurumu biraraya getirecek olan Global İnanç Temelli Topluluklar Toplantısı’nın açılış töreni, 20 Ekim 2008 Pazartesi günü, İstanbul Hilton Convention Center’da saat 10:00’da yapılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler