'AKP'ye dünyayı dar ederim'

AKP hükümeti Tük Ceza Yasası ve Medeni Kanunda değişiklikler öngören yasa tasarısına ilişkin tepkiler sürüyor. CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman tepkisini "AKP'ye tavsiyem bu yasa tasarısını hiçbir şekilde TBMM'ye getirmemesidir. Aksi takdirde onlara dünyayı dar ederim" şeklinde gösterirken; DSP Genel Başkan Yardımcısı Melda Bayer ''Bu haddini aşan bir şeydir. Adalet Bakanı'nın, bu taslağı hemen gündemden çıkarması gerekir'' dedi.

Yayınlanma: 17.10.2008 - 09:45
Abone Ol google-news

Adalet Bakanlığı'nda, evlenme yaşını 14'e indiren, tecavüzcüyle evlenme durumunda cezanın ortadan kalkmasını sağlayan ve tecavüzde şikayet yaşını 14'e indiren yasa değişiklikleri için hazırlık yapıldığı iddialarına ilk tepki CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman’dan geldi. Arıtman, “AKP hükümeti Tük Ceza Yasası ve Medeni Kanunda değişiklikler öngören bir yasa tasarısı hazırlamıştır. TCK Madde 104’te yapılacak yeni düzenleme ile mağdurun şikâyet yaşı 14’e düşürülerek, İslamcı Yazar Hüseyin Üzmez’i ağır cezadan kurtaracaklar. AKP’ye tavsiyem bu yasa tasarısını hiçbir şekilde TBMM’ye getirmemesidir. Aksi takdirde onlara dünyayı dar ederim” dedi.

Adalet Bakanlığı'nda, evlenme yaşını 14'e indiren, tecavüzcüyle evlenme durumunda cezanın ortadan kalkmasını sağlayan ve tecavüzde şikayet yaşını 14'e indiren yasa değişiklikleri için hazırlık yapıldığı iddialarına ilk tepki CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman’dan geldi. Arıtman, “AKP hükümeti Tük Ceza Yasası ve Medeni Kanunda değişiklikler öngören bir yasa tasarısı hazırlamıştır. TCK Madde 104’te yapılacak yeni düzenleme ile mağdurun şikâyet yaşı 14’e düşürülerek, İslamcı Yazar Hüseyin Üzmez’i ağır cezadan kurtaracaklar. AKP’ye tavsiyem bu yasa tasarısını hiçbir şekilde TBMM’ye getirmemesidir. Aksi takdirde onlara dünyayı dar ederim” dedi. Arıtman yaptığı yazılı açıklamada, Adalet Bakanlığı’nın Tük Ceza Yasası ve Medeni Kanunda değişiklikler öngören bir yasa tasarısı hazırlığı içerisinde olduğu iddialarına sert tepki gösterdi. Arıtman, TCK’nın 104’üncü maddesinde yapılacak yeni düzenleme ile mağdurun şikayet yaşının 14’e düşürülmesi amacının, “İslamcı Yazar Hüseyin Üzmez’i ağır cezadan kurtaracaklar” diyerek tepki gösterdi. Arıtman açıklamasında, “Ayrıca Medeni Kanun’da evlenme yaşı 14’e çekilecek, tecavüze uğrayan çocukların tecavüzcüleriyle evlenmeleri durumunda failler suç ve ceza kapsamından çıkartılacak. Tasarıya göre ayrıca aile içi tecavüz suçunda cezanın 7 yıl olan üst sınırı 1 yıla düşürülerek, bu suçun hapisle cezalandırılması fiilen ortadan kaldırılmış olacaktır. AKP’nin hazırladığı bu yasa tasarısı ile ilgili 9–10 Ekim 2008 tarihilerinde Adalet Bakanlığında yapılan toplantılar ile kısa zamanda yasalaştırılacağını da öğrenmiş bulunuyoruz” dedi.

 

"İran'a gidişin somut örneği"

“AKP’ye tavsiyem bu yasa tasarısını hiçbir şekilde TBMM’ye getirmemesidir. Aksi takdirde onlara dünyayı dar ederim” çağrısında bulanan Arıtman şöyle dedi; “Yasal değişiklikler geriye gidişin, İran’a dönüşümün somut birer uygulamasıdır ve asla kabul edilemez. Tüm kadın örgütlerine, ilgili meslek odalarına, sivil toplum örgütlerine kadının insan haklarını elinden alacak olan, onları yalnızca cinsel objeye dönüştürecek olan, cinsel dokunulmazlığına karşı işlenecek suçlara karşı savunmasız bırakacak olan ve toplumumuzu çağın dışına itecek bu yasal düzenlemelere karşı çıkmaya davet ediyorum.” Ülke nüfusunun yarısını oluşturan tüm kadınlara ve tüm annelere seslen Arıtman, bir daha AKP’ye oy vermemelerini istedi. Arıtman, “Aksi takdirde çocuklarınızı tecavüz suçunun mağduru olmaktan koruyamazsınız, hak arayamazsınız. Kadını salt cinsel obje olarak gören, erkeğin kulu-kölesi konumuna sokmak isteyen bu çağdışı anlayışın, AKP’nin karşısında durmalıyız” diye konuştu.

 

"Bu haddini aşan bir şeydir"

DSP Genel Başkan Yardımcısı Melda Bayer, evlenme yaşının 14'e indirileceğine yönelik iddiaları, ''Bu haddini aşan bir şeydir. Adalet Bakanı'nın, bu taslağı hemen gündemden çıkarması gerekir'' diye değerlendirdi.

Bayer, Adalet Bakanlığında yapılan bir toplantıda ''Evlenme yaşının 14'e ve eşin tecavüzünde 7 yıl olan ceza indiriminin 1 yıla indirilmesi'' önerilerinin gündeme geldiğine ilişkin haberler üzerine, TBMM'de basın toplantısı düzenledi.
''Bu haberler doğruysa, Türkiye'de çağdaşlık adına yapılan yasaları değiştirme girişimleri demek ki vardır. Bu haddini aşan bir şeydir. Adalet Bakanı'nın, bu taslağı hemen gündemden çıkarması gerekir'' dedi.

Kız çocuklarını ve kadınları rencide edeceği için taslağın içeriğini dahi söylemeye dilinin varmadığını belirten Bayer, ''Başbakan'a sesleniyorum; Adalet Bakanı'na talimat versin, taslak görüşmeleri bitsin. Başbakan, Adalet Bakanı'na Deniz Feneri davasının ne olduğuna, ekonomiden sorumlu bakana dünyadaki krizin Türkiye'deki yansımalarına, bu krizden çıkma önerilerine ilişkin talimat versin'' diye konuştu.

Bir gazetecinin, ''Bu düzenlemenin, Hüseyin Üzmez ile ilişkili olduğuna dair iddialar var'' sözlerine Bayer, ''Bir kişiyi kurtarmak için yasa çıkarıyorlarsa, bu ayıbın ayıbı... Türkiye'de çıkarılan çağdaş yasaların, geriye dönülmesinde bir adım'' diye karşılık verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler