'3 maymun' 3 yerde ödül arıyor

61. Uluslararası Cannes Film Festivali'nde ''En İyi Yönetmen Ödülü''nü kazanan Nuri Bilge Ceylan'ın ''3 Maymun'' filmi, 45. Antalya Altın Portakal Film Festivali, Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması ile 4. Uluslararası Avrasya Film Festivali Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nda ayrı ayrı ödül arıyor.

Yayınlanma: 17.10.2008 - 09:41
Abone Ol google-news

45. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde seyircinin en çok ilgi gösterdiği filmin yönetmeni Nuri Bilge Ceylan ile senarist eşi Ebru Ceylan, başrol oyuncuları Hatice Aslan, Yavuz Bingöl, Ahmet Rıfat Şungar ve Ercan Kesal basın mensupları ve izleyicilerle düzenlenen söyleşide buluştular.

Küçük zaafların büyük yalanlara dönüşerek parçaladığı bir ailenin gerçeği örtbas ederek her şeye rağmen bir arada kalma çabasıyla bir anlamda ''3 Maymun''u oynamasının öyküsünün anlatıldığı filmin yönetmeni Nuri Bilge Ceylan, kendisi için film çevirmenin en analitik tarafının kurgu olduğunu söyledi.

Filmin kurgusunun 2,5 ay, senaryosunun 3,5 ay, çekimlerinin ise 2,5 ay sürdüğünü anlatan Ceylan, filmi seyrederken ''dışarıdan birinin gözüyle objektif olmak için dua ettiğini ancak bunu başaramadığını'' kaydetti.

Fotoğrafçı yanının sinemada kendisine cesaret verdiğini belirten Ceylan, buna karşın sinemayı fotoğraf boyutunda düşünmediğini söyledi. Ceylan, ''Ben fotoğraf çekerken düşünmem. Görürüm ve çekerim ama sinema öyle değil. Düşünmek zorundasınız çünkü sette sizi bekleyen 20-30 kişi var'' dedi.

 

Güç ve iktidar zaafı

Filmin 1 milyon 500 bin Avro'ya mal olduğunu anlatan Ceylan, ''Benim için bütçenin önemi yok. Bir filmin kalitesi bütçeyle alakalı değil. Eskiden çok ucuz film çekerdim ama ona göre muamele oluyordu'' diye konuştu.

Filmdeki kadın karakterle ilgili bir soru üzerine Ceylan, aşkın, akıl dışı bir boyutu olduğunu, akıllı insanların bile aşık olduklarında yerlere kapanabildiklerini belirtti. Kadın karakterin, filmdeki politikacının iktidarından etkilendiğini dile getiren Ceylan, ''İnsanların güce ve iktidara karşı zaafı vardır. Çünkü hepimiz güçsüzüz'' dedi.

 

Gerçek ilgi görmez

''Gerçeklerden söz eden filmler ilgi görmez. Bu tip, izleyiciden gerçekle yüzleşmek gibi çok şey talep eden, yavaş filmler izleyici çekmez'' diyen Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sadece Türkiye'de değil dünyanın her yerinde bu tarz filmler geniş kitlelere ulaşamaz. İnsan, savunma sistemiyle korunan bir varlıktır. Gerçek, rahatsız edicidir. Bu, insanın acıktığında ihtiyaç duyacağı sinema türüdür. Doğal karşılanması gereken bir realite. Ben bu tartışmaları gereksiz görüyorum.''

 

Yönetmenle ilgili düşünceler

Senarist Ebru Ceylan, ''Nuri Bilge sinemasını sevmek için birçok neden var. İyi oyuncu yönetimi, iyi mizansen, iyi senaryo ve özgünlük bir yönetmeni iyi yapar'' dedi.

Tiyatro sanatçısı Hatice Aslan, ilk kez bir filmde rol aldığını belirterek, fotoğrafları gibi engin, ne istediğini bilen bir yönetmenle çalışmanın çok güzel, eğlenceli ve keyifli olduğunu vurguladı. Aslan, aldığı tiyatro eğitimi nedeniyle, filmde oynarken zorlandığını söyledi.

Yavuz Bingöl de, çekimler sırasında havanın çok sıcak olduğunu ve bu nedenle zorlandığını anlattı. Bingöl, ''Nuri hocadan çok şey öğrendim. Yolu açık olsun'' diye konuştu.

Ercan Kesal, filmde oynamaktan çok Nuri Bilge Ceylan'ın dostluğunun kendisini mutlu ettiğini kaydetti. Kesal, ''Bilge çok iyi bir öğreticidir, hocadır. Bir hayat adamıdır, sıkı bir entelektüeldir. Benim için şans'' dedi.

Ahmet Rıfat Şungar da, okulda mezun olduktan sonra ilk film deneyimi olduğunu belirterek, bu kadar güven ortamında oyunculuk yapmanın çok iyi olduğunu bildirdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler