Fransa iki yeni başlığı açacak

AB müzakerelerinde iki yeni başlığın, Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin Türkiye’nin AB üyeliği karşıtlığına rağmen, Fransa’nın dönem başkanlığı sona ermeden Aralık ayının ilk yarısında açılmasının kesinleştiği bildiriliyor.

Yayınlanma: 17.10.2008 - 09:03
Abone Ol google-news

AB müzakerelerinde iki yeni başlığın, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Türkiye’nin üyeliği karşıtlığına rağmen Fransa’nın dönem başkanlığı sona ermeden Aralık ayının ilk yarısında açılmasının kesinleştiği öğrenildi. Ankara'daki AB diplomatları, Fransa’nın dönem başkanlığı sona ermeden iki başlığın daha açılmasının kesinleştiğini kaydetti. Böylece, Sarkozy’nin olumsuz yaklaşımına karşın, Fransa'nın da, AB’nin son dönemde sergilediği, her dönem başkanlığında iki fasıl açma tavrını sürdüreceği ifade ediliyor.

Fransa’nın dönem başkanlığı, 31 Aralık’ta sona erecek. 11-12 Aralık günlerinde gerçekleşecek olan AB zirvesi öncesi 8-9 Aralık tarihlerinde zirvenin hazırlıkları yapmak üzere dışişleri bakanları düzeyindeki Genel İşler Konseyi toplantısı yapılacak. Genel İşler Konseyi toplantısının sona ereceği 9 Aralık’ta Türkiye ile AB arasında hükümetlerarası konferansın düzenlenmesi ve iki yeni fasıl açılması bekleniyor. Geçen Haziran ayında Slovenya dönem başkanlığı sona ermeden düzenlenen hükümetlerarası konferansta “Şirketler Hukuku” ve “Fikri Mülkiyet Hukuku” olmak üzere, iki yeni başlık açılmıştı. Söz konusu konferansın da, iki günlük Genel İşler Konseyi toplantısı bitiminde 17 Haziran’da düzenlendiği anımsatılıyor.

Bu arada, Ankara, bir düzine başlığın teknik olarak müzakereye hazır olduğuna dikkat çekerek her dönem başkanlığının sadece iki başlık açılmasının "gelenek" haline getirilmesine karşı çıkıyor ancak AB’de ağır basan bu yaklaşımın bu dönem başkanlığında da değişmeyeceği ifade ediliyor. Buna rağmen, Ankara’daki AB diplomatları, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olduğunu sık sık tekrarlasa da Fransa’nın dönem başkanlığı sırasında da iki başlığın açılacak olmasını, “Sarkozy’nin, Türkiye’nin önemi ve ağırlığını hissetmesinin bir sonucu” olarak yorumluyor. Fransa, 1 Temmuz’da dönem başkanlığını üstlenmeden önce Türk hükümetiyle yapılan çeşitli temaslarda başkanlığı sırasında Türkiye’ye ilişkin olarak “objektif, tarafsız ve dengeli” olacağı sözünü vermişti.

Ekim 2005’de resmen start verilen, Türkiye’nin AB müzakere sürecinde şimdiye kadar 8 fasıl açıldı ancak bunlardan sadece birinde müzakereler kapatılabildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon