Fidan davasından müebbet hapis çıktı

Kapatılan HADEP'in eski Genel Başkan Yardımcısı Hikmet Fidan'ın öldürülmesiyle ilgili davada iki sanık müebbet, bir sanık ise 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklar, ''Tasarlayarak adam öldürme'' ve ''Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak'' suçlarından müebbet hapis cezası aldılar.

Yayınlanma: 17.10.2008 - 10:12
Abone Ol google-news

Kapatılan HADEP'in eski genel başkan yardımcısı Hikmet Fidan'ın öldürülmesiyle ilgili davada yargılanan 2 sanığa müebbet, bir sanığa ise 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.


Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan karar duruşmasında, tutuklu sanıklar Fırat Karahan ve Veysi Akgönül hazır bulunurken, tutuksuz sanıklar Mustafa Kemal Ok ile Mehmet Zeki Peker katılmadı.

Sanık Karahan'ın avukatı Yaşar Altürk, esas hakkındaki mütaalaya karşı yaptığı savunmada, müvekkilinin terör örgütü PKK üyesi olmadığını ve Fidan cinayetiyle bağlantısının bulunmadığını iddia etti.

Dosya içeriğine bakıldığında, müvekkilinin suçlanabilineceği somut bir delilin bulunmadığını öne süren Altürk, ''Müvekkilimin terör örgütü PKK ve cinayetle ilgili hiçbir bağlantısı yoktur. Aslında müvekkilim, bu dava ile mağdur edilmiştir. Bu nedenle beraatine karar verilmesini talep ediyorum'' dedi.

Sanıklar Karahan ve Akgönül, esas hakkındaki mütaalaya karşı söyledikleri son sözlerinde, suçsuz olduklarını ve beraatlerini talep ettiklerini ifade etti.

Savcı ise sanıkların suçlarının sabit olduğunu belirterek, TCK'nın ilgili maddeleri gereğince cezalandırılmalarını talep etti.

Mahkeme heyeti, verilen kısa bir aradan sonra, tutuklu sanıklar Fırat Karahan ve Veysi Akgönül'ün, ''Tasarlayarak adam öldürme'' ve ''Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak'' suçlarından ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına oy birliğiyle karar verdi. Mahkeme daha sonra, sanıkların duruşmalardaki iyi hallerini göz önünde bulundurarak, cezalarını müebbet hapis cezasına çevirdi.

Öte yandan, mahkeme tutuksuz yargılanan sanıklardan Mustafa Kemal Ok'a, terör örgütü PKK'dan ayrılan sözde üst düzey yöneticilerin kurduğu terör örgütüne üyelikten 6 yıl 3 ay hapis cezası verirken, diğer tutuksuz sanık Mehmet Zeki Peker'in ise beraatine karar verdi.

Sanık Fırat Karahan'ın avukatı Yaşar Altürk, duruşmadan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, müvekkilinin cezalandırılması için dosyada hiçbir somut delil bulunmadığını savunarak, ''Temyiz için Yargıtaya başvurumuzu yapacağız. Burada da olumlu sonuç almadığımız takdirde, davayı AİHM'ne götüreceğiz'' şeklinde konuştu.

Kapatılan HADEP'in eski Genel Başkan Yardımcısı Hikmet Fidan, Diyarbakır'ın Bağlar beldesinde, 6 Temmuz 2005 tarihinde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmüştü. Fidan'ın ailesi, cinayetin terör örgütü PKK tarafından işlendiğini belirtmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler